Hleb sve lošijeg kvaliteta, vekne pune aditiva!

D. MarinkoviĆ

03. 12. 2014. u 22:10

Pekari na rafove šalju nepečen, gnjecav, često „prazan“ i aditivima naduvan hleb, s problematičnim sadržajem dodatakaa

HLEB je u Srbiji, prema oceni potrošača, sve lošijeg kvaliteta. Pekari na rafove šalju nepečen, gnjecav, često „prazan“ i aditivima naduvan hleb, s problematičnim sadržajem dodataka. Izuzetak su jedino industrijski pogoni, koji još drže određeni nivo kvaliteta. Najbolji dokaz da ne postoje standardi jeste što se izgled, ukus i kvalitet vekne u jednoj istoj pekari tokom nedelje menjaju i po nekoliko puta.

U pokušaju da povećaju profit, pekari obmanjuju građane na više načina. U dosadašnjim analizama hleba ustanovljeno je da postoje manja gramaža od one koja je propisana, višak vode, a sastav specijalnih vrsta hleba često ne odgovara deklaraciji...

Proizvođači tvrde da je za bolji kvalitet ove namirnice potrebna savremenija oprema, ali i tehnologije kojih u privatnim zanatskim pekarama nema. Zbog toga nije redak slučaj da se aditivi ili kvasac koriste bez precizne mere ili recepta, mada se zna da prekomerna količina tih sastojaka može da bude štetna po zdravlje potrošača.

- Javna je tajna da više od 50 odsto te industrije posluje u „sivoj“ zoni i da ne postoji redovna kontrola sirovina i finalnog proizvoda - napominje Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača. - Mnogi ne poštuju ni minimum propisanih standarda proizvodnje. Pekari najpre treba da se pozabave kvalitetom, pa tek onda da traže poskupljenje hleba.

I u novosadskoj „Žitovojvodini“ ističu da mnogi manji zanatski pekari kupuju brašno iz „sive zone“, od takozvanih uslužnih mlinara, tako izbegavaju plaćanje PDV, poreza na dobit, doprinosa...

- Suštinski problem je što nema kontrole kvaliteta brašna, pa jedan broj pekara kupuje glavnu sirovinu neproverenog kvaliteta - smatra Zdravko Šajatović, pomoćnik direktora „Žitovojvodine“. - Pored nedostatka opreme, u zanatskim pekarama nema ni tehnologa, koji bi kontrolisali kvalitet hleba. Mnogi aditive i kvasac koriste odoka, iako prekomerne količine mogu biti i štetne po zdravlje potrošača.

Nema sumnje da bi trebalo staviti pod lupu kvalitet hleba. Stručnjaci ističu da bi država trebalo da se pozabavi pitanjem tehničko-tehnološke opremljenosti i higijensko-sanitarnih uslova proizvodnje u manjim pekarama. Mnogi ocenjuju da pekari koriste brašno slabijeg kvaliteta, pa je nerealno očekivati da hleb, bez obzira na sve dodatke, bude bolji.

Građani Srbije godišnje potroše oko 650.000 tona hleba, a po glavi stanovnika oko 90 kilograma. Dakle, prema količinama, to je strateški proizvod, namirnica koja se najviše troši. U siromašnim zemljama veća je potrošnja, pa stoga, treba više računa da se posveti ispravnosti hleba.


MINISTARSTVO OBAVILO 908 KONTROLA

INSPEKTORI Ministarstva poljoprivrede Srbije, od januara do oktobra ove godine sproveli su 908 kontrola, koje se odnose na hleb. Kada se govori o samom kvalitetu hleba, uključujući i njegovu zdravstvenu ispravnost, može se, tvrde, zaključiti da tu nema problema.

- U 239 slučajeva utvrđena je određena nepravilnost, koja se odnosi pre svega na deklarisanje i uslove za proizvodnju, odnosno, u uspostavljanju sistema bezbednosti u tom procesu - kažu za „Novosti“ u Ministarstvu poljoprivrede. - Pojačane su kontrole, a u 27 slučajeva izrečena je privremena zabrana proizvodnje. Podneto je 58 zahteva za prekršaje, a broj prijava za privredni prestup je 10.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Pera Pekar u penziji

03.12.2014. 23:23

Jedino što je istina u ovom članku je da je hleb lošeg kvaliteta nepečen i pun praškova. Kako su radili stari pekari ,bez velike tehnologije ,furuna na drva ,bez praška i ograničena količina kojom se posveti velika briga za kvalitet. Današnja proizvodnja je silovana proizvodnja ,mešenje fermentacija i pečenje uz aditiv ,dobijamo ono što danas zovemo hleb . Kadrovi su mnogi priučeni ,ili škole kao kusađžije .Pekarstvo je nauka !

Taman

05.12.2014. 14:21

@Pera Pekar u penziji - sam to hteo da kazem. U zemlji Srbiji, automehanicari drze apoteke, a bravari pekare.

Mlado

03.12.2014. 23:33

nas hleb je najruzniji u everopi (zao mi je ovo sto kazem), non stop sam na putu, probala sam mali milion peciva, hleba al nase pecivo, hleb, krosani itd najruznije. i razumem da se ukusi razlikuju ali kuvar sam. tuga

Цвико

03.12.2014. 23:34

Од недавно може, се купити брашно за црни хлеб као и мешавина црног брашна са брашном од хељде. Задњи пут, квалитетан црни хлеб јео сам крајем педесетих година прошлог века. То је био колач. Све после, само је личило на хлеб. Почетком шездесетих, један лекар је изјавио (Ил. Политика) да је повећана потрошња белог хлеба, као симбол господства радничке класе, повећала број оболелих од рака дебелог црева. Оспоравали су га. Пракса показује да је био у праву.

Zoran1

03.12.2014. 23:46

Nij bitno koliko aditiva (otrova) se stavlja u hleb bitno je samo da se profit poveca vecno gladnim i neizmerno pohlepnim.

BATA

03.12.2014. 23:48

Kako to mene je inspekcija kaznila ,poljoprivredni inspektor zato što ne stavljam aditiv .Ja sam bio stari zatucani majstor pekar i naučio sam da za dobar hleb treba ,brašno voda so i kvasac .Naravno uz poštovanje nekih prirodnih procesa ,kažu da sam pravio dobar hleba upotrebljiv 3-4 dana .Naravno pečen u furunu na drva .Čekalo se u red za veknu više .

Banja

04.12.2014. 07:57

@BATA - Bila je jedna pekarica u Vrnjackoj Banji, pekli su najlepsi hleb na svetu, Pravi domaci, zao mi je bilo kad sam umesto pekarice zatekla prodavnicu obuce, bas steta!!!!

Moja kuca je moja pekara i mlekara

03.12.2014. 23:52

upravo zbog svega gore navedenoga sami mesimo hleb , pravimo kiselo mleko I pravimo domaci meki, polu tvrdi I tvrdi cak I probiotik yakult , A nemam ni njivu ni kravu, priznajemo da je kupovni jogurt lepseg okusa jer ima secera, soli, gelatine, conzervansa I jos nekih aditiva ali domaci je zdraviji

I mi

05.12.2014. 14:19

@Moja kuca je moja pekara i mlekara - mesimo hleb od crnog brasna i pravimo kefir.

Viki

04.12.2014. 07:51

Pridruzujem se kritici kvaliteta hleba. Ja ih zovem sundjer ili zvakaca guma. Srecom, na pijaci u Bl. 44 postoje dva, tri kioska gde se prodaje hleb bez aditiva koji je svez tri dana i ima meku koru! A nije skuplji od onih "sundjera".

Nesa

04.12.2014. 08:24

Ja radim kao knjigovodja i nekoliko prodavnica i pekara vodimo i najprodavaniji hleb je ubedljivo onaj beli o kom je rec. Oni vole taj bljutavi nepeceni i gumeni hleb. Garantujem kad bi im ponudio kvalitetan hleb iz forune na drva a da kosta 10 dinara vise ne bi kupili jer vecina ljudi su cicije(i nemojte mi reci da nemaju 10 dinara jer za cigare imaju i penzioneri)a pritom i neznaju sta je pravi hleb. Jedini problem je sto ja ispastam zbog prostoga naroda jer nemam gde da kupim kvalitetan hleb.

Dragan

04.12.2014. 10:12

@Nesa - Potpuno si u pravu. Ogromna vecina ljudi voli taj sundjer-hleb i ne bi dao ni dinara vise za bolji. A proizvodjaci uvek proizvode za vecinu. Ne ide mi sve to u glavu, ali uvidjam da je tako.

Dule

04.12.2014. 10:04

A nekada su bile pekare iz kojih se sirio miris hleba! Mislim da novi gradski narastaj nije u situaciji da oseti carobni miris hleba, nazalost. Oboleli smo od zarazne bolesti i nema nam leka, kao da smo izgubili, ili nam neko namerno namece, da izgubimo culo mirisa. I nije u pitanju samo hleb...

svašta.

04.12.2014. 11:02

Beli hleb ne može da zasiti jer nema nikakvu vrednost pun je glutena. Puno se može pojesti , a glad se ne može utoliti. Ja ne znam, šta je ovom narodu..nekad je sirotinja jela crni hleb , a bogati beli, a sad je obrnuto sirotinja na belom hlebu , a bogati na crnom. Kultura ishrane nam je poražavajuće loša. Čak i za vreme blagostanja nismo naučili da se pravilno hranimo zato kod nas 90% ljudi umre od bolesti srca i krvnih sudova.

Sloba

04.12.2014. 12:35

Najzad da se pokrene i ova tema - za koju mnogi samo mogu da naslute kakav je to raj za razne belosvetske hohstaplere koji uheljbljenje mogu da nadju samo u ovakvoj Srbiji. Osim drasticnog pada kvaliteta proizvoda - tu je u pitanju i bezocno divljanje sa cenama. Da bar te pare ostaju ovde - ni po jada. Ali one odlaze u dzepove onih kojima ova zemlja daje pare i pare da zaposle ovaj bedni narod.

Penzionerka

04.12.2014. 19:22

Ja kada umesim hleb od belog brašna on posle dođe žućkast. Od čega li pekari prave hleb kada je potpuno beo.

nikola

04.12.2014. 21:05

samo citajuci komentare nekako dolazim do zakljucka da treba da nestanemo ...ljudi koji su 50-ih jeli zadnji put hleba,,, pa onda oni koji znaju koliko aditva ide do raka debelog creva, a mehanicari su po profesiji, onda oni koji su ogorceni na mamu, zenu, decu i hleb im je gorak...a nisu napravili svoj zivot... samo neka se zahvale!!!!! a ipak imaju internet i znaju da jedu ....pijuuu ,pushe ....

Vlada

08.12.2014. 09:29

Svako moze kod kuce da umesi hleb ili pogacu,bez aditiva.Jednostavno,za dva dana se pojede,pa ponovo.Svi zadovoljni I siti.