Bez penzionera puca kućni budžet

M. Spasenov - Z. Radović

17. 08. 2014. u 15:11

Najstariji žitelji su proteklih godina pokazali da su majstori u „preživljavanju“, a danas pomažu i deci i unucima. Od malih penzija slabo kome može da pretekne, zaduživanje je jedino rešenje

SVE oči u Srbiji uprte su u penzionere. Država računa na njih, jer su najredovnije platiše svih računa. Iako davno više nisu deca, na njih se oslanjaju i potomci, jer nemaju posao ili ne dobijaju redovno plate. Odnedavno su i banke svoj fokus stavile na njih, a na najstarije su krenuli „najjačim oružjem“ - ljubavlju prema unucima. Ko će, detetu, kupiti novu sobu, pribor za školu, omiljene igračke, ako neće baba i deda.

Pošto od male penzije slabo kome može da pretekne, zaduživanje je jedino rešenje. Banke, u potrazi za klijentima više ne pitaju ni za godine, ni za visinu mesečnih primanja.

Prosečna penzija, od 24.315 dinara nije dovoljna za račune, lekove i hranu, a kamoli za izlete i „džeparac“ unucima. Zato sve više seniora pokušava da pozajmicama popuni rupe u kućnim budžetima.

- U želji da pomogne našim starijim sugrađanima, od kojih sve češće zavisi i egzistencija njihove dece, Sosijete ženeral banka postavila je pred sebe cilj da, kao što je do sada uspela da izgradi imidž sigurne banke za štednju, dobre banke za stambene i druge kredite, postane prepoznata i kao banka koja je dobra za penzionere - kažu u ovoj banci. - Evergrin klub je jedinstvena ponuda takve vrste na domaćem tržištu, koji daje mogućnost plaćanja robe i usluga kod partnera sa kojima je banka sklopila ugovor, uz popuste od pet do čak 100 odsto u više od 350 prodajnih mesta širom Srbije. Potrudili smo se da se među njima nađu maloprodaje gde penzioneri najčešće kupuju: apoteke, optike, privatni domovi zdravlja, banje, prodavnice mešovite robe, čak i lanci poznatih brendova za decu, jer su se penzioneri izjasnili da su im kupovine za unučiće na petom mestu po prioritetima.

Pesmu „jednog dana rešio moj deda“ koja prati reklamu za kredite za najstarije banke Inteza, pevaju dedama i bakama unuci u nadi da će ima „kupiti sve što im treba“.

SAVETI NBS * Pažljivo razmotrite i uskladite svoje želje, potrebe i mogućnosti pre nego što postanete korisnici kredita
* Sagledajte ponude više banaka
* Sa službenikom u ekspozituri razjasnite sve nejasnoće
* Upoznajte se s prednostima i rizicima konkretnog proizvoda kako biste mogli doneti adekvatnu odluku

- Banka Inteza je još 2011. prva na domaćem tržištu razvila specijalizovane proizvode namenjene seniorima kako ovaj važan segment stanovništva ne bi bio uskraćen za neke od najosnovnijih bankarskih usluga - naglašavaju u ovoj banci. - Senior keš gotovinski kredit odobrava se u iznosu od 50.000 do 500.000 dinara, bez učešća i žiranata uz fiksnu ratu u dinarima, a na period od 12 do 60 meseci. Kao dodatnu pogodnost, tokom celog perioda otplate kredita, klijenti imaju životno osiguranje koje je uključeno u cenu kredita. Interesovanje za Senior keš kredite u Banca Inteza je veliko o čemu svedoči i podatak da je u prvih osam meseci tekuće godine plasirano više od 30 odsto kredita u odnosu na isti period prošle godine.

Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije, napominje da najstariji sugrađani ne uzimaju kredite da bi otišli na putovanja ili izlete, već uglavnom za preživljavanje.

- Sad počinje sezona spremanja zimnice i mnogi će se zadužiti da bi pripremili zalihe hrane, ali i ogreva za zimu - kaže Perić. - Ima i onih koji bukvalno izdržavaju decu i unuke, ali i sve veći je broj onih koji moraju da pomažu potomcima, jer su plate sve manje i teško je sastaviti kraj s krajem. Većina banaka postavlja starosnu granicu od 75 godina, kao uslov za dobijanje kredita, ali su i oni počeli da popuštaju, jer je i kod njih kriza, pa im je svaki klijent važan, a naročito onaj koji redovno izmiruje obaveze i dobija primanja, 10. i 25. u mesecu, kao što je slučaj sa penzionerima.

BROJKE 1,7 miliona penzionera ima u Srbiji 513 milijardi dinara se godišnje izdvaja iz budžeta za penzije
24.315 dinara je prosečna penzija u našoj zemlji 750.000 penzionera prima do 25.000 dinara 10.288 dinara mesečno dobijaju poljoprivredni penzioneri

Najstari žitelji su proteklih godina pokazali da su majstori u „preživljavanju“. Pomažu deci, unucima, a redovno plaćaju sve svoje obaveze. Kako uspevaju da sa prosečnom penzijom od 24.000 dinara podmire sve svoje račune, nije jasno ni stručnjacima. A 750.000 penzionera živi i pomaže sa ovim prosekom.

- Tokom 30 godina radnog staža nisam imala toliko kredita koliko imam sada u penziji - priča Mirjana B., penzioner iz Niša. - Čekovima sam se zadužila u narednih godinu dana, kupujući hranu i sredstva za higijenu. Nije to samo za mene i dedu, već i za porodicu moje ćerke. Uzeli smo i keš kredite da otplatimo neke dugove koje smo imali i da pomognemo deci da se skrpe za more. Nekada smo mogli da idemo na more čim suprug i ja uzmemo platu. Sada je drugačije i mnogo teško se živi.

Nisu penzije, međutim, svima iste. I tu ima ogromnih razlika. Najveći mesečni penzionerski ček je gotovo deset puta „teži“ od najtanjeg. Najniža primanja iznose 13.000 dinara, a s druge strane su „srećnici“ sa primanjima od 120.000 dinara. Tolikoj koverti u Srbiji mesečno se obraduje 59 građana. NJihove isplate su 12 puta veće i od keša koju prosečno podižu poljoprivredni penzioneri, jer primaju oko 10.000 dinara.

- Svojom penzijom mogu da platim samo režije - priča Živka S. iz Beograda. - Komunalije za stan od 60 kvadrata su 10.000, a struja još 2.000 dinara. Ostane i za fiksni telefon. Dobro je i tako dok smo ja i suprug zajedno. Mojoj komšinici je umro muž i ona sa penzijom od 20.000 dinara često gladuje. Plati račune, pa ostane nekoliko hiljadarki za hranu. Strašno je kada u starosti nemate ni za jelo.

DUPLIRAN BROJ UGROŽENIH Predsednik Saveza penzionera Srbije Đuro Perić, napominje da je do sada oko 500.000 penzionera, sa najnižim primanjima, bilo na ivici siromaštva i dobijali su pomoć države. - Ako se i na njih primeni smanjenje penzija, tvrdi naš sagovornik, broj ugroženih će se duplirati - objašnjava Perić. - Na drugoj strani, istina je da ima penzionera koji dobijaju više od 50.000 dinara, ali je takvih svega 80.000. Zato ne pije vodu ideja da se samo onima koji primaju najviše smanje primanja, jer se time opet ne postiže neophodna ušteda.

Prosečna penzija za mnoge je samo san. Mnogobrojni penzioneri od svojih mesečnih primanja ne mogu da plate ni svoje lekove. Nekima ček ne dostigne ni hiljadu dinara. To su najčešće oni koji imaju malo godina radnog staža, ali i oni koje poslodavci nisu prijavljivali.MOŽE I POSLE 75 GODINA

S obzirom na povećane rizike, starosnu dob i niža primanja, banke su ograničile rok otplate kredita za penzionere do navršenih 75 godina starosti korisnika. Međutim, neke finansijske institucije dozvoljavaju penzionerima da koriste kredite i nakon 75. rođendana.

- U tim slučajevima kao sredstvo obezbeđenja banka zahteva upis hipoteke na nepokretnost do kraja otplate kredita, što predstavlja veću obavezu za korisnika i rizik ako neuredno izmiruje obaveze preuzete zaključivanjem ugovora o kreditu - objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije. - Krediti koji, između ostalog, imaju hipoteku na nepokretnosti kao sredstvo obezbeđenja za banku predstavljaju manji rizik, jer svoja potraživanja može da namiri prodajom te nekretnine, u slučaju da korisnik ili njegovi naslednici nemaju novca da otplaćuju dospele rate kredita.

Efektivna kamatna stopa na dinarske kredite namenjene penzionerima razlikuje se od banke do banke i kreće se u rasponu od 20 od 30 odsto godišnje. Rok otplate kredita razlikuje se u zavisnosti od iznosa, starosne dobi korisnika i drugih ugovorenih uslova između korisnika i banke i može biti od tri do 96 meseci.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

Ljubiša

17.08.2014. 16:17

To što su nam penzioneri stub i budućnost jasno nam govori gde smo. Ugasite svetla!

dasa

17.08.2014. 16:27

ako smanje penzije,slobodno mugu da zatvore veliki broj prodavnica i banaka.a to znaci opet u krug.

JovanaB

17.08.2014. 19:12

@dasa - Ako smanje penzije kao sto pricaju, bukvalno necu imati za hranu. Sta ce mi takav zivot. Ako sluzim samo zbog toga da bi mi drzava (koju potkradaju i kurta i murta) otimala od mene i vracala dugove. Da nas ostave bez dinara, da ja nemam za najosnovnije... Koja je to sramota od ljudi koji vode drzavu. Nakrali se, a da skoro niko nije kaznjen zbog toga, i sada treba neko ko je radio posteno ceo svoj radni vek da im da sve da bi oni nastavili da kradu. Imate li mozga vi tamo koji vodite drzavu?

ne-patriota-samo-gradjanin

17.08.2014. 16:42

Kao prvo, mora da se donese zakon, koji zabranjuje smrt penzionera, bila ona nasilna ili prirodna. Mi moramo da budemo prva nacija u humanosti u celom svetu. Ako se ipak kojim slucajem desi da neka penzionerska dusa svoju setnju skrene ka nebu, mora da se osigura, da njegova penzija i dalje stize, moze da sedesi da se nesretni penzioner vrati sa svoje setnje, pa sta ces onda!! Sta reci, pa ovako sam ja sebi kao dete zamisljao raj i komunizam u zavrsnoj fazi. Eto ko ceka i doceka, mi stigosmo.

Svasta

17.08.2014. 17:33

Samo idiot moze da ponudi, napise i poveruje u popust od 100% - prepoznajte se u kojoj ste kategoriji

nais

17.08.2014. 18:38

Penzoneri izdržavaju nezaposlenu decu i unuke , a gastarbajteri hrane trećinu Srbije ! Pa radili i zarađuje neko u ovoj zemlji ??

evi

18.08.2014. 08:01

@nais - Radi, ali ne zaradjuje. To je najveci problem. Kad od svoje plate mogu da platim samo racune, a ne bahatim se i ne idem na more vec decenijama, inace imam VII stepen str.spreme, onda ne znam kako ce ostali.

pater f

17.08.2014. 19:25

Teško je biti penzioner u Srbiji,još teže će im biti,al to je još jedan dokaz nemoći svih vlasti do sada da podignu industrijsku proizvodnju,da ne kažem privedenu kraju privatizaciju kroz oteto od naroda.

Zoran1

20.08.2014. 02:24

@pater f - Sve je uvek bilo i ostalo "oteto od naroda". Kralj i njegovi su otimali od naroda pa su dosli komunisti oteli od kralja i sada neko treci je oteo od komunista a trud naroda je sve to stvorio. Na kraju svi imaju beneficiju od narodna samo ne narod koji je sve to stvorio. Zar to nije idealan sistem ropstva gde robovi nisu ni svesni da su u ropstvu? :(

Гале

17.08.2014. 19:43

Пензионери су најредовнији и на гласању, и судећи по резултатима не би требало да се жале на пензије.

prijatelj

17.08.2014. 22:42

molim prijatelje iz sosijete banke da mi posalju spisak firmi gde daju popust od 100% koji su spomenuli u tekstu,rado bih trgovala po 100% snizenim cenama, ne pitam za vrstu proizvoda,samo da nisu batine!

Zoran1

17.08.2014. 23:41

Kada bi lenstine koje poseduju zemlju a nece da je obradjuju, digli se sa debele zadnjice i poceli raditi bilo bi daleko manje potrebe da se oslanjau na ponezionere. Sada je pravi momenat da se iskoriti sadasnja situacija i da srbija ozivi sela. Rusima je potrebna hrana a Srbija to moze da im ustupi i sjajo zaradi. Pitanje je samo dali ce vecni neradnici moci da se odvoje od TV i komputera i pocnu da rade?

Goran

18.08.2014. 14:08

@Zoran1 - Hajde kreni, za primer. A mogla bi i naša Bodrumska eselencija da krene da lopata (to mu je bio i zanat, zar ne?).

mrak

18.08.2014. 14:11

@Zoran1 - Lenstina ulozi zemlju a drzava kapital,a la FIAT,za svakog clana poljoprivrednog domancinstva.Pa razbili bi se od proizvodnje,procvetali.

Mila

18.08.2014. 06:34

Osnovni problem vlasti je uvoznički lobi koji ne dozvoljaava povećanje domaće proizodnje, pa samim tim i povećanje zaposlenosti. Povećanjem zaposlenosti, bolje bi se punio budžet, pa samim tim i penzioni fond. Ukoliko se smanje penzije, kupovina mnogih roba i usluga će se drastično smanjiti. Simbolična će biti prodaja štampe, knjiga, kvalitetne hrane, garderobe, cipela, bele tehnike, svih vrsta goriva, drastično će se smanjiti trošak za prevoz, ugostiteljeke usluge ...

lili

18.08.2014. 07:24

Ako smanje penzije, kako najavljuju, tesko nama, Srbija ce imati bar dvostruko vise gladnih, smanjice se potrosnja, pa PDV mogu i da smanje, ionako niko nece nista kupovati. Povecace se kriminal, pa pocnite da ulazete u zatvore. Razmislite, gospodo, a osim toga penzija je steceno pravo i te pare su ljudi izdvajali tokom svih godina rada.

jovandeka

18.08.2014. 08:47

E moj brale,kakava tek nastati tarapana,kad ovi sada počnu da raspravljaju o smanjenju penzija.Tu tek ima da bude revolucija.Pa te penzije hrane porodice Srbije.Koliko članova porodice,siniva i kćeri,zetova i snajki je na penzijskom budžetu,jer ne rade.Koliko unučića je na tom budžetu,jer im roditelji ne rade.Od te penzije se greju.Nekome u ovoj državi nije dobro.Umjesto da otpustite 5000 radnika iz kojekavih komisija,upravnih odbora i smanjite sve plate preko 1oo,ooo dinara,a vi na penzije.

baka

18.08.2014. 10:56

neka je sramota ovu drzavu i one koji je vode.kajem se sto sam glasala za sns jer iako nisam penzioner otimaju od tih jadnih ljudi koji izdrzavaju sinove,cerke,snahe i unuke koji nemogu da nadju posao.zasto drzava nezapleni imovinu lopova koji su pokrali zemlju i taj novac uplate u penzioni fond.koji politicar nije posle kradje dobio bolje radno mesto.

vlada

18.08.2014. 19:11

Dotaći istinu je izazov za neobavezne! Za vas to mora biti prioritet! Mislim, ako hoćete da budete novinari! TVRDIM / nepristrasno/ da sam napisao NAJBOLJI komentar na "prozvani" naslov! U čemu je problem?

vlada

18.08.2014. 20:13

Blokada u 10.56 h! Teško je to i prihvatamo sa "razumevanjem"! I kod vas su penzioneri "kolateralna šteta" a zamolio bih vas da ni VI ne vodite politiku njihovih interesa! Program "osvrta" je prevazidjen! Hvala vam što i JA imam mogućnosti da osudjujem takav rez a istovremeno nisam očekivao /a i ne verujem/ da se uključite u zaštitu "vrlina" kapitalističkog poretka!

sandra

18.08.2014. 20:35

penzioneri jos zive razumom u jugoslaviji a ne shvataju da mafija vlada ,zadnjih 25 godina,oni misle da je to ko nekad kad je čovek isao u firmu da radi pa u penziju . danas radnika ni nema u privatizaciji ostali su samo sluge a to je velika razlika,radnik je rec koja vise ne postoji..

Dule

18.08.2014. 20:41

Gospodine DJURO da li ste vi predsednik Saveza penzionera Srbije, ili clan neke politicke stranke? Otkuda vam pravo da govorite na ovaj nacin o penzionerima koji imaju vece penzije od 50.000 dinara? Zar vama treba da pricam da su penzije stecene na osnovu radnog staza i uplacenog doprinosa,koji naravno zavisi od visine plate! I u socijalizmu nisu svi imali iste plate, a vi bi sada to da ispeglate u vasem kapitalizmu?! Znaci , zelite ovo politicki da resavate i pravite sebi POLIT-EPP SOCIJALU!

vlada

18.08.2014. 21:58

Da li se vama ne svidja da su penzije LIČNA uštedjevina!*..............idemo redom??

vlada

19.08.2014. 00:26

Da li se slažete da porodice /pomažući nezaposlenu decu/ žive od kakve-takve penzije?

vlada

19.08.2014. 00:57

Da li se slažete da penzije NISU povišene i da nisu pratile troškove života nekoliko godina a samim tim su i SMANJENE!

vlada

19.08.2014. 01:03

Šta ako se desi da penzioneri UBUDUĆE NE MOGU da plate svoje /mesečne/ obaveze? Oni HOĆE ali ne mogu! Da li kako je Kori izjavila /u prethodnoj vlasti/ prodaju stanove, pa na Adu!? I danas ne misli drugačije!