Država pripremila plan za učenje od kuće: Učenicima časovi na RTS ako korona zatvori škole

E.V.N

13. 03. 2020. u 21:00

Predavanja bi bila na Trećem kanalu i Planeti. Preventivno zatvorene tri škole. Mogućnost uvođenja nastave na daljinu potvrdila premijerka Ana Brnabić

Држава припремила план за учење од куће: Ученицима часови на РТС ако корона затвори школе
U SRBIJI je u petak potvrđeno još 11 slučajeva zaraženih virusom korona. Sedam je objavljeno u petak ujutru, a o nova četiri javnost je u petk uveče obavestio ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je dodao da se ukupan broj zaraženih popeo na 35 i da je u petak testirano 25 ljudi, a do sada ukupno 239 osoba. Kao jednu od mera sprečavanja širenja zaraze, ministar je najavio i zatvaranje granice prema Rumuniji.

U Beogradu, na Klinici za infektivne bolesti, leži 10 obolelih, od kojih nijedan nije na respiratoru, niti u teškom stanju. Ista je situacija i sa šestoro zaraženih u Nišu. U Vojvodini ima pet obolelih, od čega je četvoro na novosadskoj Klinici za infektivne bolesti, a jedan u Opštoj bolnici Pančevo. Od četvoro zaraženih smeštenih u KC Vojvodine, dvoje je bolje u odnosu na prethodni dan, a jedan je i dalje u teškom stanju.

Četvrti, prebačen u petak iz Kikinde, nije na respiratoru, ali je pod neprestanim monitoringom. Pacijent u Pančevu je nešto bolje.

Škole u Srbiji se zasada ne zatvaraju, ali Vlada Srbije planira da, ukoliko do toga dođe, uvede onlajn nastavu. Za to je pripremljen i precizan plan. Kako "Novosti" saznaju, učenici će lekcije pratiti na programima Radio-televiziji Srbije.


Prema našim saznanjima, postignut je dogovor da se jedna škola pretvori u multistudio, odakle će snimati časove. Program za osnovnu školu bi se emitovao preko Trećeg kanala RTS i RTS Planete, dok bi se materijal za srednje škole i gimnazije emitovao samo preko RTS Planeta. Ministarstvo prosvete obezbediće, u tom slučaju, video-sadržaje, a nastavnici će moći dodatna predavanja da organizuju putem "Jutjuba", "Vajbera" i drugih platformi, kao i uz pomoć digitalnih udžbenika.

Da se radi na pripremi onlajn nastave, potvrdila je u petak i premijerka Ana Brnabić, koja je navela da je razgovarala sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem o mogućnosti učenja od kuće.

- Pokrenuta je priprema, kako bi se omogućila nastava od kuće. Održan je sastanak sa RTS o tome da se određena nastava odvija i na kanalima RTS, kao i da se deo nastave odvija putem digitalnih udžbenika - rekla je ona.

Inače, državni zvaničnici u petak su na ovu temu održali niz sastanaka sa stručnjacima i zaključak je bio da škole ne treba zatvarati. Brnabićeva je rekla da bi to bilo kontraproduktivno, jer niko ne može garantovati da će deca biti kod kuće i da se neće okupljati na nekim drugim mestima. Ona je, međutim, dodala da će se o svemu konsultovati sa stručnjacima i apelovala je na roditelje i zaposlene u prosveti da se oslone na stručna mišljenja.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da deca nisu prenosioci, što su naveli i lekari iz Kine s kojima su u petak razgovarali. On je dodao da će struka momentalno reagovati ako primeti da se nešto naglo menja. Doktorka Darija Kisić Tepavčević istakla je da je Italija bila jedna od prvih zemalja koje su zatvorile škole, pa to nije dalo apsolutno nikakve efekte u sprečavanju širenja virusa.

Inače, u većini škola je broj đaka na časovima smanjen, jer roditelji sami odlučuju da decu ne šalju na nastavu. Direktori obrazovnih ustanova nisu dobili nikakav dopis iz Ministarstva o promenama u nastavi. Oni su mahom protiv zatvaranja škola, iako mnogi trpe pritisak roditelja.

- Škole ne treba zatvarati, jer se virus može dobiti bilo gde - kaže Milan Bajić, direktor OŠ "Josif Pančić". - U slučaju da se škole ipak zatvore i nastava organizuje od kuće, naći ćemo način da to uradimo.

Istovremeno, neki direktori na svoju ruku su zatvorili ustanove. U čačanskoj Gimnaziji i u Ekonomskoj školi u petak nije bilo nastave, pošto nije došla ni polovina učenika, jer je grupa đaka iz obe škole u subotu bila na rođendanskoj proslavi školskog druga na kom je bila gošća iz Nemačke, kojoj je, navodno, potvrđeno postojanje virusa.

U Beogradu u OŠ "Mihailo Petrović Alas" nastava u petak nije održana jer je jedan od zakupaca prostora u zgradi škole pozitivan na virus korona. U međuvremenu je saopšteno da će ova osnovna škola i Ekonomska škola u Čačku od ponedeljka nastaviti s radom i da su sve već dezinfikovane i spremne za nastavu. Ministar Šarčević poručio je direktorima da ne mogu sami da donose takve odluke, te da će zbog toga biti sankcionisani.

- Razumem i strah i paniku, ali svako mora da poštuje procedure i zakone - rekao je on.

U Šapcu je o trošku lokalne samouprave počela svakodnevna preventivna dezinfekcija 60 svih škola.

Kada je reč o visokom obrazovanju, uprava Univerziteta u Beogradu
obavestila je fakultete da u narednom periodu sednice sa više od 100 članova treba da budu održavane elektronskim putem. U ustanovi Studentski centar "Beograd" navode da su obaveštenja o novom virusu korona, merama prevencije, simptomima i načinima postupanja u slučaju sumnje na infekciju postavljena u svim objektima. Posebna pažnja posvećuje se praćenju zdravstvenog stanja zaposlenih i korisnika studentskih domova.

Roditelji imaju i nedoumice oko odlaska dece na rekreativnu nastavu. U Ministarstvu prosvete rečeno nam je da odluka o eventualnom odlaganju rekreativne nastave još nije doneta, te da će više informacija biti narednih dana. Direktori škola kažu nam da će, ukoliko škole budu zatvorene, verovatno biti otkazana i rekreativna nastava. Oni upozoravaju da su roditelji uplatili mnogo novca, da je reč o milionima dinara, a da niko ne zna kakao bi i da li bi taj novac bio vraćen.

UTAKMICE BEZ PUBLIKE, ZABRANJENE SVADBE

FUDBALSKE utakmice igraće se bez publike, odlučila je Vlada Srbije. Kako su saopštili, zabrana okupljanja za više od 100 ljudi, koja je prethodno doneta, odnosi se i na okupljanja povodom svadbi, krštenja, rođendana i drugih tradicionalnih manifestacija, kao i okupljanja u ugostiteljskim objektima - restoranima, kafanama, diskotekama. Javnim okupljanjem u zatvorenom prostoru ne smatra se održavanje nastave u osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama, koja je organizovana u skladu sa preporukom koju je dalo Ministarstvo prosvete.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

?

13.03.2020. 21:11

Bravo za ovakvo rešenje! Dodajem da u mnogim školama nastavnici već uveliko koriste servise za učenje na daljinu: socijalnu mrežu za učenje Edmodo u kombinaciji sa Moodle Cloud servisom, oba su se pokazala vrlo efikasnim. Naravno oba servisa su besplatna.

Nikola

13.03.2020. 21:14

Uvodjenje onlajn nastave je dobar način da učenici odslušaju predavanja a da se u isto vreme ne dovode u opasnost da se zaraze koronavirusom.

Mister X

13.03.2020. 21:27

Jeste li svesni da je u Cacku trenutno 20 zarazenih a ima jos preko 100 sramota da nema testiranja samo ako si bas lose

Senka

13.03.2020. 21:34

Sve opcije treba uzeti u razmatranje. Ovo i nije los predlog, ako prosto situacija bude alarmantna pa se donese odluka za zatvaranje skola.

Jelena

13.03.2020. 21:37

Ako dodje do obustave nastave i to je dobro resenje. Vec je u nekim zemljama pocela nastava putem interneta. Moramo se prilagoditi situaciji.

Mika

13.03.2020. 21:42

Zabrana okupljanja i proslava, a u prevozu svaki bus je jedno okupljanje jer svi rade i idu u skolu. Ako se ceka prvo eksplozija da bi zatvorili posao i skole, sanacija ce biti teza i skuplja od preventivnog delovanja. Nas javni prevoz je glavni moguci uzrok za rasturanje i sirenje virusa

Komsija

13.03.2020. 21:43

Cela Evropa sve zatvara samo su nasi "strucnjaci" protiv. ili je ceo svet u krivu ili su nasi strucnjaci u krivu. Sta vi mislite?

Uroš

13.03.2020. 22:35

Kada već postoji takav program treba ga aktivirati i početi sa pripremom da bi smo najmlađe zaštitili od ovog ludog i nepredvidivog virusa.

Срба

13.03.2020. 22:51

Решење је просто- пуштајте ШКОЛСКИ ПРОГРАМ на Пинк и Хепи уместо оних ријалити бљувотина, и биће све у реду.

Viktor

13.03.2020. 23:04

Bitno je da deca ne zaostaju sa ucenjem. Ako je potrebno uvesti onlajn nadstavu, zbog sprecavanja sirenja korona virusa. Drzava preduzima sve mere za sigurnost i zdravlje gradjana.

Vlajko

14.03.2020. 09:46

@Viktor - Pa nemaju svi internet kod kuce. Sta ce ona deca koja ga nemaju? Aha dovoljno je da nastavu prate deca iz urbanih sredina a oni brdjani neka cuvaju ovce na svezem vazduhu.

Anastas Jovanovic

14.03.2020. 00:51

Citao sam da je u Italiji najveca greska bila da mladi nisu postovali zabranu javnog okupljanju i pored pretnje zatvorom i da je to dovelo do sirenja virusa.U Kini je kineska nova godina dovela do masovnih okupljanja gde kao aerosol virus se siri i na 10 metara. To potpuno objasnjava mere Austrije koje primenjuje, zabranu rada klubova, kafica, skola. Za svakog ko je usao iz rizicnih zemalja pasoska kontrola ima podatke, treba proveriti da li imaju simptome kasnije, da ne bi sirili virus dalje!

Nina

14.03.2020. 08:49

Ovo je najbolja odluka radi sprecavanja sirenja ovog virusa,takodje je u ovom momentu saradnja ministarstva zdravlja i prosvete najbitnija.

Janko

14.03.2020. 09:14

Ako dodje do zatvaranja škola mislim da je ovo dobra ideja,još samo nekako tu decu treba primorati da sede kod kuće i gledaju to a ne gube vreme po kafićima.

Zoran

14.03.2020. 10:11

Ne vidim razloga za paniku i dobro je da država preduzima korake i u tom pravcu, da u slučaju da se nastava obustavi da se ona ipak održava, jer to je način i da se deca zadrže kod kuće i da se ne okupljaju po igralištima, parkovima i diskotekama. Odlična ideja i siguran sam da ako bude potrebe da će se uspešno realizovati.

Mirka

14.03.2020. 15:01

Zatvorice se radna mesta nastavnika. Ucice se online od kuce. Skola vise nece biti ili c3 ih biti vrlo malo. Orvelov svet izgleda

Nada

14.03.2020. 15:23

Treba zatvoriti skole. Medjutim, sta je sa roditeljima koji idu na posao? Oni se svakako mogu zaraziti i zaraziti sve u kuci. Jos ako decu nema ko da cuva jer bi inace bila u skola a i vrticima.. .

Bubi

14.03.2020. 21:36

Sto pre kućna škola ionako neće deca ni ići a ovako barem ona koja hoće mogui mogu nešto da nauče! Naravno da neće ovo biti isto al bi trebalo da se navikavamo koliko vidim biće nama jos svega i svačega!

Cc

15.03.2020. 11:27

Ako se zatvore škole, onda treba zatvoriti i kafiće i restorane i klubove i onemogućiti mladima da školu zamene sa izlascima na ta druga mesta. A opet šta je sa roditeljima jkoji odlaze na posao i idu javnim prevozom, kako to sprečiti ?