NA VEČNI POČINAK BEZ NAJBLIŽIH: Marija i Marko ne dolaze na sahranu majke?

E. V. N.

17. 04. 2019. u 07:30

НА ВЕЧНИ ПОЧИНАК БЕЗ НАЈБЛИЖИХ: Марија и Марко не долазе на сахрану мајке?

Foto AP

Mirjana Marković će, kao i svojevremeno njen suprug Slobodan, biti ispraćena bez najbližih. Ćerka dobila potrebna dokumenta. Sin nije tražio dozvolu za prevoz urne

ŽIVOT i smrt Mirjane Marković sudbinski su isprepleteni, gotovo podudarni, sa njenim suprugom Slobodanom Miloševićem, pa i u tome da će, kao i on, biti sahranjena bez prisustva najrođenijih. Želja da zajedno počivaju ispod lipe u dvorištu porodične kuće u Požarevcu biće im ispunjena, ali njihova deca Marija i Marko, s kojima su tamo proveli najlepše dane, ni majku, po svemu sudeći, neće ispratiti na večni počinak, u subotu u 15 časova.

Marko Milošević još nije odlučio da li će doći na sahranu. On čak još nije ni podneo zahtev u konzulatu Srbije u Moskvi da mu se izdaju dokumenti za prevoz posmrtnih ostataka Mire Marković, mada to može da učini za njega neko od njegovih malobrojnih moskovskih prijatelja.

U ambasadi su, kako saznaju "Novosti", već dobili instrukcije iz Beograda, iz nadležnog ministarstva, da Marku, ukoliko odluči da doprati majčine posmrtne ostatke, u što kraćem roku izdaju dokumenta. Sin Mirjane i Slobodana Miloševića, ipak, okleva. Razlog za to je Interpolova poternica, koja je još na snazi. Ali i status izbeglice u Rusiji, koji bi bio ugrožen. Ukoliko bi bio priveden u Srbiji, Rusija ne bi mogla da ga zaštiti.

Prijatelji porodice Milošević smatraju da bi, najverovatnije, Marka dolazak u Srbiju koštao, jer su ozbiljne optužbe protiv njega i dalje na snazi.

Pročitajte još - MIRA ĆE POČIVATI PORED SLOBE: Kremacija u četvrtak u Moskvi, urna u Srbiji u petak

- Sa Marijom je potpuno drugačija situacija - kaže za, naš list, Dragoljub Kočović. - Ona već ima potrebna dokumenta za putovanje van Crne Gore, ali je potpuno slomljena i ogorčena zbog onoga što su doživeli njeni roditelji, ona i brat.

U malobrojnim intervjuima ona nije krila da nema nameru da se ikada vrati u Srbiju.

- Mislim da niko od nas, ni živ ni mrtav, ne treba da bude u Srbiji - govorila je. - Ima latinska poslovica koja kaže: "Nezahvalna domovino - ne zaslužuješ ni kosti moje!" Moj otac je pogrešio što je uopšte bio predsednik te zemlje.

Ona je, kako tvrde njene komšije na Cetinju, sve vreme zatvorena u kući, iza spuštenih roletni. Niko je nije video, a njena povučenost u samoću odavno je uobičajena za njene komšije. Ne druži se ni sa kim, povremeno je poseti bivši muž Slobodan Bulatović, koji je jedini i ovih dana ulazio na kapiju.

KREMACIJA U KAPELI bolnice u Moskvi, u kojoj je Mira Marković preminula, ona će biti i kremirana u četvrtak u 11 časova. Kremaciji će, uz malobrojne moskovske prijatelje, prisustvovati njen sin Marko, a da li će i Marija doputovati u Rusiju nije izvesno.

- Ne mogu ni da zamislim kakva je Marijina patnja, ali i neizvesnost od vremena koje dolazi, jer joj je Mira bila velika podrška i pomoć. Ona ju je, praktično, izdržavala - kažu njihovi prijatelji.

Atmosfera ispred Marijine kuće i u utorak je bila ista. Spuštene roletne, tišina, zaključana kapija i parkiran automobil za koje komšije tvrde da pripada njenom bivšem mužu.

- Verujem da je ona tu, čim je tu i njen bivši muž. Ne bi on, inače, dolazio. Nemamo komunikaciju sa njom, niti se posećujemo, tako da ništa o njoj i njenim privatnim stvarima ne znamo - priča jedan od komšija.

Dok se smenjuju nedoumice o prisustvu Marije i Marka na sahrani, u Požarevcu se užurbano priprema sve što je potrebno za dostojan ispraćaj profesorke Marković, nekadašnje prve dame Srbije i Savezne Republike Jugoslavije. Već je izvesno da će se govorima od nje oprostiti Momir Bulatović, počasni predsednik Udruženja "Sloboda", i prof. dr Milovan Bojić, dugogodišnji prijatelj Miloševića.

Udruženje "Sloboda", čiji je osnivač bila i supruga Slobodana Miloševića, a koje se borilo za slobodu i istinu o njemu, njegovom životu i delu, oglasilo se posebnim saopštenjem:

Pročitajte još - NOVINAR "NOVOSTI" U MOSKOVSKOM DOMU MIRE MARKOVIĆ: Živeli skromno, bez privilegija

- Odlaskom Mirjane Marković otišao je poslednji glavni svedok i kreator jugoslovenske i srpske istorije s kraja 20. i početka 21. veka. Jasno je da svedoka ima još, ali onih koji su sa Slobodanom Miloševićem, dugogodišnjim predsednikom Srbije i Jugoslavije delili najbliža ubeđenja i ideje, svakako da više nema.

dr Milovan Bojić, Momir Bulatović

"OBEĆANjA" IZ PODGORICE MARIJA Milošević nije videla svoju majku od bekstva u Crnu Goru. Obećanja da će joj Crnogorci dati dokumenta, bez obzira što nema ispisnicu državljanstva iz Srbije, izigravana su. Odgovornost je prebacivana sa Ministarstva spoljnih, na Ministarstvo unutrašnjih poslova u Podgorici, iako je iza "obećanja" stajao lično Milo Đukanović.


U saopštenju se, između ostalog, ističe i da su neprijatelji Slobodana Miloševića u nemoći da se njemu suprotstave, najčešće napadali njegovu suprugu, a pokušaji da se od nje napravi "prokleta Jerina" nisu prestali sve do njene smrti.


- Oni kojima tabloidi formiraju svest, u te optužbe će poverovati. Oni koji imaju smisla za "kritičko mišljenje", lako će prepoznati kliše koji se primenjuje protiv onih koji odbijaju da služe "novom svetskom poretku". Milošević je to odbio i platio cenu glavom. Mira Marković ga je podržavala najsnažnije što je mogla. Zato je život skončala u egzilu.

Iz Udruženja "Sloboda", sažimajući život profesorke Marković, izdvajaju da je rođena u partizanskom zbegu. Da je kao beba ostala siroče. Majku Veru Miletić streljao je Gestapo u nacističkom logoru. Od muža su je silom razdvojili oni koji su ga kidnapovali u nekadašnji nacistički logor a pretvoren u "tribunal" Shveningen u Hagu. Umrla je u izgnanstvu u Moskvi pod sramnim i lažnim optužbama koje su protiv nje plasirane u srpskoj javnosti.

Pročitajte još - Mariju Milošević ni komšije ne viđaju

- Ona je bila istinski humanista, levičar, idealista, jugoslovenske orijentacije, politički borac, osoba koja je imala snažan senzibilitet za politiku - naglašava se u saopštenju. - Vizionar, doktor sociologije, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, akademik Ruske akademije društvenih nauka. Niod jedne ove kvalifikacije Mira se ne bi odrekla. Nije to učinila ni za života. Naprotiv, svojim delom ih je iznova potvrđivala.

NEŽAN I BRIŽAN SIN

ODLAZEĆI u kuću Miloševića u Podmoskovlju u vreme priprema Mirinih memoara koje su izdale "Novosti", naš dopisnik iz Rusije uverio se da je Marko, koji je živeo sa majkom, bio nežan i brižan sin. Sasvim je logično da ga je duboko pogodila smrt majke sa kojom je živeo u izbeglištvu. U Moskvi neće ostati sam. On ima ćerku, kojoj je po sestri dao ime Marija.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Mikica

17.04.2019. 08:34

Srbi nisu ništa naučili od Miloševića a trebalo je mnogo pa bi 5 Oktobar imao svoj epilog! Očigleno ništa..

Драган Р

17.04.2019. 08:49

Није Мира Марковић скончала у егзилу због Американаца, Немаца и других западних бандита већ због домаћег олоша. Сем умоболне и правно непостојеће будалаштине (да је утицала на неког, да тај неко утиче на неког трећег да тај трећи утиче на комисију да додели стан дадиљи њеног унука) ни њеном супругу ни њој за 20 година откад нису на власти није доказано ни једно једино кривично дело. Шта год мислили о њима, са становишта закона над њима је вршен класични прогон, што је срамота за државу Србију.

Bajko

17.04.2019. 11:20

@Драган Р - ti verujes u srpsko nezavisno pravosudje bravo momce, pa ti zivis diznilend

драгана

17.04.2019. 14:49

@Драган Р - Jeste,mnogi od nas žive u raznim bajkama i virtuelnim svetovima.Najgori si oni koji su zarobljenici sopstvene zlobe, zavisti, puni duha osvete...Šta se sve razotkriva kroz društvene mreže...Bože, spasi nas od nas samih.

Чикириз

17.04.2019. 09:14

Где живе ови из удружења Слобода?! На Марсу? Прича о Мири Марковић као послушној жени која је само безрезервно подржавала мужа,не пије воду!! Била је веома активна да наметне своје политичке концепције ( ЈУЛ) и утицала је ( погубно) на свог супруга! То да је она била " левичар,идеалиста и југословенски орјентисана"нама Србима се разбило о главу! За чланове Слободе испада да бити Југословен је вредност а бити Србин је последица индоктринације!!??

драгана

17.04.2019. 12:34

@Чикириз - Lepo piše u tekstu : ne dozvolite da Vam racionalno i kritičko mišljenje formiraju i zamagljuju pisanja tabloida.

Чикириз

17.04.2019. 09:17

Верују ли у Бога ови Милошевићи?! Нису једини који пострадаше у овим временима а мисле да јесу.... и погубише се начисто!!

драгана

17.04.2019. 12:41

@Dusan - Niste Vi,Dušane, svesni koliko nemate svesti ni o čemu.Ustvari je paradoksalno,kroz čitavu istoriju,koliko onih koji su svoj narod i zemlju najviše voleli i najviše za nju dali,živeli u izgnanstvu,umrli prognani,omraženi i zaboravljeni od svih.Mi-Srbi,Srbijanci najviše i najpre, ništa ne učimo kroz istoriju.Samo zvečimo i bučemo.

Joksa

17.04.2019. 10:17

Dusane daobro kada ti zasluzujes i tvoji žutaći, a pošto je vladin avion isao po Sabanove posmrtne ostatke trebalo bi i po MIRINE jer ona i SLOBA su vrci SRBI od svih vas žutaca sto dajete negative komentare.

Pink Floyd

17.04.2019. 10:42

Iz svega ovoga se nazire da je Arčibald Rajs bio u pravu, kada je rekao da smo nedovršen narod. Ima ovde osvetoljubivosti, zavisti, oholosti, sujete i mnogo drugog. Bez obzira kakav je bio Milošević, nisu ga smeli predati Hagu, već mu ovde suditi, ako je počinio nedela. Nijedan narod na svetu nije svog predsednika predao/prodao neprijatelju! Mirinu majku Veru Miletić, prema nekim podacima nisu streljali Nemci, već partizani u Požarevcu. Blizu 240 ilegalaca je stradalo hapšenjem Vere Miletić.

bobi vranje

17.04.2019. 10:45

Mariji je bolje da bude slomljena zbog naroda koji je preživeo strahote pod vlasću njenih roditelja! A ovu dvojicu niste morali da stavljate u prvi plan da mi ne kvare dan.

Dragan

17.04.2019. 10:55

Viteski i hriscanski je objaviti i postovati primirje na dan kada i prijatelji i neprijatelji sahranjuju svoje mrtve. Uvek postoji 'sutra' da se nastavi tamo gde se stalo posto se obe strane vrate na pocetne polozaje.

драгана

17.04.2019. 12:47

Pokoj vam dušama stradalnim i srcima junačkim i velikim.Vreme će istinu polako razotkrivati i razotkriti.Nažalost,za sto godina ovde neće biti Srba da se lupe po čelu.Ljudi moji ,narode, koliko je samo slepaca pored očiju među nama.

Dusan

17.04.2019. 14:42

Imajte na umu da posle vladavine Slobe i Mire više nema Srba na Kosovu, MHrvatskoj, u BIH su svedeni na 49%, odrekla na nas je CG... izginuo narod na sve strane... jeste li to zaboravili!?