MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA


VEST o smrti Mire Marković u nedelju su objavili skoro svi ruski mediji, prenoseći pisanje "Večernjih novosti". To samo pokazuje koliko je udovica bivšeg predsednika Slobodana Miloševića živela povučeno u Podmoskovlju, bez kontakata sa tamošnjom javnošću.

Mira je bila vrlo usamljena. Po dolasku u Rusiju, policija joj je sugerisala da se zbog bezbednosti ne sreće sa zemljacima. Ni ona, ni Marko nisu odlazili na mesta gde su se okupljali ljudi sa prostora bivše Jugoslavije. U kuću u jednoj od dača na Rubljovci vrlo retko su pozivali goste, već se Mira sa njima susretala uglavnom u kafeteriji hotela "Metropol".

Pisac ovih redaka je bio najverovatnije jedini novinar koji je posećivao Miru i Marka u njihovoj kući u vreme kada je ona pripremala dva toma memoara koje je objavila Kompanija "Novosti". Oprez, gotovo alergiju, prema novinarima, kod Mire i Marka izazivale su laži o njihovom tobožnjem bogatstvu. A zapravo, oni su živeli vrlo skromno od kirije koju su dobijali za iznajmljivanje vile u Beogradu. Tekstovi o tome kako je Marko vlasnik elitnih restorana u Moskvi bili su izmišljotine. Da je Marko vlasnik elitnog prostora "Garaž", gde se održavaju izložbe, bila je obična laž, jer u Moskvi svi dobro znaju da je pravi vlasnik sada već bivša supruga oligarha Romana Abramoviča.

PROČITAJTE I: MIRA ĆE POČIVATI PORED SLOBE: Kremacija u četvrtak u Moskvi, urna u Srbiji u petak

Takođe, nisu tačne priče o tome kako su im domaćini Rusi dali brojne privilegije. Jedino što su dobili, kao i ostali emigranti, bilo je besplatno zdravstveno osiguranje.

Marko je život u tuđini lakše podnosio od majke, a Mira je osamljenost lečila pišući knjige. Znala je reći: "Od pisanja nisam umorna. Inače sam jako umorna i to naročito leti". Mira nam je iskreno rekla da nikada nije volela šerpe, lonce i kuhinju. Ona je to rano prepustila kućnim pomoćnicama, jer je virus politike inficirao još u gimnaziji i od njega se nije izlečila do kraja života.

Za života u Moskvi, ona i njen sin nisu konktaktirali sa generalom Veljkom Kadijevićem, iako su imali sličnu sudbinu begunaca.

NIJE PRIČALA O MAJCI I OCU

PITALI smo Miru kada su joj deda i baba, kod kojih je živela, ispričali o smrti njene majke Vere Miletić, koja je posle zatočeništva u banjičkom logoru streljana 1944. u Jajincima. Nije htela da priča o tome, kao ni o odnosu sa ocem Momom Markovićem, Titovim ministrom.