U školi po ceo dan, uz besplatan ručak!

Lj. BEGENIŠIĆ

09. 04. 2019. u 22:02

У школи по цео дан, уз бесплатан ручак!

Foto D. Dozet

Više od 200 ustanova od septembra uvodi celodnevnu nastavu za sve đake. Planirano 37 aktivnosti kojima će se učenici baviti posle časova

ŠKOLE u kojima đaci nastavu pohađaju u jednoj smeni ubuduće neće vrata zatvarati u jedan sat po podne. U njima će biti organizovan dopunski rad u okviru koga će deca od prvog do osmog razreda imati dodatne aktivnosti. Sa lokalnim samoupravama ili sa školom biće napravljen dogovor da se deci obezbedi obrok, a sve to će biti besplatno.

Ovo nam je rekla Jasmina Đelić, načelnik Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava Ministarstva prosvete, pojašnjavajući šta podrazumeva koncept celodnevne nastave, odnosno novi pristup u organizaciji jednosmenskog rada škole koji će postepeno početi da se uvodi od septembra.

Naša sagovornica ističe da će dodatne aktivnosti podrazumevati da deca uče predmete koje pohađaju u školi, da rade domaće zadatke, imaju časove informatike i stranih jezika, da se bave sportom, razvijaju preduzetnički duh, zadrugarstvo, gde za to ima uslova... Za sve to biće angažovani nastavnici.

Radna grupa koja se bavi ovim poslom ima zadatak da predloži različite aktivnosti i programe koji se mogu realizovati novim pristupom u organizaciji jednosmenskog rada škole, a do sada je, kaže Jasmina Đelić, predloženo 37 aktivnosti.

Kako ističe naša sagovornica, napravljen je dogovor sa 210 škola da uđu u ovaj pilot-projekat, i sve ispunjavaju potrebne uslove - rade u jednoj smeni, imaju odgovarajući prostor...

Pojašnjavajući kako će izgledati, na primer, dodatno muzičko obrazovanje, Jasmina Đelić ističe da će u seoske sredine koje nemaju muzičku školu dolaziti nastavnici muzike iz gradskih muzičkih škola i dva puta nedeljno držati časove solfeđa ili učiti decu da sviraju neki instrument.

PROČITAJTE I:ĐAČKA ISHRANA: Za dva obroka mesečno po 5.000 dinara

Ovaj koncept celodnevne nastave ni na koji način se neće kositi sa sadašnjim konceptom, koji podrazumeva produženi boravak za decu u školama koje ga organizuju, niti sa celodnevnom nastavom koja se odvija u nekim školama.

Jasmina Đelić pojašnjava razliku:

- Produženi boravak organizuje se za decu koja idu u niže razrede osnovne škole i sa njima radi učiteljica koja nema veze sa njihovom "glavnom" učiteljicom. Koncept celodnevne nastave, međutim, podrazumeva da mogu da je pohađaju sva deca od prvog do osmog razreda, dodatne časove drže im nastavnici koji će za to biti angažovani, a i mlađa deca koja idu u boravak, ukoliko to žele njihovi roditelji, moći će da učestvuju u dodatnim aktivnostima. Novi koncept, takođe, ne treba mešati ni sa celodnevnom nastavom koja se drži u nekim školama, gde deca imaju dva časa pre podne i dva časa po podne, koje drže dve različite učiteljice.


NOVINA U INTERESU RODITELjA

MINISTAR prosvete Mladen Šarčević izjavio je nedavno da je suština novog koncepta interes učenika, ali i roditelja:

- Imamo u vidu da je radno vreme roditelja u velikom broju od devet do 17 časova, a nekada i duže. Zašto bi deca došla kući u 12.30 ili 13 časova i posle bila izložena ulici? Roditelj ne zna da li je dete učilo, da li je otišlo među loše društvo, da li se potuklo...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Djuza

09.04.2019. 22:22

Da li je slucajno u pitanju zaksnela prvoaprilska sala ? Ako nije onda svaka cast drzavi Srbiji !

Laki

09.04.2019. 22:23

Ovo nije nikakva novina. Finci su to uveli 1948.g. ili nešto malo kasnije. Što se sve ne preuzme od Finaca,vreć su nam đaci sve opterećeniji brojem predmeta i brojem časova.

Патриота

09.04.2019. 22:24

Хоће ли ишта нормално смислити у просвети??? Ово може да прође код деце од првог до четвртог разреда.

Аљети Азими

09.04.2019. 22:57

Ko ce da kontrolise KVALITET hrane?Ko su te kompetentne osobe kije ce da rade sa nasom djecom?Dali ce biti izlozeni bezicnom internetu koji je zabranjen u svim SKOLSKIM ustanivama zapadnim DRZAVAMA.

Gotan

09.04.2019. 23:53

To je idealno resenje za zaposlene roditeljd koji su bez pomoći baka i deka. Za prva četiri ragreda obavezno.

Станија

10.04.2019. 16:40

Због вечере су неки веру мењали. Зашто не би неки због бесплатног ручка свест мењали.

драгана

10.04.2019. 18:05

@Станија - Besplatan ručak, tačno je,većini će promeniti svest.Ali,ručak će biti besplatan samo dve-tri godine. Posle toga će se on naplaćivati, a isprana svet će ostati. Deca će biti tuđini....

драгана

10.04.2019. 16:57

Od koje godine će uvesti i spavanje u školama?I roditelji mogu raditi bez brige 12 sati.Deca i roditelji mogu se viđati preko Skajpa,a kući mogu za vikend. Višestruka "ušteda".

5C

23.08.2019. 22:08

Vi sta nemate djecu u osnovnim skolama suzdrzite se od komentara,Ovo je pun pogodak,pogotovo sta cemo imati izbor cime da se zanimaju djeca.Zasad su moji samo u stanu i igraju tablete,kad krenemo vani na igralista -parkove koji su nesredjeni,osteceni,prasina do koljena,kola na sve strane,gledamo glavi mjesta.Neki maltretiraju neke,a nidje roditelja i tako