ЂАЧКА ИСХРАНА: За два оброка месечно по 5.000 динара

Б. Борисављевић

20. 09. 2018. у 22:15

ЂАЧКА ИСХРАНА: За два оброка месечно по 5.000 динара

Кухиња у ОШ "Дринка Павловић" / Фото И. Маринковић

Само 12 основних школа у престоници има кухињу за припрему хране по ХАСАП стандардима. Министарство просвете: Идуће школске године улагање за већи број кухиња. У "Дринки" ужина је 80, а ручак 140 динара

РУЧАК или доручак у школи за већину родитеља је спас, поготово у нижим разредима, али од 166 редовних основних школа у престоници, кухиња у којој се припремају оброци постоји тек у 12. У осталим школама се ангажују кетеринг службе или деца ужину доносе од куће. Да би у школској кухињи могли да се припремају оброци за децу, потребно је да има ХАСАП стандарад, што је за школе "немогућа мисија" због недостатка новца.

Из Министарства просвете најављују да би, од школске 2019/2020. године, у већем броју школа могло да почне самостално спремање оброка. Новац за те намене требало би да буде планиран у буџету, а за почетак "на листи" биле би образовне установе којима су потребна мања улагања да почну припрему хране за децу. Такође, у припреми је и правилник који ће тачно прописати правила здраве исхране за школарце.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Радојичић: Београд може применити искуства Хелсинкија

Једна од престоничких школа, која има своју кухињу је ОШ "Дринка Павловић". Ђаци од првог до осмог разреда овде обедују као у маминој кухињи.

- У нашој кухињи дневно се припреми више од 1.000 оброка - каже Јоле Булатовић, директор ОШ "Дринка Павловић". - Интересовање ђака је велико, можда мало више међу млађим децом. На почетку школске године родитељи потпишу споразум са установом о врсти услуге коју желе, и онда се месечно плаћа. Цена за ужину је 80 динара, а за ручак 140 динара. Омиљено јело наших ученика је пасуљ.

Булатовић истиче да је школа, поред пет запослених у кухињи, ангажовала и нутриционисту, који контролише испуњење свих прописаних стандарда нутритивне вредности оброка.

На менију си и домаће кифлице

- Кухиња у нашој школи више не ради, јер не поседује ХАСАП стандард - каже Сузана Спасојевић, директорка ОШ "Милан Ђ. Милићевић". - Очекујемо да ће Министарство просвете помоћи, па ће кухиња поново почети да ради. Док се то не догоди, оброке за ученике првог и другог разреда припрема кетеринг служба, која се бира путем јавне набавке. За доручак родитељи плаћају 35 динара, док је цена ручка 144 динара.

За школарце који имају два оброка у школи, родитељи месечно издвајају између 4.000 и 5.000 динара, у зависности од броја изостанака детета.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Амброзије чак 10 пута више!

ВИШИ НИВО

ПРЕМА анализи Министарства просвете, свака четврта школа у Србији има кухињу која задовољава ХАСАП стандард или су потребна мала улагања да се то постигне.

Сређивање школских кухиња посматра се као дугорочан процес. Надлежни сматрају да школе у којима су потребна велика улагања за отварње кухиња, имају могућност да исхрану за своје ђаке организују у сарадњи са предшколским установама или студентским кухињама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Анти Антифа

21.09.2018. 06:36

У нормалним земљама храну за ђаке обезбеђује влада те државе.Овде српска влада обезбеђује "параду" хомосекуалаца

Милош

21.09.2018. 08:29

Како ли једосмо храну док се не појави HCCP. стандард

dragan963

21.09.2018. 10:24

Opet se mešaju babe i žabe. Škola nije kafana ili restoran društvene ishrane. Roditelji treba da brinu o tome šta im deca jedu a u školu zabraniti unošenje bilo kakve hrane!

Miro

21.09.2018. 10:29

Ma sad, kad su Arapi ????? preuzeli PKB, prva briga će im biti srpski đaci , tako da će već 2056 sve biti mnoooogo, mnoooogo bolje