AMERIČKI AMBASADOR: Zalutala NATO bomba tragično ugasila tri nedužna života

Tanjug

23. 10. 2018. u 15:37

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР: Залутала НАТО бомба трагично угасила три недужна живота

Foto Z. Jovanović

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat je izrazio saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih i NATO bombardovanja, navodeći kako je "zalutala NATO bomba tragično ugasila tri života nedužnih pacijenata" u bolnici "Dragiša Mišović"

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat danas je izrazio saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih i NATO bombardovanja, navodeći kako je "zalutala NATO bomba tragično ugasila tri života nedužnih pacijenata" u bolnici "Dragiša Mišović".

"Tokom ratova devedesetih desetine hiljada nevinih civila izgubilo je živote u bezumnom ratnom nasilju i želim da ovom prilikom izrazim saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih uključujući i one koji su stradali u vazdušnim napadima NATO snaga", naveo je Skat nakon što je položio venac u Parku Rozali Morton u okviru "Dana slobode", manifestacije povodom godišnjica oslobođenja Beograda.

Američki ambasador podsetio je na dugu tradiciju prijateljstva između američkog i srpskog naroda i dodao da to prijateljstvo kao i svako drugo nije bilo bez poteškoća.

PROČITAJTE JOŠ: NATO NAS JE TROVAO I DRUGIM KANCEROGENIM MATERIJAMA: Osiromašeni uranijum je sam vrh ledenog brega (VIDEO)

"Preko puta ovog parka je drugi deo bolnice Dragiša Mišović koji je tužni podsetnik da naši odnosi nisu uvek bili dobri. Tokom kratkog perioda devedesetih godina američka vlada i vlada Jugoslavije našle su se na suprotnim stranama, a 1999. godine zalutala NATO bomba je tragično ugasila tri života nedužnih pacijenata", rekao je ambasador SAD.

Dodao je da se prijateljstvo između srpskog i američkog naroda "kalilo u kotlu Prvog svetskog rata", te da je ove godine obeleženo 100 godina od kada je predsednik SAD Vudro Vilson podigao srpsku zastavu na jarbol iznad Bele kuće u znak američke zahvalnosti i solidarnosti za ogromne žrtve srpskog naroda u Velikom ratu.

Skat je podsetio da je hiljade Amerikanaca srpskog porekla pristupilo srpskoj vojsci i ratovalo na Solunskom frontu zajedno sa rođacima, a da su mnogi Amerikanci prikupljali novčanu i svaku drugu pomoć za Srbe.

"Ova zelena površina posvećena je doktorki Rozali Morton koja se pridružila ekipi lekara i bolničarki koji su dobrovoljno otišli u Srbiju da leče ranjene i bolesne i radili su i dok je bolnica u Beogradu zasipana artiljerijskom vatrom. Ona je ostala i nakon rata kako bi osnovala prvu žensku bolnicu i pomagala u obučavanju srpskih lekara", kazao je Skat.

Istakao je da su SAD i Srbija bilu saveznici i u Drugom svetskom ratu, te da su tada Srbi platili "strahovitu cenu svog otpora nacistima", a da je nakon tog rata, kada je Moskva uvela sankcije Jugoslaviji, američka humanitarna pomoć "hranila zemlju".

"Nakon pada Slobodana Miloševića, SAD su pritekle u pomoć Srbiji obezbedivši više od milijardu dolara pomoći za stotine projekata za sve slojeve stanovništa na celoj teritoriji zemlje", istakao je ambasador, te zaključio da je tokom svoje istorije srpski narod "isuviše dobro upoznao ratnu muku i stradanja", a da se danas treba setiti svih žrtava i ponovo se posvetiti traženju mira i pomirenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Miroslav

23.10.2018. 16:05

Sram ga bilo. Zar je Srbija tada izgubila trećinu stanovništva da bi nas NATO tretirao kao teroriste i on sad prosipao demagogiju?

Никола У.

23.10.2018. 16:23

Баш лепо прича! Али, било је нешто много "залуталих"..... А и нисмо се нашли на различитим странама него је Америка бомбардовала Србију.

Pera Detlić

23.10.2018. 16:41

Koji skot kako ga nije sramota, misli ako je dao saučešće, da ćemo mu njemu i njegovim fašistima oprostiti, nikada, a i niko nema pravo od državnika da im oprosti, niti zaboravi

prellee

23.10.2018. 17:03

Bilo bi najbolje da sve to i platite. Srbe ne možete samo tako ubijati, kad vas interes na to navede. Nije DOVOLJNO IZVINJENE. Mada mrtve niko ne može vratiti i zamjeniti. Drago mi je da je bar sad progovorio da su Srbi stradali u dva WW i da Srbi najbolje znaju šta su stradanja, šta je ratna patnja.

milepile

23.10.2018. 17:18

Jel ovo relativizacija zločina kao što hrvati rade? Ispade da su samo jednim "zalutalim" ubili troje a drugo ništa nije bilo...

Aaaaa

23.10.2018. 17:29

Zalutala malo bomba,ubila troje ljudi i sve se zavrsi sa "jao izvinite bas nam je zao"U Grckoj u tuci sa Srbima strada americki drzavljanin,svi osudjeni na dozivotne robije...

oldlala

23.10.2018. 17:46

Bombardovali Srbiju i napravili od nas neprijatelja,ili bar nekog ko nece oprostiti isto,i to sve da bi okupirali Kosovo i poklonili ga jednoj etnickoj grupi koja je tada zivela na teritoriji AP Kosova,a sada neznaju sta ce sa njima i to sve u ime demokratije...

SGH543

23.10.2018. 19:32

Oni su nasi neprijatelji. Ubice nase dece. To nikada ne zaboraviti. Ni oprostiti.

srpski patriota

23.10.2018. 21:25

Pomogli su nas Amerikanci posle pada Miloševića sa više od milijardu dolara ali ne kažu da su to naši dolari koji su ti isti amerikanci zaplenili (oteli)od nas za vreme sankcija koje su nam oni uveli.