Služenje vojske ponovo od 2020?

R. DRAGOVIĆ

22. 08. 2018. u 09:02

Državni i vojni vrh Srbije razmatra ponovno uvođenje obaveze služenja vojske koji bi trajao od tri do šest meseci. Imaće prednost pri zapošljavanju. Stručnjaci smatraju da samo to garantuje bezbednost države

Служење војске поново од 2020?

Vojska Srbije među najpopularnijim institucijama kod građana

DRŽAVNI VRH razmatra da već od 2020. ili 2021. godine ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka u Srbiji. Mladići - vojni obveznici, u kasarnama će provoditi tri ili šest meseci, a prilikom zapošljavanja u javnoj službi imaće prednost.

Da se u vojno-bezbednosnim krugovima analiziraju mogućnosti da Srbija ponovo ima regrutni sastav oružanih snaga, o čemu se već dugo spekuliše u javnosti, u utorak je potvrdio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Konačna odluka o budućem ustrojstvu vojske, ipak, još nije doneta, a kako je šef države najavio, zavisiće od analiza i procena Ministarstva odbrane i raspoloživih finansijskih sredstava.

- Radimo sve da bismo sačuvali mir, da bismo preventivno mogli da delujemo protiv svakoga ko bi pokušao da povede agresiju na nas - rekao je u utorak Vučić na aerodromu Batajnica. - Ne plaše nas medijske kampanje protiv eventualnog služenja vojnog roka. Naš narod dovoljno je pametan da prepozna dobre namere i rad u opštem interesu.

Vučić je podsetio na prošlogodišnje medijske napade zbog toga što Srbija nema jednogodišnji vojni rok.

- Danas, kada se razmatra mogućnost ponovnog uvođenja vojne obaveze na tri meseca, govore mi da želim da uvedem zemlju u rat. Kritičari bi trebalo prvo da se sami sa sobom dogovore za šta su, a čemu se protive - naveo je Vučić.

Inicijative za ponovno vraćanje obaveze služenja vojske u stručnoj javnosti pravdaju se sve ozbiljnijim bezbednosnim izazovima, politikom vojne neutralnosti, ali i slabljenjem resursa za odbranu. U prilog ovome navodi se jednostavna činjenica da se od 2011. godine do danas, zbog neupućivanja regruta i starenja "drugopozivaca" brojno stanje rezervnog sastava istopilo čak za 500.000!

VOJSKA BEZ POPUNE POPUNA vojnicima najveći je izazov za svaku profesionalnu armiju, a jedina garancija punog stroja jeste - vojna obaveza. - U jeku reforme oružanih snaga 2010. definisano je brojno stanje od 10.918 profesionalnih vojnika i 36.000 pripadnika mirnodopske vojske. Puna popuna jedinica nikada nije do kraja izvršena. Profesionalni vojnik, uz to, može da raskine ugovor kad god poželi. Sa takvim kadrom ne može da se gradi siguran sistem odbrane - podseća general Dragan Paskaš.

Najave vrha države pozdravlja nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske SCG general Dragan Paskaš i ističe da je došlo vreme za promenu odluke o suspenziji obaveze služenja vojnog roka.

- Samo puna vojna obaveza, osvežena modernim duhom može biti garant bezbednosti države. Lično, smatram najboljim model šestomesečnog vojnog roka, uz slobodne vikende i savremeniji pristup obuci. Život u kasarni obavezno bi trebalo da prate kursevi informatike, vožnje, stranih jezika i ostalih disciplina. Boravak u takvoj vojsci ne bi bio gubljenje vremena, što se često čuje među mladima.

I vojni analitičar Aleksandar Radić ocenjuje da bi vraćanje vojnog roka bilo korisno za društvo.

- To je jedini mehanizam za stvaranje obaveze prema državi kod mlađih generacija. Kod nas je uvek bio problem odnos države i pojedinca. Jednostavno rečeno, mi smo narod koji ne poštuje svoju državu - ocenjuje Radić i napominje da je tromesečna obuka prekratka, ali je šest meseci dovoljno za osposobljavanje.

General Milomir Miladinović iz Kluba generala i admirala ističe kao najbolji kombinovani sistem, koji pored profesionalaca uključuje i vojnike na služenju vojnog roka.

- Ovaj model obezbeđuje popunu, ali i dovoljan broj rezervista. Jer posle obustave obaveznog služenja i uvođenja dobrovoljnog koncepta 2011. godine za kasarne se prijavilo manje od 10.000 mladića i devojaka. Stanje rezervnog sastava, zbog toga, umanjeno je za oko 180.000 vojnih obveznika. Istovremeno, zbog prekoračenja starosne granice, broj obveznika iz rezervnog sastava smanjen je za dodatnih oko 300.000 osoba - jasan je Miladinović.

POČEO RAD NA STUDIJI O MODELIMA OBAVEZE SLUŽENJA VOJNOG ROKA

Ministarstvo odbrane, na osnovu naređenja predsednika Srbije i vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića, počelo je rad na izradi studije o svim modalitetima i mogućnostima vraćanja obaveze služenja vojnog roka, saopšteno je danas iz tog Ministarstva.

U saopštenju se podseća da vojni rok u Srbiji nikada nije ukinut, već je, Odlukom Skupštine od januara 2011. godine, obaveza redovnog služenja obustavljena i uveden princip dobrovoljnosti, a obaveza uvođenja u vojnu evidenciju i obaveza služenja u rezervnom sastavu je ostala.

"S obzirom da je obustavom obaveze služenje vojnog roka prestalo organizovano osposobljavanje svih sposobnih građana za odbranu zemlje, Ministarstvo odbrane analizira efekte sadašnjeg rešanja po pitanju sprovedene profesionalizacije i traži optimalo rešenje koje je zasnovano na detaljnoj proceni bezbednosnih izazova, rizika i pretnji, sagledavanju sopstvenih iskustava i iskustava stranih armija", navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (133)

Srbin

22.08.2018. 09:11

ne daj Boze vise nikad da dodju mamina i tatina razmazena deca. to nam u vojsci ne treba...

milan

22.08.2018. 09:11

Ako bi se moglo uvesti obavezno sluzenje vojnog roka na sest meseci, da obuka bude maksimalno efikasna i brza, bilo bi jako dobro zbog nase dece, tinejdzera, koji bi nakon odsluzenja vojnog roka bili mladici, muskarci, spremni preuzeti odgovornost u vodjenje porodice i kuce.

Патриота

22.08.2018. 09:14

КОНАЧНО!!! А и обавезна обука од бар месец дана за све нас који нисмо служили војску!!!

N...N....

22.08.2018. 09:16

Godina ili devet meseci nista manjem. Ja bih opet sluzio i to godinu koliko sam i sluzio. Pa omladino dosta nasilja ispijanje kafa po kaficima i dzbalebarenja. Nesto korisno uradite za zemlju.

r

22.08.2018. 09:20

kakva ce biti zakletva ? "sluzimo vulinu" ili "sluzimo vucicu" ? i onda ce klinci s puscicama da brane zemlju od krstarecih raketa ? mozda im daju i pracke, da stede municiju ? a placena vojska ce u medjuvremenu takodje primati "plate" dok ce deca isto to da rade za dzabe ? bravo botine, ajd sad pohvale

Otvoreno

22.08.2018. 09:22

Naravno da da. Na sta lice danasnji muskarci ? Vecina ne zna da se prekrsti , kamoli da je samostalna... Pretvorili su se u mekušce. Mene je prvog vojska promenila iz korena na bolje

Наопачке

22.08.2018. 12:12

@Otvoreno - Pa što ne ostade? Nego si kao i ja čekao da brojiš sitno, i da se vratiš kući. A ako neko voli taj poziv, zna se kako se to postiže, sigurno ne pozivom za vojsku.

SS

22.08.2018. 09:23

Svi koji rade u drzavnim službama moraju da imaju odsluzen vojni rok i redovne vojne vjezbe a ne da imaju prednost ako su odsluzili. Za šest mjeseci da se nauče redu radu i disciplini pa tek onda u drzavnu sluzbu.

Милорад

22.08.2018. 09:27

Ако се то оствари бићемо озбиљна држава и нација за респект,мада тренутна ситуација показује да су многи против?

Vinetu

22.08.2018. 09:30

to što se od 2010 prijavilo mmanje od 10.000 sve vam govori, ne znam ni ko bi isao rado pod vođstvom vulina koji je izbegavao i izbegao služenje vojnog roka kad je to bilo obavezno

Joca

22.08.2018. 09:36

Diskriminacija ako budu imali prednost prilikom zaposljavanja...... Idem ja s mojim detetom iz Srbije, jos jedan razlog da se bezi odavde....

protiv struje

22.08.2018. 09:38

Pretpostavljam da se obavezni vojni rok odnosi i na žene a imajući u vidu čuvenu rodnu ravnopravnost! Siguran sam da će žene oštro protestovati ako im se onemogući da budu vojnikinje! Osnovno ljudsko pravo nije, zamislite, u koji će WC ići transrodna osoba već pravo na život a ako bi samo jedan pol išao u vojsku to bi bilo kršenje osnovnog prava na život! Tako su u ratu 1990-ih momci ginuli a devojke su mogle da se zabavljaju sa stranim vojnicima! To je ravnopravnost!

Miroslav

22.08.2018. 09:38

Loša strategijska odluka. Signal da mnogi svoju decu šalju, ako je moguće, već sad u inostranstvo. Umesto da se ulaže u profesionalozaciju, nauku, standard, poverenje građana u truli sistem...

BOŽA ZEMUNAC

22.08.2018. 09:43

Razmatraju služenje vojnog roka,a u isto vreme zatvaraju dečiji kamp.Pa ko je ovde lud ?

Раша

22.08.2018. 09:44

Завршио сам Вишу школу унутрашњих послова и никад нисам добио посао за који сам се школовао. Држава је мени као и многим мојим колегама окренула леђа. Обећавали и никад нису испунили обећано, на мом месту раде они који се нису школовали за тај позив. Све ћу урадити да моја деца не остану овде да живе, а поготово да служе војску.

Dragan

22.08.2018. 09:49

Vreme je bilo! Puna podrska. Slobodni vikendi i da se nesto nauci tj ne samo guljenje krompira... da se ojacaju nasi mladici....samo napred

Biljka

22.08.2018. 09:52

obavezno uvesti sluzenje, ovako vise ne ide. Od silnih pedera i maminih i tatinih sinova ne moze da se zivi.

Aleksandar

22.08.2018. 09:59

mi smo narod koji ne postuje svoju drzavu? istina, ja sam prvi koji to priznajem... kada mi drzava da razlog da je postujem onda će tako i biti...

Država

22.08.2018. 10:36

@Aleksandar - Kada mi Aleksandar i ostali plebs daju razlog da ih postujem, onda ce tako i biti

Zoran

22.08.2018. 10:00

vrlo pametno, neće više momci da nose helanke i šiške preko očiju ,nego da osete malo tvrdu podlogu

Boki

22.08.2018. 10:01

pitanje je za koga je to dobro mozda za nekoga ko je ostao u srbiji a deca koja su u inostranstvu mislite da ce da se vrate da sluze vojsku i da gladne od toga nema nista radije ce uzeti drugo drzavljanstvo samo izmisljaju po nesto

баунти

22.08.2018. 10:06

Увести минимум 3 мјесеца обуке, а за оне који добровољно остану 6 или 12 мјесеци увести предност запошљавања, као и за бивше професионалце који се враћају у цивилни сектор.

Conte

22.08.2018. 10:08

služenje ne treba i ne sme da bude obavezno, neka služe samo oni koji u duši osećaju da je to njihov dug prema zemlji u kojoj žive. Dalje, za vreme vojne obuke mladim ljudima pružiti mogućnost da nauče veštine koje će im koristiti u životu. I naravno, dobrovoljni vojnici treba da imaju prednost prilikom zapošljavanja u državnim službama.

Djura Djuric

22.08.2018. 10:10

Ljudi, zar opet. Ova drzava je prepuna penzionisanih oficira, "nastavnog kadra" iz vremena kad se sluzio vojni rok. To su ljudi koji nikad nista nisu radili, smucali se po kasarnama i za to dobijali stanove, plate beneficirani radni staz i sve moguce privilegije. Kada je trebalo da se ratuje, oni svi u misijoj rupi. Danas su oni prvi da tuze drzavu sto im je smanjila penzije. Bravo, samo napred.

Bata

22.08.2018. 10:10

sta sprecava one koji zele da idu sada da sluze...nek idu odmah ...i od kojih para da se uvede vojni rok? cirkus ....

modi

22.08.2018. 10:12

sluzenje vojske je od velikog znacaja za svakog mladica ,to neznaci da mora u ratnego znaci sazrevanje u jednu pravu licnost a da negovorim od sklanjanja sa ulice od droge i kriminala,a i uce se pravom patriotizmu,jer posle dve hiljadite pa do sada taj smisao patriotizma je unisten, najmanje godunu dana vojni rok manje od toga je decja igra,

Наопачке

22.08.2018. 12:07

@modi - e, sad, sve one mladiće koje osvajaju zlatne medalje iz matematike, fizike astronomije poslati na godinu dana da upoznaju čari srpske kasarne?

BORKO

22.08.2018. 10:14

MISLIM DA BI TO PORED JEDNE VRSTE FIZIČKOG DOTEZANJA, STICANJA ODREDJENIH NAVIKA I DISCIPLINE, KAO I RUKOVANJA ORUŽJEM U MANJEM OBIMU, TREBALO PRE SVEGA DA BUDE STICANJE ODREDJENIH OBRAZOVNIH, ZANATSKIH I DRUGIH SPECIJALNOSTI KOJE KASNIJE MOGU DA SE PRIMENE U CIVILSTVU. NAPRIMER VOZAČI, KOJIH SADA TOLIKO NEDOSTAJE I SLIČNO.VATROGASCI. JOŠ JEDNA DOBRA STVAR BILA BI DA SE VOJNI ROK PRIZNA KAO RADNI STAŽ. SVE ŠTO BI STIMULISALO MLADE, A DRUŠTVO IMALO KORISTI OD NJIH.

Момир

22.08.2018. 10:15

Најјаче војске на свету немају обавезно служење војног рока. Само извести закључак и то је то!!!

Milan

22.08.2018. 10:16

Nema ko da im kosi krug kasarne i da riba podove,čisti i pere vozila.A ovi profesionalci neće to da rade za 30.000.Bolje u plate ulažite,dižite životni standard,mi nemamo više od koga da se brananimo,nas su okrušile zemlje koje su u nato alijansi...Pregazila bi nas i Crna Gora da hoće.

Jovan

22.08.2018. 10:26

Trebalo bi vratiti sluzenje vojske..i to obuhvatiti starost mladica do 27godina..kao nekad..pa bi i moj sin..kao i njegova generacija..91. 92. 93.. sluzile vojsku..i naucili se disciplini i redu!!! Jedina prva i prava odlzka ove vlade bi bilo vracanje vojnog roka!!

SaleA

22.08.2018. 12:17

@Jovan - Pa dta do ti radio pa da ti vojska vaspitava sina?Mislim, podrzavam bojni rok, sli vam je komentar zalistan

Danko L

22.08.2018. 10:37

Ja sam da se tri meseca uvede kao obavezna obuka a dobrovoljna specijalizovana do 6 meseci i to je ponajbolje rešenje ,s tim da bi bilo problema sa nacionalnim manjinama koje bi to bojkotovale.

Zli porucnik

22.08.2018. 10:38

Da se ne lazemo i da smo Svajcarska isti ovi bi bezali od vojnog roka. Propala Srbija je samo izgovor sta si ti kao pojedinac uradio za svoju zemlju

Aleksanar

22.08.2018. 12:50

@Zli porucnik - Svajcarska nikada nije ratovala,pa imaju obavezno sluzenje vojnog roka od 12 meseci.

mika

22.08.2018. 10:50

Umesto da se ulaže novac u obavezni vojni bolje je da se uloži u profesionalnu vojsku i regrutaciju. Tako će oni koji žele da idu u vojsku i oni koji ne žele biti zadovoljni.

koki

22.08.2018. 10:55

A sta je sa nama koji smo bili 15 meseci u vojsci i ucesnici rata. Gde je za nas prednost pri zaposljavanju.

Срђан

22.08.2018. 12:23

@Nostradamus - не слати у никакве ратове али да буду ту и треба вратити обавезни војни рок

bublo

22.08.2018. 11:24

jasta more 1 godinu u vojsku, 2 godine na prinudni rad, 10 godina nezapsolen,pa se zaposli za 26.000 .Bravo napredna Srbijo ,

MIKA

22.08.2018. 11:41

Mladi ljudi ce nauciti dosta stvari o disciplini, organizaciji i redovnosti, mislim da ce biti korisno za drustvo.

neregistrovan

22.08.2018. 11:56

Nesto mi se ne sluzi vojni rok ali kada vidim ministra kako se isprsi i pokaze pilece grudi e onda dobijem zelju da se i ja isprsim,kad bi se zezali.

Lenka

22.08.2018. 12:01

Kroz služenje vojnog roka se sazreva, uči disciplina, urednost, rad, red i poslušnost. To ne može da bude loše.

Amon Ra

22.08.2018. 12:02

Uvodjenje vojnog roka nije losa stvar. Nije lose da svaki Srbin, prodje osnovnu pesadisku obuku, setimo se, NATO djeneral je pre neko vreme rekao da su Srbi problem, kao narod, bez obzira gde zive. 3-6 meseci je ok.

Mochwara

22.08.2018. 12:15

Auuu, ovde se mnogo žena zalaže za slanje momaka na "čeličenje". To mi je nešto sumnjivo....

protiv struje

22.08.2018. 14:07

@Iva - A žene treba da uživaju, žive punim plućima, budu starlete, rijaliti zveezde, bave se modelingom, klabingom, pa pedikiri, manikiri, fitnes....pritom "maznu dobre frajere iz celog sveta", pobegnu sa sela još masovnije i to će valjda pomoći Srbiji!

драгана

23.08.2018. 11:36

@Iva - Baš si "protivan".I da znaš,od sada i zauvek: najbolji su NAŠI frajeri.Ovo za klaberke,blogerke,splavarke...Mnogo u njih gledaš,zato ih i vidiš.

Pop

22.08.2018. 13:12

Do sad sam bio izričito protiv, ali kad vidim ove klince ispred moje zgrade kako piju, puše travu, neće ništa da rade, sad sam za uvođenje obaveznog služenja od 6 meseci.

Magi

22.08.2018. 13:12

Dobro je da omladinci steknu osećaj odgovornosti prema državi i potrebu da u svakoj situaciji zaštite svoju državu i građane.

Goran

22.08.2018. 13:14

Ako sam ja mogao godinu dana, što ne bi i naši klinci 6 meseci. Verijte, stvaraju se radne navike koje oni sada nemaju.

Mr.Q

22.08.2018. 13:15

Имате моју подршку за враћење служења војног рока од 6 месеци! Ово је одлична вест ако се спроведе у дело!

Floyd

22.08.2018. 13:40

Ko želi dobrovoljno I sada može da služi vojni rok... Po komentarima vidim da ima dosta zainteresovanih tako da verovatno neće biti mesta za sve. Na žalost kratko nam je pamćenje pa zaboravljamo kako su prošli oni koji su ratovali za ovu zemlju I kakav je odnos države prema njima. Šta smo uspeli da odbranimo??? Bez žrtava nema mirotvoraca. Sve smo ovo već videli I još se neki nisu opametili...

Vatro Marx

22.08.2018. 14:27

To je gubljenje vrijemena i drzava snosice velike gubitke. Vojska kao i naoruzanje ogrmi su izdaci za sve drzave kao i za Srbiju , narod ce motati da kajis jos vise da steze nazalost.

Раша

22.08.2018. 14:44

Само кад би ботови служили војску, били би најјача сила у Европи.

Милорад

22.08.2018. 15:09

Ево ме још једном.Многи коментари су ме разочарали,похвали ћу се, био сам у војсци 18 месеци одмах после средње,био је то скоро најбољи део мог живота.Касније када сам кренуо у прави живот много ми је значило то искуство. поздрав садашњим и будућим вој.

Stefan

22.08.2018. 15:16

Moze ali ako omogucite normalne uslove,isticu se primeri Austrije i Švajcarske a tamo su vrhunski uredjenje kasarne i najsavremenija oprema,ako opet bude spavanje sa 30 ljudi,smrdljive uniforme koje se ne menjaju leti pa vojnici koji skapavaju na +40,oruzije koje je zastarelo pre 40 godina,šlemovi koji padaju sa glave itd e onda ne racunjate na mene jer je besmisleno.Ja da sa 70 kila vučem oružije koje ima 20 i koje vise niko ne koristi nema smisla.

Kosta

22.08.2018. 15:18

Moje najiskrenije misljenje je da je neophodno vracanje vojnog roka! Da nam se deca osposobe i postanu nezavisnija!

Partizan Pa BOG

22.08.2018. 15:34

Pravi potez , moraju momci nesto da nauce , bolje u vojsku negko da pijance i bance po kaficima i splavovima uzput se naduvaju diluju itd. Vojska je pravo merilo za mladice ali i devojke .

Petar

22.08.2018. 15:40

O ponovnom sluzenju vojnog roka odrzati referendum i ako bude ponovnog sluzenaj vojnog roka da to vazi i za devojke a ne samo za mladice (hocemo rodnu ravnopranost koju nam promovise Poverenica za ravrnopravnost, Zastinik gradjana). Pitanje, Da li ste da se ponovo uvede vojni rok za mladice i devojke u Srbiji.

Milence

22.08.2018. 17:44

Danasnji roditelji nece dati da njihovi sincici idu u vojsku da se nebi slucajno umorili ili oznojili..da nebi ustali pre 11..i jeli nesto sto nije po njohovoj volji!

Anonimus

26.03.2019. 22:01

@Milence - A jel tebi neko kriv sto moras da ustajes u 6 sati da ides na posao?

Milan

22.08.2018. 18:21

Treba uvesti obavezan vojni rok i zato sto nam se omladina pretvorila u beskicmenjake. Treba da se celici.

Srpsk1 Ratn1k

22.08.2018. 18:28

Svi koji bi danas-sutra (ne daj Boze da izbije rat) branili Srbiju oni su za vojni rok!

Nina

22.08.2018. 22:24

Bilo bi odlicno da se vrati sluzenje vojnog roka jer se zna da vojska od decaka napravi muskarca. A ujedno bi se dodatno ojacala srpska vojska.

Jasna

23.08.2018. 07:42

Apsolutno se slažem i zalažem za to, jer je situacija krajnje loša. Muškaraca je sve manje, a i država treba da ima neku vojnu stabilnost! Ako možemo da trošimo pare na druge stvari, ovo je svakako jedna od korisnijih.

Anonimam

26.03.2019. 21:59

@Jasna - A zasto Vi gospodjo/djice se ne prijavite i sluzite vojno rok posto sve zene zele da budu ravnopravne pa da vi stisnete zube i idete u rat...skidam kaou ljudika koji to rade a zasto bih ja isao u vojsku sa bi se neko izivljavao i sutra i dovodio meu situaciju da moram da idem u rat...lepo se vi prijavite pa da vidimo...po tudjok guzici ni 20 batina nije mnogo... pozdrav!

Miske

23.08.2018. 07:55

Ако се буде служило у овим униформама на слици радо ћу се одазвати, а не овим данашњим НАТО униформама са дигиталном шаром. То је симбол окупације српске војске.

драгана

23.08.2018. 11:31

Već vidim transparente sa natpisom "ne samo svoju decu" i razjarene majke apeed Skupštine.Gotov je!...ako uvede i vojnu obuku od 4 meseca."Ti ćeš našu decu u vojsku?" ha-ha-ha.

Malo sutra

24.08.2018. 10:19

Nosite se više degenerici jedni! "Vojska pravi čoveka/muškarca".. možda, ako si maloumnik, svako iole inteligentan i iz dobre kuće postaje čovek jer je učen od strane roditelja da bude takav. Sve vas koji hoćete da se vrati vojni rok bih prve poslao da ga služe, ljudi nisu u mogućnosti ni posao da nađu, a sada još dodatno da gube vreme u vojsci, i da ginu za velikog vođu aleksandra muslija.

Stefan

26.02.2019. 19:12

Obavezni vojni rok je čista glupost, a vi sto zelite da idete u vojsku to vec mozete da uradite odmah,postoji i dobrovoljni vojni rok,ko oce oce ko nece nemora

DjordjeHarmonikas

23.05.2019. 21:57

Idem odmah bez razmisljanja ;))) kad je mogao moj deda moj otac mogu i ja ;)))) Vracajte obavezan vojni rok !!!!!!!!