VOJNICI koji će u petak položiti zakletvu biće prvi koji će služiti dobrovoljni vojni rok po novom modelu. Umesto tri, u kasarnama će provesti šest meseci, a za boravak u uniformi sledovaće im naknada po novom "cenovniku". Ovim potezom vojni vrh rasteretiće profesionalne vojnike, koji će biti posvećeni svojim osnovnim zadacima.

Novi koncept predviđa više iznose vojničkih plata. Dobrovoljci decembarske i budućih klasa, za prva tri meseca obuke dobijaće mesečno 10.500 dinara. U četvrtom mesecu ovaj iznos biće povećan za 5.000, a u petom za 10.000. Poslednjih 30 dana pod opasačem vredeće 25.000 dinara.

- To znači da će vojnik na dobrovoljnom služenju vojnog roka za šest meseci primiti oko 800 evra - kažu u Ministarstvu odbrane.

Najvažnija novina je da će dobrovoljci u Vojsci Srbije već prvih dana nove godine preuzeti dužnosti unutrašnje, prijemne i stražarske službe. "Davanje" straže do sada je bilo u rukama profesionalnih vojnika, koji su zbog toga bili odaljeni od svojih matičnih zadataka. Šestomesečnim boravkom u kasarnama sistem odbrane dobiće i obučeniji i spremniji rezervni sastav.

Obuka dobrovoljaca prema novom sistemu ubuduće će biti podeljena u nekoliko etapa. Tokom prve, mladići i devojke prolaziće opštu vojnu obuku, posle čega će biti upućivani na specijalističku istog trajanja. Po dobijanju VES-a (vojno-evidencijalne specijalnosti) dobrovoljci će stupati u treću fazu osposobljavanja. Ona podrazumeva kolektivnu obuku u jedinicama VS, koja će trajati do završetka služenja roka, odnosno još tri meseca.

ZAHVALNICA OTADžBINE

SVAKI mladić ili devojka koji odsluže dobrovoljni vojni rok, između ostalog dobiće i posebno priznanje - Zahvalnicu otadžbine. Reč je o specijalnoj gramati, u kojoj će biti navedeno ime vojnika, a svaka zahvalnica biće zavedena po serijskom broju.

- Uručenjem ovih priznanja država će javno iskazati zahvalnost onima koji su pola godine proveli u uniformi - navode u Ministarstvu odbrane.