U šoku sam! Moj suprug je kao oficir bezbednosti 40 godina radio časno i profesionalno i ne postoji nijedna osnova za ovakav potez hrvatskih vlasti - kaže za "Novosti" Ružica Lukajić, dan nakon što je, na putu za Jadovno, u Ličkom Petrovom Selu uhapšen njen suprug, bivši pukovnik Vojske RS Dane Lukajić.

Podseća da je Dane u minulom ratu u BiH bio pripadnik Komande Prvog krajiškog korusa VRS i da je u više navrata svedočio i tužilaštvu i odbrani u Haškom tribunalu i u Sudu BiH, i da ga niko nije optuživao za zločine koje sada pokreće Hrvatska.


PROČITAJTE JOŠ: ŽUPANIJSKO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO DONELO REŠENjE: Lukajiću istražni zatvor od 30 dana

- Sve sumnje na osnovu kojih je sada uhapšen davno su razrešene, i ne vidim nijedan razlog zašto su ovo sada uradili. Nadam se da će ubrzo biti na slobodi. Danas mu idemo u posetu - dodaje Lukajićeva.

Županijski sud u Zagrebu Lukajiću je odredio jednomesečni pritvor.

General Boško Kelečević, nekadašnji komandant Prvog krajiškog korpusa i starešina pukovniku Lukajiću od vremena kada su zajedno službovali u Petoj armijskoj oblasti u Zagrebu, pa u vojsci RS do kraja rata, tvrdi za "Novosti":

NIKADA NIJE IMAO PROBLEME General Kelečević svedoči da se sa Lukajićem video pre nekoliko dana u Mrkonjić Gradu. Bivši potčinjeni mu je najavio odlazak na obeležavanje godišnjice stradanja nad Šaranovom jamom i, kako veli general, put u Hrvatsku za Lukajića nije bio ništa novo. Naime, prva supruga mu je bila iz sela kod Križevaca i, nakon što je ona preminula, nastavio je redovno da obilazi njenu porodicu. Putovao je i drugim povodima i nikada nije imao problema.

- Hapšenje Daneta je još jedna hrvatska ujdurma! On je verovatno poslednji čovek koga bi Hrvati mogli da traže zbog ratnih zločina. Nikada nije bio komandant kampa Manjača...

Hrvatska policija saopštila je da je Dane Lukajić (67) uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banjaluke u septembru 1992. godine.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da u BiH danas očekuju zvaničnu notu iz Hrvatske u vezi sa jučerašnjim hapšenjem pukovnika Lukajića.

- Kada je u pitanju eventualna krivica Lukajića za neki ratni prekršaj, kunem se oficirskom čašću da Dane tu nije mogao biti umešan! - ističe general Kelečević.


PROČITAJTE JOŠ: IŠAO DA OBELEŽI STRADANjE U LOGORU JADOVNO: Hrvatska policija uhapsila Srbina na graničnom prelazu zbog navodnih ratnih zločina