Savršen spoj badema i čokolade: Poslastice koje će vas oduševiti (RECEPTI)
15. 02. 2020. u 14:10
Napravite: minjon kocke, čokoladnu tortu, kolač sa višnjama, jež-kuglice, medene kolačiće
Minjon kocke Depositphotos
MINjON KOCKE
Potrebno je za svetli deo:
- 12 punih kašika šećera
- 4 kašike vode
- 300 g mlevenog badema
- aroma badema
- 100 g bele čokolade
- 125 g putera ili margarina
Za tamni deo:
- 12 punih kašika šećera
- po 4 kašike vode i soka pomorandže
- 300 g oraha
- 100 g crne čokolade
- 125 g putera ili margarina
Za krem:
- 12 punih kašika šećera
- po 4 kašike vode i soka pomorandže
- 300 g mlevenog lešnika
- 100 g bele čokolade
- 125 g putera ili margarina
Za glazuru:
- 150 g tamne čokolade
- 5 kašika ulja
Ušpinujte šećer sa vodom posebno za svaki deo. Za svetli deo u ušpinovan šećer dodajte mleveni badem, belu čokoladu, aromu badema i na kraju puter, pa sve dobro ujednačite. Za tamni deo u ušpinovanom šećeru mešajte mlevene orahe, čokoladu i na kraju puter, takođe dok se masa ne ujednači. Zatim je nanesite preko svetlog dela. Postupak ponovite i sa sastojcima za krem, mešajući da se ujednače, a onda time premažite poslednji deo minjon kolača. Na kraju nanesite glazuru od čokolade i ulja, istopljenu na pari. Po želji minjon kolač pospite sitno mlevenim bademom, pa ga ostavite da se stegne. Secite na kocke nalik bajaderama.
ČOKOLADNA TORTA

Potrebno je za testo:
- 70 g prezli
- 3 kašike ruma
- 200 g badema
- 130 g čokolade za kuvanje
- 200 g putera
- 150 g šećera
- 8 jaja
- puter za kalup
- 150 g džema od višanja ili drugog po želji
Za glazuru:
- 125 g čokolade za kuvanje
- 60 g putera
- kašika ulja
Za dekoraciju:
- badem isečen na listiće
- čokoladna šlag krema
- 150 ml mleka
Prezle prelijte rumom i promešajte dobro viljuškom. Bademe sameljite, a čokoladu otopite na pari. Puteru dodajte polovinu šećera i dobro umutite mikserom da smesa postane kremasta, pa dodajte 3 cela jajeta i dobro promešajte. Potom lagano ubacite otopljenu čokoladu neprestano mešajući. Preostala jaja razdvojite, pa u čokoladnu smesu dodajte jedno po jedno žumance, sve vreme mešajući. Belanca ulupajte u čvrst sneg i polako im dodajte šećer uz neprestano mešanje, a onda lagano varjačom takođe umešajte u čokoladnu smesu. Na kraju u sve temeljno umešajte prezle i mlevene bademe. Na dno kalupa za pečenje stavite pek-papir i premažite ga puterom. Sipajte pripremljenu smesu, poravnajte i stavite u rernu na 180 stepeni. Pecite 20 minuta, pa smanjite temperaturu na 170 stepeni i pecite još 25 minuta. Pečeno testo ohladite u kalupu na sobnoj temperaturi, izvadite ga na tacnu za posluživanje i presecite vodoravno po sredini na dva dela. Donji deo premažite džemom, poklopite ga gornjim, pa spolja premažite tankim slojem džema. Čokoladu i puter rastopite zajedno na pari, umešajte ulje i pustite da se malo ohladi, a potom glazorom prelijte tortu. U šlag kremu dodajte mleko i dobro umutite mikserom. Kada se glazura ohladi ukrasite tortu kremom i listićima badema.
RASKOŠAN KOLAČ SA VIŠNjAMA

Potrebno je za testo:
- 250 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 75 g šećera
- kesica vanilin šećera
- jaje
- 125 g putera
Za punjenje:
- 50 g piškota
- 100 g tamne čokolaade
- 500 g dobro oceđenih višanja
Za preliv:
- 100 g kisele pavlake
- 3 kašike sirupa od šumskog voća
- 100 g šećera
- kesica vanilin šećera
- jaje
- 100 g seckanih ili krupnije mlevenih badema
Pomešajte brašno s praškom za pecivo, dodajte šećer, vanilin šećer, jaje i puter. Sve dobro sjedinite mikserom, a na kraju smesu još malo ručno izmesite da dobijete glatko testo. Testo umotajte u foliju i ostavite oko pola sata u frižider. Potom ga na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte u oblik kalupa u kojem se peče. Stavite piškote u kesu za zamrzivač, pa ih usitnite uz pomoć oklagije. Dobijene mrvice rasporedite po testu, preko njih rastopljenu čokoladu, a na kraju rasporedite odmrznute i dobro oceđene višnje. Pomešajte kiselu pavlaku sa sirupom od šumskog voća, šećerom, vanilin šećerom, jajetom i bademima, pa prelijte preko višanja. Kolač pecite u rerni na 180 stepeni najduže 40 minuta. Kada se pečen ohladi u kalupu, isecite ga i pospite sa malo prah šećera ili služite uz sladoled po želji.
JEŽ-KUGLICE

Potrebno je:
- 350 g mekog brašna
- 200 g masti ili putera
- 150 g šećera
- jaje
- 2 žumanca
- korica limuna
- prstohvat soli
- 2 vanilin šećera
- 2 kašike ruma
- 150 g badema
- 2 belanca
Zajedno i postupno umutite mast, šećer, vanilin šećer, jaje, žumanca, koricu limuna, a na kraju dodajte brašno i rum. Od smese napravite testo i ostavite u frižideru da odstoji bar sat. Potom od testa oblikujte kuglice, pa ih umačite u nerazmućena belanca. Zatim ih uvaljajte u krupnije samleven badem i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni 20 minuta na 180 stepeni.
MEDENI KOLAČIĆI

Potrebno je:
- 210 g brašna
- 140 g putera
- kesica burbon vanilin šećera
- 25 g šećera
- jaje
- 75 g mlevenih badema
- 40 g svetlog meda
- 60 g kristal šećera
Sve sastojke stavite u odgovarajuću posudu, pa ih dobro zamesite rukama. Testo zamotajte u providnu foliju i stavite u frižider da odstoji sat vremena. Od testa napravite valjak, pa ga podelite na 4 jednaka dela. Svaki rastanjite rukama u manji valjak 1,5 cm debljine, pa secite komadiće i oblikujte po želji. Ređajte ih u veliki pleh, na pek-papir. Pecite na 180 stepeni 10-15 minuta. Potom još vruće kolačiće valjajte u kristal ili prah šećer.