Savršen spoj badema i čokolade: Poslastice koje će vas oduševiti (RECEPTI)

Ž. P.

15. 02. 2020. u 14:10

Napravite: minjon kocke, čokoladnu tortu, kolač sa višnjama, jež-kuglice, medene kolačiće

Савршен спој бадема и чоколаде: Посластице које ће вас одушевити (РЕЦЕПТИ)

Minjon kocke Depositphotos

MINjON KOCKE


Potrebno je za svetli deo:

- 12 punih kašika šećera

- 4 kašike vode

- 300 g mlevenog badema

- aroma badema

- 100 g bele čokolade

- 125 g putera ili margarina


Za tamni deo:

- 12 punih kašika šećera

- po 4 kašike vode i soka pomorandže

- 300 g oraha

- 100 g crne čokolade

- 125 g putera ili margarina


Za krem:

- 12 punih kašika šećera

- po 4 kašike vode i soka pomorandže

- 300 g mlevenog lešnika

- 100 g bele čokolade

- 125 g putera ili margarina


Za glazuru:

- 150 g tamne čokolade

- 5 kašika ulja

Ušpinujte šećer sa vodom posebno za svaki deo. Za svetli deo u ušpinovan šećer dodajte mleveni badem, belu čokoladu, aromu badema i na kraju puter, pa sve dobro ujednačite. Za tamni deo u ušpinovanom šećeru mešajte mlevene orahe, čokoladu i na kraju puter, takođe dok se masa ne ujednači. Zatim je nanesite preko svetlog dela. Postupak ponovite i sa sastojcima za krem, mešajući da se ujednače, a onda time premažite poslednji deo minjon kolača. Na kraju nanesite glazuru od čokolade i ulja, istopljenu na pari. Po želji minjon kolač pospite sitno mlevenim bademom, pa ga ostavite da se stegne. Secite na kocke nalik bajaderama.


ČOKOLADNA TORTA


Potrebno je za testo:

- 70 g prezli

- 3 kašike ruma

- 200 g badema

- 130 g čokolade za kuvanje

- 200 g putera

- 150 g šećera

- 8 jaja

- puter za kalup

- 150 g džema od višanja ili drugog po želji


Za glazuru:

- 125 g čokolade za kuvanje

- 60 g putera

- kašika ulja


Za dekoraciju:

- badem isečen na listiće

- čokoladna šlag krema

- 150 ml mleka


Prezle prelijte rumom i promešajte dobro viljuškom. Bademe sameljite, a čokoladu otopite na pari. Puteru dodajte polovinu šećera i dobro umutite mikserom da smesa postane kremasta, pa dodajte 3 cela jajeta i dobro promešajte. Potom lagano ubacite otopljenu čokoladu neprestano mešajući. Preostala jaja razdvojite, pa u čokoladnu smesu dodajte jedno po jedno žumance, sve vreme mešajući. Belanca ulupajte u čvrst sneg i polako im dodajte šećer uz neprestano mešanje, a onda lagano varjačom takođe umešajte u čokoladnu smesu. Na kraju u sve temeljno umešajte prezle i mlevene bademe. Na dno kalupa za pečenje stavite pek-papir i premažite ga puterom. Sipajte pripremljenu smesu, poravnajte i stavite u rernu na 180 stepeni. Pecite 20 minuta, pa smanjite temperaturu na 170 stepeni i pecite još 25 minuta. Pečeno testo ohladite u kalupu na sobnoj temperaturi, izvadite ga na tacnu za posluživanje i presecite vodoravno po sredini na dva dela. Donji deo premažite džemom, poklopite ga gornjim, pa spolja premažite tankim slojem džema. Čokoladu i puter rastopite zajedno na pari, umešajte ulje i pustite da se malo ohladi, a potom glazorom prelijte tortu. U šlag kremu dodajte mleko i dobro umutite mikserom. Kada se glazura ohladi ukrasite tortu kremom i listićima badema.


RASKOŠAN KOLAČ SA VIŠNjAMA


Potrebno je za testo:

- 250 g brašna

- 2 kašičice praška za pecivo

- 75 g šećera

- kesica vanilin šećera

- jaje

- 125 g putera


Za punjenje:

- 50 g piškota

- 100 g tamne čokolaade

- 500 g dobro oceđenih višanja


Za preliv:

- 100 g kisele pavlake

- 3 kašike sirupa od šumskog voća

- 100 g šećera

- kesica vanilin šećera

- jaje

- 100 g seckanih ili krupnije mlevenih badema


Pomešajte brašno s praškom za pecivo, dodajte šećer, vanilin šećer, jaje i puter. Sve dobro sjedinite mikserom, a na kraju smesu još malo ručno izmesite da dobijete glatko testo. Testo umotajte u foliju i ostavite oko pola sata u frižider. Potom ga na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte u oblik kalupa u kojem se peče. Stavite piškote u kesu za zamrzivač, pa ih usitnite uz pomoć oklagije. Dobijene mrvice rasporedite po testu, preko njih rastopljenu čokoladu, a na kraju rasporedite odmrznute i dobro oceđene višnje. Pomešajte kiselu pavlaku sa sirupom od šumskog voća, šećerom, vanilin šećerom, jajetom i bademima, pa prelijte preko višanja. Kolač pecite u rerni na 180 stepeni najduže 40 minuta. Kada se pečen ohladi u kalupu, isecite ga i pospite sa malo prah šećera ili služite uz sladoled po želji.



JEŽ-KUGLICE



Potrebno je:

- 350 g mekog brašna

- 200 g masti ili putera

- 150 g šećera

- jaje

- 2 žumanca

- korica limuna

- prstohvat soli

- 2 vanilin šećera

- 2 kašike ruma

- 150 g badema

- 2 belanca


Zajedno i postupno umutite mast, šećer, vanilin šećer, jaje, žumanca, koricu limuna, a na kraju dodajte brašno i rum. Od smese napravite testo i ostavite u frižideru da odstoji bar sat. Potom od testa oblikujte kuglice, pa ih umačite u nerazmućena belanca. Zatim ih uvaljajte u krupnije samleven badem i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni 20 minuta na 180 stepeni.



MEDENI KOLAČIĆI


Potrebno je:

- 210 g brašna

- 140 g putera

- kesica burbon vanilin šećera

- 25 g šećera

- jaje

- 75 g mlevenih badema

- 40 g svetlog meda

- 60 g kristal šećera


Sve sastojke stavite u odgovarajuću posudu, pa ih dobro zamesite rukama. Testo zamotajte u providnu foliju i stavite u frižider da odstoji sat vremena. Od testa napravite valjak, pa ga podelite na 4 jednaka dela. Svaki rastanjite rukama u manji valjak 1,5 cm debljine, pa secite komadiće i oblikujte po želji. Ređajte ih u veliki pleh, na pek-papir. Pecite na 180 stepeni 10-15 minuta. Potom još vruće kolačiće valjajte u kristal ili prah šećer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije