LAUREATI PALIĆKOG FESTIVALA: Filmu nedostaje zrelost

J. LEMAJIĆ

ponedeljak, 22. 07. 2019. u 07:51

ЛАУРЕАТИ ПАЛИЋКОГ ФЕСТИВАЛА: Филму недостаје зрелост

Rajko Grlić

Rajko Grlić i Miljen Kljaković o palićkoj filmskoj smotri i stanju u konematografiji

Letnja pozornica na Paliću bila je tesna za sve one koji su prve večeri Festivala evropskog filma želeli aplauzima da pozdrave scenografa Miljena Kreku Kljakovića i reditelja Rajka Grlića, laureate priznanja "Aleksandar Lifka", koje se dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Prepuna Letnja pozornica, omeđena kamenom i bedemima, ostavila je snažan utisak na vrhunske filmske delatnike.

- Sa scene je izgledalo divno. Ljudi su bili nekako unutra, u bioskopu, kao da su želeli da uđu i budu deo onoga na sceni. To je sjajno, jer je publika premisa svakog festivala - pun utisaka, kaže hrvatski reditelj Rajko Grlić.

PROČITAJTE JOŠ - Počeo praznik filma na Paliću

Od prvog pa do poslednjeg snimljenog filma "Ustav Republike Hrvatske", Grlić stavlja prst u oko režimima u kojima stvara. Iz ove perspektive, opet bi to činio.

- Na filmu niko ne može da vam dozvoli slobodu, za nju se treba izboriti. U "Samo jednom se ljubi", oko 80 odsto onoga ne bi bilo da sam radio po preporukama pre snimanja - podseća Grlić. - Čovek se sam bori za svoju slobodu, i važno je da tako razmakne mulj i nastavi da igra u čistoj vodi. Nekada je rad na filmu tek počinjao kada znate da ćete snimati. Sada toga nema. Nedostaje period sazrevanja filma.

Da domaćem filmu sada nedostaje ozbiljna, inspirativna priča, koju bi pratila adekvatna scenografija, smatra Miljen Kreka Kljaković, jedini scenograf koji je laureat "Lifke". PROČITAJTE JOŠ - Banderas diže zavesu

- Ako tekst nije dovoljno istinit i dovoljno dobar da se može ta scenografska nadgradnja uraditi, onda takvim kažem ne. Radim na filmovima koji su inspirativni, koji mogu da se vizuelno doteraju - objašnjava on. - Čini mi se da danas nema takvih ideja i priča koje se mogu nadgraditi i zbog toga izbegavam domaće filmove. Napolju je drugačije, nude se bolji uslovi. Upravo sam završio rad na filmu oskarovca Berija Levinsova "Hari Haft". To je bila jedna duga avantura i izuzetno ozbiljan projekat, a najveći deo scenografskog posla uradili smo u Budimpešti.

Miljen Kljaković

Scenografija je važna karika u procesu stvaranja filma, ali posle snimljenog filma, na scenu stupaju bageri.

- Kada vidite da nestaje ono što ste stvorili, nemoguće je da ne boli. To je kao da slikaru iscepate platno - kaže Kreka.


VEČERAS NA FESTIVALU

U okviru Takmičarskog programa, večeras će na Letnjoj pozornici biti prikazani filmovi "Oleg", Jurisa Kursijetisa, i "Ljubav na mrežama", Safi Nebou. U holu Otvorenog univerziteta u Subotici biće otvorena izložba "Lica Mire Banjac", autora Zorana Maksimovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)