Banderas diže zavesu

J. LEMAJIĆ

petak, 19. 07. 2019. u 23:33

Бандерас диже завесу
Na Paliću će u subotu uveče biti otvoreno 26. izdanje smotre evropskog filma. Pred ljubiteljima sedme umetnosti biće više od 130 ostvarenja

URUČENjEM nagrade "Aleksandar Lifka" scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki i hrvatskom reditelju Rajku Grliću, i projekcijom najnovijeg filma Pedra Almodovara "Bol i slava", sa Antoniom Banderasom u glavnoj ulozi, u subotu uveče će na Letnjoj pozornici na Paliću početi 26. festival evropskog filma.

Pred ljubiteljima sedme umetnosti biće više od 130 filmskih ostvarenja sa Starog kontinenta.

Pročitajte još - Banderas: Pikasa sam čekao ceo život!

- Festival evropskog filma na Paliću poseti više hiljada ljudi, više od 200 filmskih profesionalaca, više od stotinu novinara, i on je medijski najpokriveniji festival u zemlji - ističe Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, producenta festivala. - Renovirani su bioskopi "Eurosinema" i "Abazija" na Paliću, sređena je Letnja pozornica, tako da spremno i u punom kapacitetu dočekujemo mnogobrojnu festivalsku publiku.

Zahvaljujući Republici Srbiji, AP Vojvodini i Gradu Subotici, smotra na Paliću je konačno uplovila u sigurne vode što se tiče finansiranja, što mnogo znači kada je reč o organizovanju programa. Ovogodišnji budžet festivala je 25 miliona dinara, što je za čak deset miliona više nego pre dve godine.

Pročitajte još - Domaće pozorište na 53. Bitefu

Glavni program ovogodišnjeg izdanja Festivala, po izboru selektora Nenada Dukića, karakteriše dobar balans između novih filmova renomiranih autora i filmova mladih reditelja. Osim tri filma koja će biti prikazana van takmičarske konkurencije ("Bol i slava" Alomodovara, "Žao nam je što smo vas propustili" Kena Louča i "Mladi Ahmed" braće Darden), na programu je domaće filmsko ostvarenje "Ajvar", u režiji Ane Marije Rosi, zatim "Neću da budem luzerka" Urše Menart (Slovenija), "Oleg" Jurisa Kursijetisa (Litvanija), "Okovan" Jarona Šanija (Izrael, Nemačka), "Trezor" Petera Bergendija (Mađarska), "Bog postoji, ime mu je Petrunija" Teone Strugar Mitevske (Severna Makedonija)...

"Ajvar", Foto Festival Palić


Takmičarski program "Paralele i sudari" predstaviće filmove "Ruben Brandt kolekcionar" (Mađarska), "Sveštenstvo" (Poljska), "Irina" (Bugarska), "Brushalter" (Nemačka, Azerbejdžan), sa Predragom Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi, "Preživeli leto" (Litvanija), "Neka bude svetla" (Slovačka), "Zaboravljena planina" (Albanija), "Žetva" (Gruzija)...

VELIKANI I DOKUMENTARCI

U programu su i selekcije "Novi evropski dokumentarni film", "Eko doks" i "Šort meters". Tu je i selekcija "Velikani evropske kinematografije", koja je od ove godine sastavni deo programa Festivala evropskog filma Palić. Ovogodišnji izbor obuhvata filmove "Juče" Denija Bojla, "Po Božjoj volji" Fransoa Ozona, "Pepe, jedan uzvišeni život" Emira Kusturice, "Slava i bol" Pedra Almodovara i "Žao nam je što smo vas propustili" Kena Louča. Neće izostati ni "Novi mađarski film" i "Grčka u fokusu".

Program će obuhvatiti i selekcije "Novi evropski dokumentarni film", "Eco Dox", "Short Matters", "Mladi duh Evrope", "Velikani evropske kinematografije", "Novi mađarski film", tu su je izbor filmova sa Međunarodnog festivala "Žigmond Vilmoš“, dok je ove godine u fokusu gračka kinematogarfija.

Festival će zatvoriti film "Mladi Ahemd" braće Darden, a planiran je i bogat prateći program.

U okviru projekta FILMY biće organizovan završni masterklas za 20 polaznika filmske škole iz Segedina i Subotice, koji će voditi profesori Mark Čepmen (Velika Britanija) i Sabolč Tolnai (Srbija).

Biće organizovana "Radionica filmske kritike" za 10 polaznika iz šest evropskih zemalja, a vodiće je španski filmski kritičar Viktor Pas Morandeira, kao i "Kritični kamp" namenjen srednjoškolcima zainteresovanim da kroz film razvijaju kritičku misao.

FEF Palić biće i mesto okupljanja mladih studenata filma i audiovizuelnih umetnosti iz Srbije i Kine, te će tako 12 studenata Šangajske filmske akademije i Akademije umetnosti iz Novog Sada imati priliku da tokom četiri dana uporede i razmene teorijski i praktičan pristup filmu kroz rad sa profesorima i rediteljima Haolun Šuom i Silardom Antalom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije