DODELOM nagrade "Aleksandar Lifka", za izuzetna doprinos evropskoj kinematografiji, našem scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki i hrvatskom reditelju Rajku Grliću, večerasje na bajkovitoj Letnjoj pozorinici podignuta zavesa 26. Festivala evropskog filmana Paliću.


Pročitajte još: Banderas diže zavesu


Čast da otvori jednu od najznačajnijih filmskih smotri u našoj zemlji pripala je lauretu Rajku Grliću, kome je priznanje koje nosi ime pionira evropske kinematografije uručio akademik Duško Kovačević, predsednik Saveta Festivala.

- Hvala vam što gledate filmove - pozdravio je Rajko Grlić publiku na prepunoj Letnjoj pozornici. - Zahvaljujem na nagradi koju sam dobio od jednog ovakvog festivala. Imam privatnu notu koju moram da uputim Dušku. Pre 30 godina, nas dvojica znali plivati i roniti oko Lastova. Na našem zadnjem letu ostavio sam mu peraja i masku. Očekivao sam ih uz ovu nagradu. Napraviću još jedan film samo da se dokopam te maske.


Pročitajte još: Palićki festival: Praznik evropskog filma


Upravo sa željom da snimi svoj 12. film i ponovo bude na sceni Palićkog festivala, akademik Kovačević je reditelju kultnih filmova "U raljama života", "Čaruga" i sjajnog "Ustava Republike Hrvatske", uručio je "Lifku".

- Rajko Grlić je hrvatski, jugoslovenski i evropki reditelj, jedan od onih koji o bivšoj zemlji priča onako kako je bilo. Radio je sa mnogim ljudima iz te Jugoslavije koja se danas ne pominje često. Danas je taj pojam zamenjen rečju region - istakao je Kovačević.

PoredGrlića, vlasnik "Lifke", ali i klupe na prelepom palićkom šetalištu je mag scenografije Miljen Kljaković Kreka, kome je priznanje uručio direktor Festivala Radoslav Zelenović.

- Prošlo je, čini mi se, 26 godina od osnivanja ovog festivala, pa je bilo i vreme da jedan filmski scenograf dobije nagradu. Zahvaljujem se svima koji su odlučivali o ovoj nagradi, svima koji su prepoznali veliki trud i veliki rad - kvalitet pre svega, i značaj filmske scenografije - poručio je Kreka.

U ime Ministarstva kulture i informisanja, koje podržava ovu filmsku smotru, pomoćnica ministar Ivana Dedić istakla značaj kontimuirane podrške koju festival dobija.

- Posle više od četvrt veka treba se podsetiti da je ova manifestacija nastala u teškim vremenima kada su sa mape kulturnih dešavanja nestali veliki festivali bivše države, u vreme ekonomskih sankcija koje su posebno pogodile našu međunarodnu kulturnu razmenu. Nastao u takvom periodu, naredne dve i po decenije Palićki festival bilo je mesto okupljanja filmskih stvaralaca i smotra filmskog stvaralaštva, a publika je imala priliku da se upozna sa najnovijim i najznačajnijim filmskim ostvarenjima - naglasila je Dedić. - To jeste uspeh i to dokazuje i posebno priznanje koje je ovaj festival dobio pre dve godine, kada je uvršten u pet najznačajnijih manifestacija ove vrste u Evropi. Festival je mesto okupljanja mladih filmskih umetnika, studenata i profesionalaca, kao i amatera i filmskih entuzijasta, koji unapređuju svoje stvaralačko znanje. Ovde stvaramo budućnost srpske i svetske kinematografije kojoj i pripadamo.