STOGODIŠNjICA završetka Velikog rata i vek od prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji biće obeleženi u Novom Sadu 24.i 25. novembra, a detaljan program svečanosti u sredu su saopštili Pokrajinska vlada i Odbor za obeležavanje ovih značajnih istorijskih datuma čiji je pokrovitelj i počasni predsednik Aleksandar Vučić.


Prema tom planu, 24. novembra u Srpskom narodnom pozorištu biće održana premijera pozorišne predstave "Svetozar" rađene po tekstu Milovana Vitezovića, a u adaptaciji dramaturga Spasoja Milovanovića i u režiji Juga Radivojevića. Istog dana na novosadskom Trgu republike od 21 sat uslediće tročasovni koncert.


Na dan kada je Velika narodna skupština u Novom Sadu pre 100 godina proglasila prisajedinjenje Srbiji - Srema, Bačke, Banata i Baranje, 25. novembra, biće otvoren novoustanovljeni Muzej prisajedinjenja, a na Trgu republike biće otkriven spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu.


Pročitajte još - STOGODIŠNjICA OD ZAVRŠETKA VELIKOG RATA: Junaci moravske divizije


Istog dana, u prisustvu najvišeg državnog vrha Srbije, Republike Srpske, predstavnika regija i gradova sa kojima AP Vojvodina i Novi Sad imaju odnegovanu saradnju, u SNP-u biće održana svečana akademija.


Tokom 24. i 25. novembra, takođe, u centru Novog Sada biće postavljena velika multimedijalna izložba "1918", koja će prikazati veličinu Srbije u Velikom ratu.

U Matici srpskoj i na Pravnom fakultetu 2. novembra biće održani naučni skupovi o nacionalnom ujedinjenju Srba i o prisajedinjenju.


U pripremi je edicija "Srpska književnost o Velikom ratu", koju Pokrajinska vlada realizuje sa Ministarstvom kulture.Takođe, na RTS-u krajem septembra počeće emitovanje serijala "Velikani srpske Vojvodine" u 28 epizoda.


SERIJA U 10 EPIZODA

POKRAJINSKA vlada i Filmski centar Srbije obezbedili su sredstva za snimanje igranog filma i serije o prisajedinjenju u 10 epizoda po scenariju Milovana Vitezovića, a u produkciji Košutnjak filma i Zilion filma.