STOGODIŠNjICA OD ZAVRŠETKA VELIKOG RATA: Junaci moravske divizije

I. Mitić

sreda, 05. 09. 2018. u 10:21

СТОГОДИШЊИЦА ОД ЗАВРШЕТКА ВЕЛИКОГ РАТА: Јунаци моравске дивизије

Srbi i Francuzi zajedno u kolu,Foto Narodni muzej Leskovac

Leskovčani dvema izložbama obeležavaju 100 godina od završetka Velikog rata. U našem kulturnom centru u Parizu postavka o prijateljstvu Srba i Francuza

U Galeriji RTS-a u sredu veče će biti otvorena izložba “Ratni put Moravske divizije”, kojom leskovački Narodni muzej obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. Postavka je bazirana na autentičnim sećanjima ratnika sa jugoistoka Srbije koji su više od sedam godina proveli u vojničkim uniformama braneći otadžbinu od neprijatelja. Radeći na ovoj izložbi, autori su naišli i na mnoga svedočanstva o prijateljstvu srpskih i savezničkih vojnika, posebno Francuza. Tako je nastala još jedna izložba “Srbi i Francuzi - braća po oružju”. Ona će svoju premijeru imati 12. septembra u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

Moravska divizija je jedinica koja ima najviše ratnih odlikovanja, ali se srpska istoriografija njome nije mnogo bavila. Drugi pešadijski puk ove divizije, takozvani Gvozdeni puk, nosio je srpsku zastavu ispod Trijumfalne kapije na proslavi Dana pobede 1919. godine.

Pročitajte još - MORAVSKA DIVIZIJA ZA ANALE: Narodni muzej u Leskovcu izložbom obeležava 70 godina postojanja

- Osim o ratnim operacijama, ova izložba govori i o tome kako su borci provodili slobodno vreme i kako su negovali srpsku tradiciju i u ratnim uslovima. Tu su i priče o ratnim ljubavima, autentična iskustva iz ratnih dnevnika i pisama i fotografije, koje daju posebnu draž, a mnoge su ekskluzivne i do sada neobjavljivane - ističe Mira Ninošević, direktorka Muzeja, koja je s kolegom Veroljubom Trajković i koautor izložbe.

Za vreme njihovog trogodišnjeg istraživanja nailazili su na mnoštvo svedočanstava o nesvakidašnjem prijateljstvu srpskih i francuskih vojnika na Krfu, Solunskom frontu i tokom oslobađanja Srbije.

- Srbi su prema Francuzima gajili iskrenu naklonost i zahvalnost, dok su se Francuzi divili hrabrosti i posvećenosti naših vojnika narodu i otadžbini. Borili su se rame uz rame, ali su u svojim svedočenjima ostavili i priče o druženju u pozadini. Zajedno su obeležavali svoje velike datume, od krsnih slava do pada Bastilje. Tu se igralo i pevalo. Pisali su pisma, pesme, vodili dnevnike, od čaura pravili vaze i tabakere i jedni drugima ih poklanjali - kaže Ninoševićeva.

Braća po oružju

Moravska divizija je prva jednica koja je došla na Krf i prva s njega otišla. Iz grla francuskih vojnika, dok je svirana srpska himna, čulo se “Živela Srbija!”. Izložba, koja se uskoro otvara u Parizu, govori i o izuzetnoj pažnji koju su francuski bolničari poklanjali iznemoglim i ranjenim Srbima na Krfu. Srbi su francuskog admirala Geprata prozvali “srpskom majkom”, a posle proboja Solunskog fronta sa francuskom vojskom su oslobađali domove. Doček oslobodiocima je bio izuzetno svečan. Francuski vojnici su pisali da je Srbija lepa zemlja, a da su Srbi slobodoljubiv i nepokolebljiv narod koji zaslužuje samo divljenje.

POBEG-ZRNO

Svako od srpskih vojnika je kao amajliju od kuće sa sobom nosio takozvano pobeg-zrno. Radi se o zrnu kukuruza koje ispod vodeničnog kamena pobegne nesamleveno. Pripadnici Moravske divizije imali su i maskotu. To je bilo jare koje su kupili na Krfu i ono je sa njima stiglo do Temišvara.

Francuski vojnici su se divili hrabrosti naših boraca

SLIČNI BRETONCIMA

U jednom od svedočenja se navodi da su Srbi, po svom odnosu prema porodici, junaštvu i ljubavi prema otadžbini, slični Bretoncima. Isti način rada, spor ali neprekidan, isti miran karakter, tih, pobožan, ista ljubav za svoj kraj, ista snaga, ista ravnodušnost za patnju, isto poštenje i odanost prema onima koje poznaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)