ŠTA AKO OBOLITE POSLE PRVE DOZE: Savet stručnjaka za one koji dobiju koronu nakon vakcine

B. RADIVOJEVIĆ

02. 02. 2021. u 09:21

NIJEDNA vakcina, pa ni protiv kovida 19 ne stvara zaštitu momentalno, pa i vakcinisani, sve dok ne prođe minimum 10, a optimalno 14 dana od druge doze, mogu da se inficiraju virusom.

ШТА АКО ОБОЛИТЕ ПОСЛЕ ПРВЕ ДОЗЕ: Савет стручњака за оне који добију корону након вакцине

Novosti

I u praksi se javlja sve više onih koji su nekoliko dana posle prve doze otkrili infekciju, i sada su zabrinuti da udruženi kovid i vakcina mogu da im naštete. Lekari, međutim, tvrde da dodatne opasnosti u takvim slučajevima nema, čak se ne očekuje ni da će efekat vakcine, zbog infekcije, biti umanjen.

Ne postoji način da se isključi moguća infekcija koronom kod osoba koje nemaju nikakve simptome bolesti, pa je realno očekivati da će među vakcinisanima biti i onih sa skrivenom infekcijom.

- Ako osoba nema povišenu telesnu temperaturu ili druge respitarorne tegobe smatra se zdravom i može da primi prvu dozu vakcine protiv kovida - objašnjava, za "Novosti", virusolog dr Tanja Jovanović, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu. - Ako se nekoliko dana posle vakcinacije pojave simptomi koji liče na kovid 19 i dokaže se infekcija, to znači da je osoba u trenutku vakcinacije bila u inkubaciji.

Razloga za paniku u takvim slučajevima, tvrde lekari, nema, a vakcinaciju treba nastaviti kada za to dođe vreme.

- Sve dok traje infekcija, ne treba primati drugu dozu vakcine - objašnjava prof. Jovanović. - Znači, osoba prvo treba da ozdravi, da se oporavi od infekcije izazvane virusom korona i tek mesec dana nakon toga da primi drugu dozu vakcine. To neće umanjiti očekivani imunitet koji se stvara vakcinacijom.

I oni koji cepivo shvate kao magični lek koji odmah deluje i ne nastave da poštuju protivepidemijske mere mogu da se inficiraju, kao i da nisu vakcinisani. Ideje koje neki imaju "da im je virus unet vakcinom", potpuno su neosnovane, jer su sve nama dostupne vakcine po tipu tzv. mrtve.

U ispitivanjima efekata "Fajzerove" vakcine potvrđeno je da se prvom dozom stvara imunitet od 52 odsto, a posle druge 95. To znači da je posle prve doze rizik od zaraze praktično smanjen samo na pola. Zato imunolozi i savetuju da se maska nosi obavezno sve do 14 dana posle druge doze vakcine, a poželjno je i sve dok ima virusa u cirkulaciji.

PELCOVANjE I SA IGG ANTITELIMA

IAKO je zvanična preporuka da se vakcinišu i oni koji su preležali kovid, za Beograđanina V. M. bilo je iznenađenje kada je dan posle vakcinacije otkrio da ima IgG antitela.

- Supruga je dobila simptome nalik kovidu, pa sam i ja dan posle prve doze uradio serološki test i saznao da sam imao kovid i stekao neki imunitet - priča V. M. - Plaši me kako će delovati vakcina i da li uopšte treba da primim drugu dozu.

Profesor Tanja Jovanović kaže da naš čitalac sigurno nije usamljen slučaj, ali da svakako nema razloga za zabrinutost:

- Vakcinaciju treba dovršiti drugom dozom cepiva, a ona će praktično povećati imunitet koji je osoba stekla nakon preležanog kovida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna