POLUGODIŠTE PRI KRAJU: Razmatra se onlajn nastava, a prosvetari i deca vredno rade

Lj. B.

25. 11. 2020. u 07:26

ПОЛУГОДИШТЕ ПРИ КРАЈУ: Разматра се онлајн наставa, а просветари и деца вредно раде

Foto D. Milovanović

DA li će učenici preći na onlajn nastavu ili će normalno ići u školu do raspusta, koji bi trebalo da počne 21. decembra, moglo bi biti poznato nakon današnje sednice Kriznog štaba na kojoj će, kako je najavljeno, jedna od tema biti i situacija u školama.

I dok Krizni štab "vaga" odluku o tome kako će se ubuduće odvijati nastava, škole polako privode polugodište kraju. U nekim obrazovnim ustanovama deci je rečeno da donesu knjižice, rade se kontrolni i pismeni zadaci, gradivo se ubrzano prelazi... Očekuje se, naime, da đaci na teritoriji cele Srbije istovremeno odu na odmor, od 21. decembra do 20. januara. A ukoliko bude doneta odluka da se pređe na onlajn nastavu, od kuće će učiti stariji osnovci, od petog do osmog razreda, i to u ograničenom periodu, dok bi deca od prvog do četvrtog nastavu i dalje pohađala u učionicima.

Do sada je, prema podacima Ministarstva prosvete, na onlajn nastavu prešlo 46 osnovnih i srednjih škola, a period je ograničen na najviše 14 dana. Reč je o školama u sredinama sa teškom epidemiološkom situacijom - Vrbasu, Jagodini, Leskovcu, Nišu, Požarevcu, Novom Sadu, Zaječaru, Kosovskoj Mitrovici, Boru...

Dr Srđa Janković, član Kriznog štaba, rekao je da je bilo predloga da viši razredi osnovnih škola u celoj zemlji već sada pređu na nastavu na daljinu, ali da je procenjeno da to zasad nije nepohnodno. Međutim, to ostaje kao opcija za kasnije.

- Tamo gde se virus pojavi u školi, i po već postojećim merama, odeljenje ili cela škola prelazi na onlajn, samo je odloženo prelaženje celokupnog školstva na onlajn nastavu - kaže Janković.

SLUŠAMO ŠTAB

Premijerka Ana Brnabić rekla je u utorak da će saslušati preporuke stručnog dela Kriznog štaba:

- Jedna od njihovih preporuka je bila da razmislimo o onlajn nastavi od petog do osmog razreda i srednjim školama. Ako se to bude potvrdilo, moći će da se u najkraćem roku pređe na onlajn nastavu jer je za to sve tehnički spremno.

Dodala je da ako struka preporuči raspuštanje vrtića, to će biti učinjeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Janko

25.11.2020. 08:22

Najbolje je prekinuti ovu agoniju i decu ostaviti kući jer ovi skraćeni časovi ionako ničemu ne vode. Lekcije se predaju na brzinu uz nadoknadu trpanjem domaćih zadataka gde roditelji posle posla dodatno predaju i sa decom rade. Da se odmah ogradim, ne tvrdim da i prosvetari nisu opterećeni, rad u dve smene i plus pisanje na roditeljskim grupama i deci koja ne idu u školu. Svi su na gubitku, najviše deca