NA MORE I SA BRZIM TESTOM: Crna Gora ublažila uslove za prelazak granice, u Srbiji mere nepromenjene

B. RADIVOJEVIĆ

05. 09. 2020. u 07:26

НА МОРЕ И СА БРЗИМ ТЕСТОМ: Црна Гора ублажила услове за прелазак границе, у Србији мере непромењене

Foto: D. Milovanović

CRNA Gora je od juče ublažila uslove za ulazak građana Srbije, pa PCR test više nije uslov, već u CG može da se uđe i sa negativnim IgM testom ili pozitivnim IgG testom.

Brzi serološki testovi su mnogo jeftiniji od PCR, koji je do četvrtka u ponoć bio uslov za ulazak u Crnu Goru, i za koji su državljani Srbije morali da izdvoje 6.000, a stranci koji su se testirali u Srbiji, među kojima državljani Crne Gore - 120 evra. Serološke testove rade i privatne laboratorije, pa više ne mora ni da se stoji u redovima pred put. Ovi testovi koštaju u državnim ustanovama 1.200, dok su u privatnim laboratorijama od 1.800 pa do nekoliko hiljada dinara.

Sada se na put može bilo da test iz krvi pokazuje prisustvo antitela IgG, što znači da je osoba preležala koronu, bilo da test pokazuje da nema IgM antitela, što znači da nema akutnu infekciju. Rezultat testa koji pokazuje da je preležan kovid 19 za ulazak u Crnu Goru važi do 30 dana, a rezultat koji dokazuje odsustvo akutne infekcije 72 sata. U ovom drugom slučaju uslov je i da osoba 15 dana pred put nije boravila u nekoj od država sa epidemiološke crvene liste. Srbija je sada, po kriterijumima Crne Gore, na žutoj listi. Takvu odluku u četvrtak je donelo Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT).

Inače, u Srbiji je juče potvrđeno 96 novih slučajeva infekcije virusom korona za 24 sata. Krizni štab zato nije relaksirao protivepidemijske mere, i ostao je pri stavu da do daljeg nema dozvole za druge manifestacije osim kulturnih, uprkos velikom broju zahteva. O njima bi eventualno moglo da se raspravlja sledeće nedelje.

KONOVA OPOMENA

EPIDEMIOLOG Predrag Kon uputio je juče putem "Fejsbuka" "javni poziv" svim državnim funkcionerima da nose maske, "i radi sebe i kao primer drugima". Odgovarajući na komentar da takav poziv ne bi trebalo da objavljuje na FB svojim pratiocima, jer oni poštuju mere, Kon je odgovorio da se tim povodom obratio i pisanim putem predsednici vlade.

- Mora tako da bude bar dok ne budemo pali na sigurnu zonu do 25 novih obolelih na 100.000 stanovnika. I dalje smo na 32 i taj broj se održava - rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Kriznom štabu, između ostalih, stigao je i zahtev Beogradskog sajma da počne da radi.

- Sajam automobila i drugi sajmovi mogu da se organizuju i da budu pod kontrolom, ali još nije takva situacija da možemo da budemo potpuno sigurni. Ali, ugostiteljsko-zabavni sadržaji ne mogu "da prođu", jer onda moramo da pustimo i svadbe, koje su nam donele mnogo problema - rekao je dr Tiodorović.

Epidemiološka situacija je još nesigurna, od kovida 19 za dan su preminule tri osobe, a na respiratorima je 39 pacijenata.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)