ZVANIČNI PODACI: Kako je prošla sezona u Crnoj Gori i koje su cene ove godine za turiste

Z. Z.

02. 09. 2020. u 16:08

ŽIVNULA je turistička sezona, ali ni približno onom što se očekivalo pre epidemije.

ЗВАНИЧНИ ПОДАЦИ: Како је прошла сезона у Црној Гори и које су цене ове године за туристе

Foto D. Milovanović

Popunjenost hotela je oko 40 odsto. Gosti su uglavnom iz zemalja kojima je omogućen nesmetan ulazak. Prihodi u julu prema zvaničnim podacima bili su oko deset miliona evra. Prošle godine u isto vreme 28 puta viši. Statistika pokazuje da u tom mesecu nije smanjen samo broj turista, već i noćenja, pa sada gosti umesto šest i po noći kako je bilo lane - ostaju četiri.

- Razlog je što su doskora u smeštaju boravili domaći gosti koji se eventualno zadrže za vikend plus jedan dan. I pad potrošnje je evidentan, pa se kreće oko 50 evra. Prošle godine bio je prosečno 77 evra po gostu. I tu je razlog što je veće učešće domaćih gostiju koji su u odnosu na strance slabije platežne moći, komentarišu turistički poslenici, a podaci Monstata kažu da je prošle godine u avgustu ostvareno 4,2 miliona noćenja i prihod od 320 miliona evra.

Otvaranje granica, uspostavljanje avio-saobraćaja, delimično je ublažilo sliku praznih plaža na primorju od sredine prethodnog meseca.

- Popunjenost hotela je na nivou 42 procenta. Broj posetilaca raste. Najave za septembar i oktobar su dobre, ali ipak sve se mora uzeti sa rezervom, jer sve zavisi od zdravstvene situacije i popuštanja mera, odnosno potpunog otvaranja granica. Prošlog vikenda u Crnoj Gori boravilo je 29.000 turista, ali to je na nivou od 20 odsto kako je bilo na kraju avgusta 2019. - saopštili su iz Nacionalne turističke organizacije.

Gosti na crnogorskoj obali su iz Belorusije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine. Rusi dolaze preko Istanbula. Malo je i posetilaca iz Zapadne Evrope, koji uglavnom dolaze svojim automobilima.

ŽELjNO ČEKAJU GOSTE IZ SRBIJE

Na hercegnovskoj obali ovih dana više je gostiju iz BiH. Turistički radnici očekuju da će se trend rasta nastaviti i u narednom periodu, ali naročito priželjkuju da se stvore uslovi da gosti iz Srbije ulaze bez obaveznih testova.

- Ako se ukinu PCR testovi, znatno će se povećati broj gostiju iz Srbije, kojih ima malo više na budvanskoj rivijeri otkada su granice između dve države otvorene - prokomentarisao je Žarko Radulović, suvlasnik u "Montenegro stars grupi".

I u "Budvanskoj rivijeri" nadaju se masovnijem dolasku gostiju iz susedne Srbije.

- U saradnji sa nacionalnom avio-kompanijom pripremili smo specijalne pakete za turiste sa tog tržišta, tako da su avionske karte jeftinije, kao i boravak u našim smeštajnim kapacitetima. Nadamo se dobroj postsezoni ovog i narednog meseca - optimisti su u toj hotelskoj grupi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave