Tokom vanrednog stanja nikla građevina na lokalitetu Vinča: Vlasniku naloženo da hitno ukloni objekat sa pogledom na neolit

M. STANOJKOVIĆ

21. 05. 2020. u 08:15

Током ванредног стања никла грађевина на локалитету Винча: Власнику наложено да хитно уклони објекат са погледом на неолит

BRZINA Vidikovac je sagrađen tokom vanrednog stanja

Posle niza bespravnih objekata na Dunavu, nikla građevina na prostoru lokaliteta Vinča. Muzej grada Beograda reagovao
VIDIKOVAC sa pogledom na Dunav na parceli koja pripada arheološkom nalazištu Belo brdo u Vinči! Zvuči neverovatno, ali upravo to je napravio "neimar" tokom vanrednog stanja.


Kako za "Novosti" otkriva Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, arheolozi su svedoci veoma čestih postupaka meštana kojima uništavaju Belo brdo, a ovo je poslednji u nizu.


- Tokom vanrednog stanja obezbedio je prostor za uživanje s pogledom na Dunav na padini uz najznačajnije istraženo neolitsko naselje Evrope. Pretprošlog vikenda napravljen je natkriveni prostor sa drvenim gredama sa krovnim delom za desetak mesta za sedenje sa divnim pogledom na Dunav - objašnjava Medakovićeva.

Muzej Grada Beograda povodom ovog slučaja obratio se Republičkom zavodu za zaštitu spomenika, jer ovaj lokalitet uživa nacionalnu zaštitu. Zavod je doneo rešenje da se sve vrati u prvobitno stanje.


- Pokrenut je postupak pre nekoliko dana. Naloženo je da se ukloni taj objekat, ali postoji rok u kome to treba da učini - objašnjava direktorka Muzeja grada.

Arheološko nalazište, prema tvrdanjama direktorke Muzeja, gotovo svakog vikenda na meti je nesavesnih meštana.

- Uništili su nam žardinjere, prošli su kolima i sve polupali. Takođe, isipaju kanalizaciju u iskopine - kaže Medakovićeva. Za tu zonu je urađena eksproprijacija i vlasnicima je zemljište isplaćeno, tako da ne bi smeli ništa više da grade.


BELO BRDO ZNAČAJNO ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE


ARHEOLOŠKO nalazište Belo brdo je najznačajnije istraženo neolitsko naselje u Evropi. Istraživanja u Vinči započeo je profesor Miloje Vasić, koji je na ovom mestu vršio iskopavanja 1908-1934. a koja, sa prekidima, traju do danas. Nalazi se čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu, a manji deo u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta u Beogradu. Vinča je pojam kojim se obeležava zenit evropskog neolita. Između 5300. i 4300. godine p.n.e. prostor današnje Srbije i centralnog Balkana postaju kulturno središte Evrope, a na mestu današnje Vinče formirano je veliko naselje.

Arheološki nalazi iz Vinče i drugih neolitskih nalazišta u ovom delu Evrope promenili su naš pogled na praistorijskog čoveka. Ostaci otkopanih naselja govore o razvijenoj kulturi stanovanja i civilizacijskom napretku.

Na raskrsnici strateških vodenih i drumskih puteva Vinča postaje najveće tržište tadašnje Evrope, i to ne samo zbog izuzetne vrednosti sopstvenih proizvoda, već i zbog retkih sirovina i predmeta koji su u nju dopremani iz Transilvanije, gornjeg Potisja, donjeg Podunavlja, i sa obala Egejskog i Jadranskog mora.

Nalazi u arheološkom sloju visokom oko 10,5 m svedoče o kontinuitetu života sve do naših dana.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Katmer

21.05.2020. 08:31

A ovi što bespravno grade jesu li to potomci tih Vinčana ili su to neki novodošli varvari?

Јода Силни

22.05.2020. 11:10

@Katmer - Највероватније. Сви ми смо пореклом они.

Olja

22.05.2020. 02:03

Zar po novim zakonima nije zaprecena kazna zatvora za bespravnu gradnju??? I potpuno je nebitno da li su to Vincani ili neki koji su dosli, to to sto je izgradjeno na takav nacin, to je zlocin!!!

Jovana

22.05.2020. 11:51

Na koji način ste došli do te zemlje to je velika sramota, a o plaćanju te iste bolje da se ne komentariše

Korupcija

22.05.2020. 11:56

Pitanje za."direktorku"ko naplaćuje reket od restorana Maestral ko im plaća struju i kako oni mogu da grade šta im padne na pamet