SPEKTAKL NA VEMBLIJU: Novo finale Čelsija i Liverpula

B.J.

14. 05. 2022. u 11:31

U subotu od 17:45 na čuvenom londonskom stadionu videćemo okršaj dve sjajne ekipe i sjajnih stratega koji su zanimljivo obojica vodili Borusiju Dormund u svojim karijerama.

СПЕКТАКЛ НА ВЕМБЛИЈУ: Ново финале Челсија и Ливерпула

Foto: Profimedia

Čelsi je poznat kao specijalista za FA kup u poslednjih četvrt veka. Nijedan klub nije češće bio u finalima od sredine devedesetih kada je Ken Bejts sproveo čuvenu italijansku revoluciju dovođenjem Ruda Gulita u klub iz Serije A. Upravo je Holanđanin inspirisao niz igrača iz "Kalča" da utočište i novi fudbalski život nađu na ostrvu. Baš je Gulit kao igrač-menadžer 1997. podigao prvi pehar nakon početka sedamdesetih, a u timu su bili Di Mateo, Vijali, Zola.

Od tada Čelsi je nanizao još šest trofeja, pretekao svog protivnika u finalu, Liverpul, i našao se na trećem mestu večne liste, iza Arsenala i Junajteda. "Plavci" su poslednji trofej osvojili 2018. protiv Junajteda, ovo im je treće finale u nizu izgubili su od Arsenala pre dve i Lestera prošle godine kada su postali prvaci Evrope.

Zbog toga se Tuhel nada prekidu crne serije, njegov tim je u istoriji sedam puta pognute glave napustio Vembli (u stvari pet puta, jedno finale izgubili su u Kardifu pre dvadesetak godina kada se novi fudbalski hram gradio, a pre više od 105 godina poraženi su na "Old Trafordu" od "Sova" iz Šefilda).

Zvuči pomalo neverovatno, ali je tako, osim što ima FA kup manje od Čelsija, Liverpul je bez trofeja u ovom takmičenju više od 15 godina. Poslednji put pehar na "Enfild" je doneo Rafa Benitez u mitskom meču protiv Vest Hema, kada su posle 3:3 i gola Džerarda u nadoknadi odlučili penali.

FOTO: AP

Teško je reći zbog čega Liverpul ima mnogo manje trofeja u FA kupu. Jedno je objašnjenje da su u najboljim godinama sedamesetim i osamdesetim igrali na više frontova, i da su titule u Engleskoj i Evropi bile važnije.

Kada nije bilo Evrope, zbog divljanja navijača na "Hejselu", odnosno tokom petogodišnje suspenzije, Liverpul je osvojio tri kupa za šest godina, pa se to možda može navesti kao razlog, mada je nategnuto praviti takve analogije. Jedina dupla kruna za "redse" bila je 1986. Pomenuti trijumf iz 2001. bio je deo "male triplete", FA, Liga kupa i UEFA Kupa.

Čak sedam puta, ekipa iz grada Bitlsa je izgubila finale što zvuči prilično neverovatno.

U međusobnim susretima "Plavci" imaju bolji skor 7:4, Liverpul je dobio dva polufinala na neutralnom terenu.

Još jedna zanimljivost, uz sve strašne stvari koje je Jirgen Klop napravio sa Redsima, FA kup je nekako zabranjena teritorija, gubili su od mnogo slabijih rivala, pa je jasno zbog čega je rekao da je ovo privilegija koju je čekao, da vodi klub u FA kupu na Vembliju. Nije mu išlo baš u finalima, do trijumfa u Ligi šampiona i ove sezone u finalu Liga kupa baš protiv Čelsija posle mamutske serije penala. Naime, on je sa Dortmundom dobio jedno finale kupa, a baš za "Vembli" ga vežu najgore uspomene iz Nemačke, poražen je u finalu LŠ protiv Bajerna.

Što se tiče Tomasa Tuhela, sa Dortmundom je osvojio kup kada je nasledio Klopa, u Parizu je stigao do trijumfa u oba domaća kupa 2019. Prethodne godine je izgubio finale od Rena na penale, a naravno najteži je bio poraz od Bajerna u Lisabonu u "korona sezoni".

Naplatio je to evropskom titulom u Čelsiju prošle godine protiv Sitija, osvojio Superkup protiv Viljareala na penale i svetsku titulu protiv Palmeirasa. Ali prošle godine je, podsetimo, Čelsi izgubio finale kupa od Lestera, ove godine od Liverpula.

Kada se sabere, Tuhel u finalima, ako računamo samo domaća i evropska takmičenja ima skor 4-5, pokvario ga je ove i prošle sezone porazima u dva kup finala.

Ali, jedna stvar upada u oči, u svim mečevima za pehar, rezultati su bili najčešće od 0-1 gola i par puta 0-2. Obično dobija ili gubi sa 1:0, ili meč odlazi u produžetke, pa je opklada na mali broj golova najbolja ideja.

Zanimljivo je da Klop nije nikada dobio meč u Engleskoj protiv Tuhela, mada je Liverpul u trci na svim frontovima i izgleda kao favorit u finalu, ali izgleda da Tomas ima recept za svog sunarodnika.

Čelsi će naravno morati najviše da se pazi Salaha, u 18 mečeva dao im je sedam golova i imao dve asistencije, zanimljivo da je u Ligi šampiona pre desetak godina dva puta u dva meča, kao klinac u Bazelu bio strelac. Ali, u kup takmičenjima, treba reći i to nema baš dobar učinak, dve utakmice u Liga kupu, jedna u FA kupu i evropskom Superkupu nikada nije dao gol.

Sadio Mane je odigrao par utakmica više od Salaha, osam puta je bio strelac i dva puta asistent. U pomenutom Superkupu koji je završio 2:2 i pobedom Liverpula na penale, Senegalac je dao oba gola.

FOTO: AP

Na drugoj strani, Lukaku bi mogao da bude loša sreća za Čelsi, ima očajan skor, iako je dao pet golova Redsima, on je dobio samo tri od 19 mečeva protiv ovog rivala. Najviše mečeva od svih Tuhelovih igrača protiv rivala u finalu odigrao je naravno odlazeći kapiten "Dejv" Aspilikueta, 24, ima 8:7 u pobedama, ali je najčešće meč završavao remijem...

NAŠI PREDLOZI:

0-1 I &0-1 II (2.50)

Sadio Mane golovi i asistencije 2+ (10)

Gost poluvreme sa vise golova I<II (2.70)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna