RASKID UGOVORA, PA NOVI IZVOĐAČI: Kašnjenje sa rekonstrukcijama gradskih trgova u Nišu i Leskovcu prevršilo svaku meru

D. ALIHODžIĆ

09. 03. 2021. u 08:12

VEĆ mesecima su trgovi u centru Niša i Leskovca delimično ili potpuno nedostupni za građane, a što je najgore, ne vidi se kraj radovima vrednim blizu 700 miliona dinara u oba grada.

РАСКИД УГОВОРА, ПА НОВИ ИЗВОЂАЧИ: Кашњење са реконструкцијама градских тргова у Нишу и Лесковцу превршило сваку меру

Foto D. Alihodžić

Osim kašnjenja, zajednički im je i isti izvođaj radova - firma "Bauvesen" iz Lazarevca čiji nadležni priznaju da su probili rokove iz "subjektivnih i objektivnih" razloga.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je da će u narednih mesec dana biti raskinut ugovor sa izvođačem radova, a istu mogućnost najavljuje i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. Cvetanović je lično proveravao kako teku radovi i utvrdio da je "mešalica na gradilištu radila dva sata, a da pored nje nije bilo nijednog radnika"...

- Mislim da smo firmi koja radi na izvođenju tih radova dali dovoljno prostora i vremena i da budu umorni, i da se odmore, i da nastave, i šta god su zatražili, Grad im je izašao u susret. Mislim da više nemamo vremena. Onog trenutka kada raskinemo ugovor, potražićemo nekog novog ko će da završi Trg - kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ivan Arsić, koji je zadužen za niški trg, kaže da mu nisu poznati detalji oko raskida ugovora, jer je on šef gradilišta zadužen za operativne poslove. Kaže da se trude da radove završe u roku, odnosno do maja ove godine.

- Činjenica je da kasnimo, ali je mnogo radnika, među kojima sam i ja, preležalo koronu. Bilo je i problema oko nabavke granita - referiše Arsić.

Odgovornost i gradskih struktura

GRAĐEVINSKI inženjer iz Niša Danijel Dašić, član Nacionalne koalicije za decentralizaciju, ističe da se od prvog dana videlo da gradilište nema dovoljan broj angažovanih ljudi.

- Dinamika nije poštovana, a pitanje je da li im je stvarno trebalo godinu dana da to primete, ili je bilo potrebno godinu dana da više ne može da se sakrije. Vlast mora da podnese račune građanima i da im tačno objasni ko su odgovorni, jer ne može da bude odgovoran samo izvođač radova - smatra Dašić.

Njegov kolega u Leskovcu Dušan Milošević kaže da su od subote "pojačali" radnu snagu.

Leskovac, Foto D. Alihodžić

- Za sve druge detalje nisam nadležan, ali znam da smo radili sve što je u našoj moći. Bilo je problema sa finansijama, ali to već nije u mojoj nadležnosti - kaže Milošević, koji dodaje da je realno da radove završe za četiri meseca.

Za kontrolu radova zadužen je Novica Nikolić, direktor leskovačke Direkcije za izgradnju, koji pojašnjava da se firma iz Lazarevca jedina javila na tender i da su bili za 10 miliona jeftiniji od predviđenih iznosa.

- Umesto planiranih 197, ponudili su da radove obave za 186 miliona dinara. U pitanju je bila sasvim korektna ponuda i nismo mogli ni da pretpostavimo da ćemo naići na ovake probleme. Ipak, ne smemo dozvoliti da grad bude na gubitku i očekujemo da naplatimo "penale" za kašnjenje - zaključuje Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024