VERA MAMI TURISTE: U planu izrada strategije verskog turizma u Vojvodini

J. LEMAJIĆ

20. 01. 2021. u 11:26

VOJVODINA je prepuna starih, prelepih, a pre svega znamenitih manastira, katedrala, sinagoga i drugih sakralnih objekata veliki potencijal u razvoju turizma ima i verski turizam.

ВЕРА МАМИ ТУРИСТЕ: У плану израда стратегије верског туризма у Војводини

Foto J. L.

Za Krušedol, Veliku Remetu, subotičku Sinagogu ili Sabornu crkvu u Novom Sadu mnogi su već čuli. Malo je onih, međutim, koji znaju za vrednost katedrale u Bačkoj Topoli, najvišoj crkvi u Srbiji, čija visina tornja premašuje 72 metra.

Malo je poznato i da se Bečej diči Crkvom Svetog Đorđa, čiji je ikonostas oslikao veliki Uroš Predić, ili kakvu duboku priču nosi Sinagoga u Novom Sadu, na čijem ulazu stoji natpis "Ki beti, bet tefila ikara l'kol haamim" (Neka ova kuća bude dom molitava za sve narode).

PONUDE UČENICIMA

Protojerej Jovan Milanović, rektor Bogoslovije, predstavio je sve što Bogoslovija nudi učenicima, putem redovne nastave i putem vannastavnih sekcija u okviru 10.000 kvadratnih metara na kojima se prostire ova ustanova internatskog tipa.

- Kako bi ove znamenitosti približili turistima, trebalo bi se više okrenuti organizaciji i promociji verskog turizma - smatra Nenad Ivaniševića, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, koji je posetio Bogosloviju "Sveti Arsenije Sremac" u Sremskim Karlovcima.

- Postoji mogućnost da razvijemo jednu celishodnu priču koja do sada nije bila posmatrana sistematski. Zajedno sa Karlovačkom bogoslovijom i sa svima koji budu želeli da budu uključeni, sačinimo strategiju razvoja verskog turizma u Vojvodini, te da potom kroz akcione planove idemo korak po korak ka verskom turizmu kao opšte prihvaćenom vidu turizma, koji bi postao deo ukupne turističke privrede i ponude, ali i tržišta. Mi hodamo po istoriji i ovde je doživljavamo. Tradicija nas veže za tlo odakle smo potekli ili gde jesmo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum