GRADSKO GROBLJE U VRŠCU: U prvih 100 godina iskorišćeno manje parcela nego u poslednjih 80

J. J. Baljak

28. 12. 2020. u 18:22

GRADSKO groblje u Vršcu, koje datira iz 1838. godine i prostire se na površini od 13,5 hektara, gotovo da je u potpunosti popunjeno, zbog čega je lokalna samouprava pristupila izgradnji novog.

ГРАДСКО ГРОБЉЕ У ВРШЦУ: У првих 100 година искоришћено мање парцела него у последњих 80

Foto: J. J. Baljak

Međutim, interesantan je podatak da je za prvih sto godina postojanja bila popunjena samo jedna četvrtina ukupne površine, a da je veći deo iskorišćen u poslednjih 80 godina.

-Do početka Drugog svetskog rata, grobna mesta su se prostirala do mesta gde se danas nalazi centralni spomenik posvećen oslobodiocima grada, o čemu svedoči i deo stare ograde, koja je predstavljala kraj groblja. To je površina od oko tri-četiri hektara – objašnjava Srđan Nikić, šef službe pogrebnih usluga JKP „Drugi oktobar“.

Od tada do danas iskorišćen je triput veći deo parcele, na šta je delom uticalo i povećanje broja stanovnika Vršca u poslednjim decenijama.

- Površina od desetak hektara je relativno brzo popunjena. Pretpostavljamo da je razlog tome i činjenica da se u poslednje vreme prave po dva i tri grobna mesta zajedno i mnogo više grobnica, dok je ranije bila praksa da se daje samo po jedno grobno mesto – pojašnjava Nikić.

Kako god, na ovom groblju je odavno postalo tesno, a novo groblje će biti izgrađeno u nastavku postojećeg, između dve pruge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna