SMETA IM ŠTO SAM SRPKINJA: Lidija Trajković, iz Bujanovca, zbog smene rešila da presavije tabak

J. STOJKOVIĆ

24. 11. 2020. u 08:51

POSLE 20 godina rada u Biblioteci u Bujanovcu i šest godina uspešnog rukovođenja, a samo dve godine pred penziju, Lidija Trajković je smenjena sa funkcije direktora ove ustanove kulture. Nepoverenje joj je izglasano na sednici Skupštine opštine uz, kako tvrdi, nerazumno objašnjenje.

СМЕТА ИМ ШТО САМ СРПКИЊА: Лидија Трајковић, из Бујановца, због смене решила да пресавије табак

Biblioteka u Bujanovcu / Foto J. Stojković

Odluka ju je, kako kaže za "Novosti", revoltirala do te mere da je odlučila da presavije tabak. Angažovala je advokata i pravdu namerava da potraži na sudu.

- Jedina mrlja u dugogodišnjoj karijeri mi je, po svemu sudeći, što sam Srpkinja u Bujanovcu, iako se time nikada nisam vodila. Uvek sam jednako brinula o pisanoj reči i na srpskom i albanskom jeziku - rekla nam je Lidija Trajković.

Kaže da je od penzije dele još dve godine, da joj je zdravlje narušeno, ali da neće odustati od namere da dokaže da je nelegalno smenjena samo zato što ne pripada albanskoj nacionalnoj manjini. Razrešenju direktorke, kako nam je ispričala, prethodila su, u najmanju ruku, nesvakidašnja dešavanja u Upravnom odboru Biblioteke.

- Članovi UO su bili zadovoljni mojim rukovođenjem - objašnjava Trajkovićeva. - Zaključeno je da nema nikakvih nepravilnosti u mom radu, ali da moraju da zahtevaju moju smenu zbog politike. Apsurdno je što je pre smene usvojen izveštaj o radu da je Biblioteka ostvarila budžet 97 procenata. Ali, kako mi je napomenuto, mesto rukovodioca javne ustanove na čijem sam čelu bila "pripalo" je albanskoj stranci na vlasti, pa zbog toga moram da budem razrešena.

U jednom danu, kako tvrdi, održane su dve sednice UO. Na prvoj je usvojeno da su zadovoljni njenim radom, ali je takvo rešenje ekspresno vraćeno, jer nije zadovoljilo potrebe političke smene.

- Istog dana, ponovo se sastaje UO i odlučuje o nekakvom devetomesečnom izveštaju koji je navodno kasnio i usvaja "razlog za moju smenu" - pojašnjava Trajkovićeva i dodaje da je sve izveštaje o radu, finansijske planove i programe biblioteke koje je podnosila poslednje dve godine od početka mandata Skupština usvajala bez ikakvih zamerki.

ISTO I U SPORTSKOM CENTRU

OSIM Lidije Trajković, direktorke Biblioteke, prošle sedmice, smenjen je i direktor Sportskog centra "Mladost" Zoran Spasić. Oboje su razrešeni sa funkcija pre isteka mandata. Na njihova mesta potom su imenovani Albanci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)