Muzej Mišiću u čast: Sećanje na slavnog srpskog vojvodu u Osečenici kod Mionice

B. PUZOVIĆ

24. 07. 2020. u 06:39

Музеј Мишићу у част: Сећање на славног српског војводу у Осеченици код Мионице

Foto Opština Mionica

NA Kraljevom stolu, u selu Osečenica, otvoren je spomen-muzej posvećen vojvodi Živojinu Mišiću, genijalnom strategu pobede srpske vojske u Kolubarskoj bici u Prvom svetskom ratu.

Sa prostora gde je svojevrsni muzej otvoren, slavni vojskovođa komandovao je Štabom Prve armije, tokom Kolubarske bitke.

Muzej je otvoren na inicijativu Milomira Vujića iz Osečenice, 20. jula, baš na dan rođenja vojvode Živojina Mišića, koji se obeležava kao Dan Opštine Mionica.

SVEDOCI VREMENA RATA

IZUZETNO sam ponosan što su predsednik Opštine Mionica Boban Janković i lokalna samouprava podržali moju inicijativu da se u Osečenici podignu vajati u znak sećanja na legendarnog vojvodu - kaže Milomir Vujić. - Rovovi, čiji ostaci još postoje, svedoci su vremena rata, stradanja i pobede srpske vojske nad austrougarskom vojskom za vreme Kolubarske bitke 1914. godine.

Posetioci će biti u prilici da vide dobro očuvane ostatke rovova dugačkih od 10 do 40 metara, iz kojih su srpski vojnici jurišali na austrougarskog neprijatelja u Kolubarskoj bici. U blizini, Milomir Vujić načinio je vajat, a namerava da podigne još jedan, upravo na mestu na kom se, prema njegovim saznanjima, nalazio isti objekat u kom je Mišić okupio Štab Prve armije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)