KANAL SPAS ZA RATARE: Ssistem za navodnjavanje predat Čačanima na korišćenje

V. ILIĆ

22. 05. 2024. u 13:32

POTPUNO rekonstruisan kanal za navodnjavanje Čačak-Parmenac, koji je obnovljen posle skoro sedam decenija, i uz pomoć koga će biti navodnjavano oko 400 hektara plodnih oranica, juče je i svečano predat građanima na korišćenje. Ovoj svečanosti prisustvovao je mnistar poljprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović, koji je naglasio da je kanal dugačak 5.5 kilometara, te da ima 172 priključka i na kome su projektovane četiri crpne stanice.

КАНАЛ СПАС ЗА РАТАРЕ: Ссистем за наводњавање предат Чачанима на коришћење

Foto Privatna arhiva

- Ovo je izuzetan važan projekat za stanovništvo ovog kraja, na čiju realizaciju su čekali nekoliko decenija. Ovde ima dosta vrednih ljudi, poljoprivrednih proizvođača koji više neće morati da strepe od suše, jer će im sada biti dosta lakše da navodnjavaju svoje površine pod zasadima. Realizacija ovog projketa samo je još jedan pokazatelj, da uz dobru saradnju lokalne samouprave i ministarstva može se učiniti zaista mnogo - rekao je ministar Martinović.

Kanal za navodnjavanje Čačak – Parmenac, sa kog su se vodom snabdevala poljoprivredna zemljišta od Parmenca do Katrge, izgrađen je 1957. godine ali dugo vremena, zbog dotrajalosti nije bio u funkciji. Sada je kompletno rekonstruisan, a vrednost radova je 5,7 miliona evra. sredstva su obezbeđena iz kreditnog aranžmana između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Ovo je veliki dan ne samo za stanovnike koji žive u ovom delu grada, već za čitav Čačak. Čekalo se duže od pola veka na rekonstrukciju ovog kanala, i to je sada konačno završeno. Tek će se videti benefiti ovog projekta, jer će se plodna zemlja i poljoprivredne kulture sada lakše održavati a naši građani se neće više mučiti oko navodnjavanja. Sistem je savremen, potpuno digitalizovan i automatizovan - kazao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović i dodao da se radi i na proširenju mreže.

Gradonačelnik je najavio da će se raditi i kanal na Ljubić keju, a tu je projektom predviđena i izgradnja pešačkih staza i mostova.

- Biće to dodatan sadržaj u tom delu grada i zelena oaza. Do kraja leta očekuje se završetak radova na ovoj crpnoj stanici. Namena ove crpne stanice jeste sprečavanje ponovnih poplava sa kojima su se Ljubić Kej, Suvi breg i Suva Morava susretali od 1965. godine na ovamo. Moram da pomenem, da veliku zahalnost dugujemo resornom ministarstvu i Srbijavodama - istakao je Todorović.

Javno preduzeće "Srbijavode" će imati zadatak da brine o ovom sistemu, zajedno sa lokalnom samoupravom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!