SAJT GRADA SMEDEREVA NE RADI MESECIMA: Građani bez objašnjenja uskraćeni za informacije

Јелена Илић
Jelena Ilić

04. 03. 2023. u 06:00

SAJT Grada Smedereva nije u funkciji od sredine novembra prošle godine.

САЈТ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕ РАДИ МЕСЕЦИМА: Грађани без објашњења ускраћени за информације

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

Više od tri meseca niko od nadležnih nije ponudio objašnjenje za ovo kršenje obaveze lokalne samouprave  o transparentnosti rada putem sajtova. Čak ni posredstvom medija niko od nadležnih nije pokušao da o tome informiše građane. Pokušaji medija da sami saznaju o čemu je reč, nisu urodili plodom.

Nezvanično smo saznali da je dosadašnja internet verzija zastarela, ali da se zakasnilo sa izradom nove. Ne zna se, takođe, kome je taj posao poveren i koliko će koštati, i kada će sajt opet biti u funkciji.

- Sajt će uskoro proraditi - kaže zamenik načelnika Gradske uprave, Bojan Milutinov.

Isti odgovor dobili smo i pre skoro mesec dana.

Inače,  lokalna samouprava i nosioci organa javne vlasti Smederevu godinama krše zakon kada je reč o pružanju informacija o svim pitanjima od javnog značaja. Mediji su uskraćeni za informacije koje se tiču javnosti, i onemogućeni da rade i obavljaju svoju osnovnu funkciju.

Iako je na ovo upozoravano dosta puta, preko esnafskih udruženja novinara,  situacija se nije promenila već se, naprotiv, pogoršala.

- Nastavlja se stara, loša medijska praksa lokalne vlasti u Smederevu. Novinari, bar ne svi, se ne pozivaju na događaje, ukinut je pojam konferencije za medije, to se u ovom gradu odavno ne dešava, a medijima se povremeno šalju štura saopštenja o događajima za koje prethodno nisu ni bili obavešteni. Ovo je ne samo diskriminacija novinara i obesmišljavanje našeg posla, već svojevrsno uskraćivanje građana za osnovne informacije, osim klasične propagande. Šta će Smederevci znati o svom gradu, potrebama, radu lokalne samouprave, ne zna se ko odlučuje,ali znamo da se svaki pokušaj pojedinih novinara da saznaju nešto više o tome i obaveste javnost, završava ćutanjem lokalne vlasti i administracije, čime se krši zakon - kaže Olivera Milošević, potpredsednica UNS-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima