BIĆE REKE I ZA - PIĆE: Ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zapadnoj Moravi

S. Babović

03. 08. 2022. u 06:50

TRSTENIK će na Zapadnoj Moravi dobiti novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a projekat vredan 11,5 miliona evra se finansira iz kredita Nemačke razvojne banke, kao zajedničko ulaganje Ministarstva građevinarstva, sabraćaja i infrastrukture sa ovdašnjom lokalnom samoupravom.

БИЋЕ РЕКЕ И ЗА - ПИЋЕ: Уговор о изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода на Западној Морави

Foto S. Babović

- Dosadašnja saradnja sa Nemačkom i tamošnjom KFV bankom je ukupno dostigla 274 miliona evra i to su projekti koji iz temelja menjaju ekološku perspektivu naše države, a u Trsteniku su tako izrgađeni 18 kilometara vodovodne mreže i pešački most sa magistralnim cevovodom - istakao je tokom potpisivanja ugovora ministar Tomislav Momorivić.

Novi projekat podrazumeva izgradnju postrojenja za prečišćavanje u mestu Bogdanje, te gradnju kolektorske mreže i rekonstrukciju dela koji je dotrajao.

- Sve otpadne vode se trenutno direktno izlivaju u Zapadnu Moravu i to moramo da promenimo. Srbija je odlučno na putu pridruživanja Evropskoj uniji i neophodno je da konkretnim koracima popravljamo našu infrastrukturu, te pobošljamo kvalitet života svih ljudi u Trsteniku, Rasinskom okrugu i čitavoj zemlji. Naše reke moramo da dovedemo na nivo da, praktično, vodu možemo da pijemo direktno iz njih - poručio je Momirović.

Foto S. Babović

Direktor KFV predstavništva u Srbiji Ridiger Hartman kaže da je ovo već četvrti separatni dokument potpisan sa ministrom građevinarstva, pa se može započeti procedura ratifikacije ugovora o zajmu, odnosno realizacija planiranih tehničkih mera.

- Deo postojeća mreže je neadekvatan, zbog oštećenja i lošeg promera, pa su stručnjaci još posle poplava 2014. i 2020. zaključili da je rekonstrukcija neophodna. Očekujemo da se dva ključna projekta, Moravski koridor i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, istovremeno odvijaju i uspešno privedu kraju - zaključila je predsednica Opštine u Trsteniku Milena Turk.

PROJEKAT

- POSTROJENjE za prečišćavanje otpadnih voda je projektovano za 18.000 korisnika, a radiće po sistemu solarnog sušenja mulja i skladištenja na 162 kvadrata - objašnjava v.d. direktorke JKSP "Komstan" iz Trstenika Slađana Aleksić.

* * * * * * * * *

MINISTAR I SA GRADITELjIMA MORAVSKOG KORIDORA

DO MAKREŠANA DO KRAJA GODINE

- POSLE sastanka sa direktorom "Behtela", dobili smo uveravanja da će prvi deo Moravskog koridora, do Makrešana, biti završen do kraja godine. Ovo je trenutno najveće gradilište u Srbiji, na kojem je angažovano više od 3.500 radnika i više od hiljadu jedinica mehanizacije, pa će okončanje projekta koji uspostavlja nove standarde u izgradnji putne infrastrukture značiti potpuno novu perspektivu za Kruševac, Varvarin, Ćićevac i Trstenik.

Foto S. Babović

Za tri godine, kada budemo povezali Koridor 10 i Koridor 11, to će biti najbolji auto-put u jugoistočnoj Evropi - poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Tomislav Momirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!