NOVI SJAJ ZA PRAVI DRAGULJ VERE: Neimari obnavljaju Crkvu Svete Trojice, najlepši pravoslavni hram u Trsteniku

Sofija Babović

31. 07. 2022. u 05:22

SAGRAĐENA 1899-1900. godine, Crkva Svete Trojice smatra se najlepšom u Trsteniku i biće pravi izazov učiniti je još lepšom.

НОВИ СЈАЈ ЗА ПРАВИ ДРАГУЉ ВЕРЕ: Неимари обнављају Цркву Свете Тројице, најлепши православни храм у Трстенику

Zdanje dobija novo ruho, Foto S. Babović

Upravo na tom zadatku našli su se neimari, koji sređuju fasadu i unutrašnje zidove ove bogomolje. Prema rečima sveštenika Stefana Đurđevića, u toku je zamena prozora na kupoli u nižem delu hrama i sledi priprema za živopisanje.

- Trudimo se da živopis bude dugotrajan, pa je važno da priprema bude što kvalitetnija - kaže sveštenik Stefan Đurđević.

- Očekujemo da hram u celini bude dovršen do kraja 2024. godine. Posao oslikavanja pripao je Jovanu Atanaskoviću sa suprugom, koji su već oslikavali kriptu Hrama Svetog Save u Beogradu.

Jednokupolna građevina sa trokonhosom u osnovi zidana je od belovodskog peščara, opeke i maltera i po ugledu na kruševačku Lazaricu ukrašena rozetama. Stari ikonostas iz 1848. godine čuva se u trsteničkoj crkvi, kao i nešto mlađi, koji je oko 1930. godine oslikao Voja Trifunović, akademski umetnik iz Novog Sada. Osim lepote, crkvu karakteriše i odlična akustičnost. Pod njenim svodom već duže od 130 godina peva Crkveni hor "Boško Jugović".

Berba u porti, Foto S. Babović

Kada je konačno osvanula na mestu skromnije crkve, privukla je pažnju i vernika i putnika. Jedan od njih bio je vladika Nikolaj Velimirović, koji je Crkvu Svete Trojice ocenio kao "najlepšu parohijsku crkvu u celoj eparhiji.

"Jasan dokaz pobožnosti malog grada Trstenika", zapisao je svojevremeno vladika Velimirović.

Trsteničani su do te mere ponosni na lepotu svoje crkve da među starijim meštanima kruži i zanimljiva legenda.

- Postoji priča da je Crkva Svete Trojice sagrađena prema prvonagrađenom konkursnom rešenju za Hram Svetog Save, a da je hram podignut na osnovu drugoplasiranog rešenja - priča za "Novosti" Jelena Vukčević, istoričarka Muzejske zbirke Narodnog univerziteta.

- Crkva je izgrađena u atraktivnom neomoravskom stilu i prepoznatljiva po svom zvoniku.

Foto S. Babović

A zvonik visine 33 metra, jedan od pet najviših u Srbiji, sređen je pre tačno godinu dana. Sat na zvoniku montiran je davne 1927. godine. Prvi put posle NATO bombardovanja, ovo remek-delo nemačke fabrike "Vele", proradio je zahvaljujući inženjeru Nenadu Mitroviću, koji je ceo mehanizam uspeo da vrati u prvobitno mehaničko stanje.

- Sat ima četiri brojčanika okrenuta na četiri strane sveta, a prečnika su oko dva metra - ispričao je za "Novosti" Mitrović.

- Sam sat je težak oko 300 kilograma, dok tegovi teže 100 kilograma manje.

LOZA SA HILANDARA

PRE dve godine je u porti crkve posvećene silasku Svetog duha počeo da rađa vinograd, od nakalemljene loze sa hilandarskog vinograda.

- Prvi kalem posađen je u proleće 2018. godine i prva berba je bila na desetine grozdova - kaže Raca Pantelić, poznati kalemar.

- Prskali smo samo jednom, kada smo ga posadili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere