BOROVNICE U 3.200 SAKSIJA: Rod za ponos na digitalizovanoj plantaži kod Trstenika

S. Babović

07. 07. 2022. u 07:13

ČAK ceo kilogram borovnice po saksiji rodio je u prvoj berbi na trenutno najmodernijoj digitalizovanoj plantaži u srcu Srbije, nadomak manastira Ljubostinja kod Trstenika.

БОРОВНИЦЕ У 3.200 САКСИЈА: Род за понос на дигитализованој плантажи код Трстеника

Voće u punom cvatu, Foto S. Babović

Porodica Tošić je u svom rodnom selu Planinica, pre dve godine u 3.200 saksije posadila zvanično najkvalitetniju sortu na svetu - holandski djuk. Ulaganja su bila značajna, ali i sami priznaju da su zatečeni bogatim rodom.

- Prvu berbu smo mogli imati prošle godine, ali odlučili smo, ipak, po savetima stručnjaka, da odradimo tzv. ruski rez, kako bismo ojačali biljku - svedoči Ljiljana Tošić, preduzimljiva "borovničarka".

- Pozitivno smo iznenađeni količinom roda, koji, ipak, nije slučajan. Dosta smo investirali u ceo sistem - program zalivanja, protivgradne mreže, "komandne sobe", odakle se regulišu sva dešavanja na plantaži putem računara.

Kada smo prošlog proleća posetili farmu i videli "haj-tek" proizvodnju borovnica, Tošići su nam ispričali kako im je samo oko mesec dana bilo potrebno da nakon krčenja zemljišta, ugrade i ograde kompletnu liniju za uzgoj saksijskih borovnica, povežu je na kompjutere i arterski bunar, postave sve stubove, mrežu i posade sve saksije.

Foto S. Babović

Sa poljoprivrednom ranije nisu imali iskustva. Dve godine pre bobičastog voća, započeli su i sadnju greni smit jabuka. Sadnice borovnica su u Planinicu dopremljene iz Holandije u malim saksijama, presađene su u specijalni supstrat i postavljene na 80 ari. Svaka sadnica je u specijalizovanoj saksiji od po 50 litara. U maksimalnom rodu, za dve do tri godine, očekuje se prinos veći od pet kilograma po saksiji! To bi Tošićima trebalo da donese najmanje 16.000 kilograma borovnica.

- Trenutno je cena borovnica u padu, ali mi beremo, pa ćemo videti - navodi Ljiljana.

Prve borovnice stigle za berbu, Foto S. Babović

- Najveća prednost ovakve sadnje je kontrola. Kompjuter je povezan sa četiri velika bureta u kojima su voda, prehrana i drugi sastojci. Uređaju se zadaju parametri (dimanika, vreme i trajanje polivanja, prihrane, kiselosti zemljišta).

- Saksije su otporne i na UV zračenja - napominje za "Novosti" Nikola Tošić, Ljiljanin sin. - U perspektivi smo planirali i da uzmemo hladnjaču i napravimo pogon za preradu voća.

Borovnice spremne za tržište, Foto Privatna arhiva

ZALIVANjE I NA DALjINU

NAREDNI korak u usavršavanju ove digitalizovane proizvodnje borovnica biće onlajn konekcija celog sistema, što će pomoći Tošićima da "zalivaju" saksije, zadajući komandu na aplikaciji mobilnog telefona. U praksi, moći će da regulišu svako dešavanje u saksiji borovnica i kada se nalaze kilometrima daleko od svog sela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)