PČELE NASELILE GROBNICU: Neobičan slučaj kod Leskovca (FOTO)

D. M.

14. 07. 2022. u 14:30

SLUČAJNOST ili ne, tek pčele su izabrale grobnicu vrednog Mileta Stojkovića na seoskom groblju u Donjem Bunibrodu za svoj dom, ali im je tu pretilo uništenje.

ПЧЕЛЕ НАСЕЛИЛЕ ГРОБНИЦУ: Необичан случај код Лесковца (ФОТО)

Foto Privatna arhiva

U pomoć je pritekla pčelarka Marina Petković, koja je uspešno izvela "akciju" spasavanja pčela.

- Pčele su se ove godine dobro razvile, ali nisu baš imale hrane dovoljno da opstanu. Meni one nisu potrebne, ali neću da dozvolim da ih ubiju, isprskaju insekticidom ili spale. Plaše se ljudi kad idu tom stazom i tu blizu pale sveće. Ja sam ih sredila u košnici. Dala hranu. Matica mi je došla tamo sama u ruke. Stavila sam je u kavez i prenela. Biće to mezimica. Faraonka. Ne mogu da dozvolim da biće koje se bori za život zgazim i ubijem. Pomoći ću joj da nastavi borbu - kaže Marina koja već poseduje sto košnica i uspešno se bavi uzgojem matica i rojeva.

Foto Privatna arhiva

Vlasnici grobnice su rupu, koja je pčelama poslužila kao ulaz, za Zadušnice zatvorili pur-penom i silikonom. Ali, one su se borile za život i pregrizle silikon i nastavile da rade i žive. Neke su stradale jer su se potrošile grizući veštački materijal.

BLAGOSLOV

NIJEDNA nije ni pokušala da me napadne, a kamoli ubode. Iako sam im rasturala gnezdo i kuću i gnjavila ih. Kao da su znale da idu na bolje mesto. Kao da su čekale udomljavanje.

Neverovatno je bilo. Divlju, a mirniju pčelu nisam imala u rukama dosad. Sveštenik je tu prolazio dao blagoslov i poželeo uspešan rad - veli Marina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024