JUG SRBIJE NE ZABORAVLJA ZVERSTVA: Obeležen Dan primirja u Vranju

Дејан Ристић
Dejan Ristić

11. 11. 2021. u 15:21

POLAGANjEM venaca i cveća na Spomenik žrtvama bugarskog okupatora 1915 – 1918. godine, u Vranju je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

ЈУГ СРБИЈЕ НЕ ЗАБОРАВЉА ЗВЕРСТВА: Обележен Дан примирја у Врању

D. Ristić

O jednom od najtragičnijih perioda u istoriji sveta govorio je predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković, koji je istakao da je Veliki rat protutnjao kontinentom, ostavljajući iza sebe smrt i pustoš.

- Ovde, na jugu naše zemlje, bugarski okupatori bili su odgovorni za nezapamćena zverstva nad nedužnim stanovništvom. Pod maskom deportacije, na prevaru su odvodili ljude i ubijali ih tokom puta. Vršili su masovna ubistva, palili knjige, zabranjivali srpski, a nasilno uvodili bugarski jezik. Prema nekim izvorima, samo u okolini Vranja, Bugari su ubili 3.500 nedužnih civila - istakao je Tričković.

Vence i cveće na spomen obeležje, položili su gradonačelnik Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, narodni poslanik Milan Ilić, načelnik Pčinjkog okruga Srećko Pejković, predstavnici gradske opštine Vranjska Banja, Policijske uprave, BIA, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije i SUBNOR-a.

Pomen stradalima služio je vladika vranjski gospodin Pahomije sa sveštenstvom Eparhije vranjske. U kulturno – umetničkom programu nastupili su Tijana Vučković, Slobodan Jovanović i glumac Marko Petričević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije