ŽRTVE MAME I U OGLASIMA: U Novom Sadu obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Lj.P.

19. 10. 2021. u 00:38

POVODOM obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, na štandu u centru grada, edukovani volonteri i treneri Crvenog krsta Novog Sada, građanima su juče davali korisne informacije u vezi sa trgovinom ljudima i kako da se zaštite da ne postanu žrtve.

ЖРТВЕ МАМЕ И У ОГЛАСИМА: У Новом Саду обележен Европски дан борбе против трговине људима

Foto N. Karlić

Nenad Drašković, koordinator gradskog Tima za borbu protiv trgovine ljudima, predočio je da tim čini devet profesionalaca, i da je jedan od članova i Crveni krst koji se bavi pre svega prevencijom. Prema njegovim rečima, trgovina ljudima se sve više dešava u našem okruženju, a za oglase za posao je rekao da se koriste kao mamac da se uđe u lanac trgovine ljudima.

- Najčešći slučajevi su prostitucija i kroz radno angažovanje, kada se jave na oglas za posao u inostranstvu - naveo je Drašković.

- Odrasli maloletnike iskorišćavaju za vršenje krivičnih dela. Svako od nas u trenutku nepažnje može da postane žrtva trgovine ljudima.

Stručni saradnik u Crvenom krstu, Rade Staničić, predočio je da u školama organizuju predavanja i da je više od 3.000 učenika prisustvovalo edukaciji. Crveni krst ima saradnju i sa Svratištem za decu, gde je do sada organizovano nekoliko edukativnih radionica, i sa tom praksom će se nastaviti.

Natalija Svilar, volonter u Crvenom krstu, kazala je da za svaki uzrast imaju prilagođene materijale, a cilj je da što više ljudi čuje poruku.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti