BOLESTI KRVOTOKA "PIŠU" UMRLICE: Sutra se u svetu obležava Dan srca

B.B.

28. 09. 2021. u 16:15

SKORO svka druga smrt u prestonici, odnosno 44,6 odsto njih, posledica je bolesti sistema krvotoka, pokazuje analiza Zavoda za javno zdravlje Beograda. Širom planete sutra se obeležava Svestski dan srca, ustanovljen od strane Svetske federacije za srce pre više od dve decenije.

БОЛЕСТИ КРВОТОКА ПИШУ УМРЛИЦЕ: Сутра се у свету облежава Дан срца

Foto: Piksabej

Svrha obeležavanja je da se podstaknu aktivnosti na kontroli faktora rizika, poput upotrebe duvana, nezdrave ishrane i fizičke neaktivnosti, čime bi se moglo izbeći najmanje 80 odsto prevremenih smrti od ovih bolesti. I ove godine, GZJZ se pridružio međunarodnoj kampanji za zdravlje srca, pod sloganom - "Poveži se srcem".

Kako navode u Zavodu za javno zdravlje Beograda, u svetu živi 520 miliona ljudi sa kardiovaskularnim bolestima.

Poslednje istraživanje zdravlja stanovništva Srbije iz 2019. godine, pokazalo je da svaka treća odrasla osoba ima povišen krvni pritisak, a svaka jedanaesta koronarnu bolest srca ili anginu pektoris. Pri tome su ove bolesti više zastupljene kod žena, dok se kod muškaraca češće javljaju infarkt miokarda i moždani udar.

Među stanovnicima Beograda, najčešće su bolesti krvnih sudova mozga, ishemijske i druga obolenja srca. Tokom 2020. godine, bile su na četvrtom mestu po učestalosti poseta lekaru u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i drugi u rangu razloga bolničkog lečenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)