ŽURKA NA IBRU: Održan tradicionalni "Veseli spust" (FOTO)

G. Šljivić

11. 07. 2021. u 13:46

UZ NEIZOSTAVNE trubače, pesmu, igru i zabavu prema svačijoj volji, mogućnostima i ukusu, u nedelju je na Ibru, pod komandom gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića kao "kapetana" plovidbe, održan tradicionalni "Veseli spust" – najveselija i u Srbiji najstarija žurka na vodi koja traje već pune 32 godine!

ЖУРКА НА ИБРУ: Одржан традиционални Весели спуст (ФОТО)

Foto: G.Š.

Nakon pozdravnih reči "kapetana" Predraga Terzića, i Bajaginu himnu o spustu – "Naduvaj čamac, popni se na pramac, danas je na Ibru saobraćaj gust...", otpočela je ovogodišnja 32. vesela regata. Na svemu što može da plovi ili bar pluta, trasom dugom 26 kilometara – od srednjovekovnog Magliča, pa sve do Kraljeva – višečasovnom veselju i zabavi više hiljada splavara iz gotovo svih krajeva Srbije,ali i iz zemalja u okruženju kao da nije bilo kraja. Igralo se, pevalo, mezilo i pijuckalo gotovo na svakom od nekoliko stotina čamaca i maštovitih plovila, a dobar "štimung" dolinom Ibra širilo je i bar još hiljadu radoznalih posmatrača, raspoređenih na obalama duž cele trase.

- Na splavarenje dolazimo deveti put, za nas je ovo praznik. Vreme nas je poslužilo, naša dva plovila satavljena od guma i paleta uspešno su odolela zahtevnim brzacima Ibra. Kraljevčani su odlični domaćini, vidimo se dogodine ponovo – govore u glas „panonski mornari“ iz Novog Sada.

Tokom plovidbe "spustaši" su prvu pauzu imali u Bogutovcu, a potom i u Mataruškoj Banji, gde ih je dočekalo besplatno okrepljenje – tradicionalni „splavarski pasulj“. Najuporniji ovogodišnju regatu završili su u popodnevnim satima na gradskoj plaži u Kraljevu.

O bezbednosti spustaša sa obale, i na vodi, brinule su ekipe Doma zdravlja, Vatrogasno-spasilačke brigade, Crvenog krsta i Kajak kluba "Ibar".

KONCERTI

U okviru manifestacije "Veseli spust",Kraljevčane i njihove goste na centralnom gradskom trgu, u petak je zabavljao Haris Džinović, a u subotu Dejan Petrović i Big bend. Veselo je bilo na gradskom bazenu, gde su održane Igre na vodi, kao i na tradicionalnoj kapetanskoj večeri.

OLDTAJMERI

DVADESETAK "vremešnih" vozila, duž Ibarske magistrale, od Kraljeva do Magliča, predvodilo je kolonu autobusa i kamiona koji su prevozili učesnike spusta i plovila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!