TRGOVINA DECOM NA ZAPADNOM BALKANU: U porastu seksualna eksploatacija najmlađih

B.B.

23. 06. 2021. u 12:53

TRGOVINA decom u regionu Zapadnog Balkana i dalje je u porastu, uprkos brojnim zakonodavnim i praktičnim merama preduzetim tokom prethodnih godina.

ТРГОВИНА ДЕЦОМ НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ: У порасту сексуална експлоатација најмлађих

U porastu trgovina decom

Pandemija virusa KOVID-19 dodatno je povećala ranjivost najmlađih, usled rastuće ekonomske nesigurnosti, nezaposlenosti i ograničenja kretanja, naglašeno je na regionalnoj konferenciji "Zajedničko preduzimanje mera tokom krize: Zaštita dece od trgovine i eksploatacije na Zapadnom Balkanu"

Među slučajevima trafikinga, tokom prošle godine, seksualna eksploatacija dece bila je u većini - 37 odsto, dok je petina mališana iskorišćavana kao radna snaga. U Bosni i Hercegovini je polovina maloletnih žrtava bila prinuđena na prosjačenje, dok je 25 odsto njih seksualno eksploatisano. Seksualna eksploatacija u polovini slučajeva i prinudni brak, bili su među najčešćim razlozima za trgovinu decom tokom prošle godine u sevrenoj Makedoniji.

- Moramo da pojačamo naše zajedničke napore i posvetimo se strukturnim faktorima koji leže u osnovi trgovine ljudima, kao i da promovišemo trajna rešenja za decu - rekla je Petja Nestorova, izvršna sekretarka Konvencije Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima. - Mere protiv trgovine ljudima treba da budu integrisane u opšti sistem zaštite dece, pored socijalnih, zdravstvenih i obrazovnih usluga.

Izveštaji Grupe eksperata Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA) ističu da je stvarni broj osoba, uključujući i decu, koji su žrtve trafikinga verovatno veći nego što zvanični podaci pokazuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK