DANAC JAVNO KRITIKOVAO ATP: Otežali posao mladim igračima da bi zaštitili Federera?

Novosti online

18. 10. 2021. u 17:47

U NEDELjI u kojoj je sa ATP liste otpalo čak osam tirnira, od kojih i neki iz 2019. godine, pojedini igrači koji su propustili skoro celu prethodnu godinu (čitaj - Rodžer Federer) izgubili su značajan broj bodova. Iako je plasman na listi sada realniji, mnogi mladi igrači plasirani od 50- do 150. mesta s razlogom se i dalje ljute na ATP.

ДАНАЦ ЈАВНО КРИТИКОВАО АТП:  Отежали посао младим играчима да би заштитили Федерера?

FOTO: Tanjug

Jedan od njih, koji je javno istupio, je mladi norveški teniser Holger Rune. 

On se oglasio na Instagramu, požalivši se da je zbog stalne promene sistema bodovanja ne samo izgubio viši plasman nego i mogućnost da igra na boljim turnirima na kojima bi lakše napredovao. 

On je trenutno 124. na ATP listi, a kada bi se računali samo rezultati poslednjih 12 mesecio bio bi 62. na svetu. A s takvim plasmanom imao bi direktan prolaz na jače turnire na kojima se osvaja i više bodova, na slabijim bi bio i nosilac, što znači da ga je ATP "zakinuo" verovatno i za plasman u Top 50 ako ne i bolji. 

- Vi znate da sam veoma vredan i da se obično ne žalim. Ove godine, snažno sam se borio da ostvarim svoje ciljeve i uđem u top 100. ATP je konstantno otežavao posao meni i mnogim drugim mladim teniserima zbog toga što su 'zamrznuli' renking 2019. godine, što znači da igrači na ATP turu i dalje imaju poene od rezultata iz 2019. bez obzira na njihove rezultate 2020. i 2021. Gledajući na uobičajeno bodovanje od pre dve godine, ja bih bio 62. na svetu, a ne 124. Da li je to važno? Da, jer kada ste ambiciozni i naporno radite, važno je da budete nagrađeni. Sa tim renkingom bih bio u mogućnosti da igram bolje turnire i osećao bih da se moj naporan rad isplatio. Osećam se umorno i ljut sam zato što mislim da ovaj sistem nije fer. Volim tenis, ali trebalo bi da se takmičimo pod jednakim uslovima - poručio je Rune na Instagramu.

A poređenja radi, Rodžer Federer bi, da je normalno bodovanje na snazi, imao 585 bodova, 2700 manje nego što sada ima! Švajcarcu bi se računalo četvrtfinale Vimbldona od ove godine, umesto finala iz 2019;  kao i 45 bodova za četvrtfinale Dohe. Osmina finala ovogodišnjeg RG (180) mu se i zvanično računa, jer je polufinale iz 2019. ispalo, a on 2020. nije učestvovao.

BONUS VIDEO - 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije