SRPSKI SPORTISTI ŽRTVE NEPRAVDE: Od tastera do špendale

Đ. S.

07. 09. 2020. u 22:28

JEDAN nesmotren udarac koštao je Novaka Đokovića 18. grend slem titule.

СРПСКИ СПОРТИСТИ ЖРТВЕ НЕПРАВДЕ:  Од тастера до шпендале

FOTO: AP

I dok je sasvim jasno da je glavni sudija teniskog meča između Srbina i Karenja Buste postupio po pravilima, teško je odupreti se utisku da je diskvalifikacija prožeta ukusom nepravde i da je loptica bez ikakve namere našla put do grla pomoćne sudije. Međutim to je sport, nepravda je sastavni deo njega, ali kada se to desi nekome iz naše zemlje, ume da bude poprilično bolno. A dešavalo se.

Najupečatljiviji primer takvog ishoda je Milorad Čavić, kojem ni to što je bio brži u bazenu od Majkla Felpsa nije bilo dovoljno za zlato u finalnoj trci na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.

Taster na cilju nije isprva registrovao Čavićev udarac, pa je prema rezultatima najsjajnije odličje pripalo Felpsu, koji je u zvaničnom ishodu bio bolji za jednu hiljaditinku. Tek godinu dana kasnije, švajcarska "Omega" je priznala grešku tehnologije i potvrdila da je naš plivač prvi stigao do cilja, ali je Amerikanac jednostavo snažnije udario u taster koji odlučuje o pobedniku. Jasno da je to slaba uteha za oduzeto zlato...

ČAVIĆ SUSPENDOVAN ZBOG MAJICE

NIJE samo u Pekingu Miloradu Čaviću oduzeto zlato van bazena. Na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu 2008. je suspendovan zbog majice na kojoj je pisalo "Kosovo je Srbija" pre plivanja na 100 m slobodno i delfin, iako je prethodno osvojio zlato u takmičenju na 50 metara delfin stilom.

Ništa manje bolno nije bilo ni ispadanje košarkaša u Turskoj 2010. Posle Teodosićeve trojke preko Garbahose, dočekao nas je hladan tuš oslikan sudijskim greškama u korist domaćina. Nejednak kriterijum kroz celu utakmicu preneo se i u zadnje minute, kada je pre koša za pobedu Kerem Tunčeri jasno nagazio aut-liniju. Pištaljka se nije oglasila, Turska je otišla u finale na megdan SAD, a Srbija je završila na četvrtom mestu posle velikog razočaranja.

NE POSTOJI VAR ZA "ORLOVE"

Trenutak kad je Lihštajner nepropisno zaustavio Mitrovića / FOTO: AP

ZA Srbe su posebna pravila važila i na SP 2018. Sudija Feliks Brih iz Nemačke nije svirao penal za nas nakon što su dvojica Švajcaraca srušila Aleksandra Mitrovića i sprečila ga da postigne pogodak. I ne samo to što je zažmurio Brih, već nije hteo da proveri putem VAR spornu situaciju, iako su mu to iz sobe sugerisali.

U atletici, vinovnik je bila Ivana Španović. Najbolja srpska skakačica udalj postala je žrtva rigoroznih pravila, pošto je na SP u Londonu 2017. skočila preko sedam metara. Ipak, rezultat koji joj je priznat iznosi 6,91, pošto joj se sa opreme otkačila etiketa sa takmičarskim brojem i ostavila trag u pesku. Ni žalba ASS nije imala uticaj na konačnu odluku, koja je glasila da Španovićeva završava na četvrtom mestu, iako se "iz aviona" videlo da je letela preko sedam.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna