ITALIJANI SE POKLONILI SRBINU: Podraščanin, majstor odbojke na Apeninima

S. Krstović

30. 01. 2022. u 20:45

MARKO Podraščanin je ispisao još jednu istorijsku stranicu u Italiji. Srednjak Itas Trentina je nedavno prešao magičnu brojku od 1.000 blokova u Seriji A. Italijani su to umeli da obeleže i proslave i duboko su dirnuli u srce jednog od naših najboljih odbojkaša.

ИТАЛИЈАНИ СЕ ПОКЛОНИЛИ СРБИНУ: Подрашчанин, мајстор одбојке на Апенинима

Foto: Privatna arhiva

- Osećaj je bio prelep. Pogotovo što su me saigrači, trener i stručni štab iznenadili, jer nisam znao da mi spremaju dres sa brojem 1.000. Trener je čak zatražio tajm-aut kako bi mi svi čestitali na podvigu. Baš su mi ulepšali taj događaj - priča u telefonskom razgovoru za "Novosti" Marko Podraščanin.

Mada 15 godina igra u italijanskom prvenstvu (Koriljano, Lube, Peruđa, Trentino), nije očekivao da će ulazak u društvo odabranih dobro pamtiti.

- Oni su posebni, znaju da im je liga najjača na svetu i to cene. Posebno su im brojevi važni, nešto slično kao u NBA. Još pre par nedelja su mi rekli da sam blizu, ali nisam znao da sam ušao u odabrano društvo. Lepo od njih što su me učinili ponosnim - ističe Podraščanin.

Marko priznaje da ne zna koliko je blokova napravio u karijeri, kaže da su mu rekli da samo gledaju statistiku Serije A, bez Lige šampiona, reprezentacije. A da li se seća prvog bloka?

- Iskreno, ne. Sećam se samo kada sam prvi put to uradio u reprezentaciji, na mom debiju na SP 2006. u Japanu - kaže Marko.

TRAJEM OD TURNIRA DO TURNIRA

TROFEJNI bloker se u ovom trenutku ne opterećuje Olimpijskim igrama 2024. U Parizu.

- Znam da ću SP u Rusiji sigurno igrati, jer možemo da napadnemo medalju. A Igre su za dve godine. Svima govorim da živim od turnira do turnira, jer u 34. ne mogu da razmišljam šta će raditi za tri godine. Voleo bih da ostanem na ovom nivou, da igram u dobrom klubu i samim tim ostanem u reprezentaciji - ističe Podraščanin.

Priznaje Marko da se u Italiji najbolje slaže sa našim igračima.

- Osećaj je jedinstven kada igraš sa istim saigračem i u reprezentaciji i u klubu. Gurate jedan drugog svaki dan, svake godine napredujete, dajete maksimum na treningu, što se vidi na utakmicama.

Naglašava da je za njega blok nešto posebno:

- Meni je blok najlepši momenat na utakmici. Ispuni te, podigne tvoju ekipu i tebe, a protivnika spusti. Uvek mi je bio cilj da izblokiram najboljeg protivničkog igrača, kako bi njima pao moral, a mojoj ekipi podigao samopouzdanje. Baš je to čudan jedan element u svetu sporta: gde ti možeš da napraviš poen za tvoju ekipu sputavajući dosta protivnika, a sebi daješ motivaciju, elan da još više radiš i da pobediš.

Foto: Privatna arhiva

 

Sa Trentinom koji je podmladio tim ima velike ambicije u ovoj sezoni:

- Sezonu smo jako dobro počeli osvajanjem Superkupa Italije. U prvenstvu smo trenutno treći i želimo da sačuvamo tu poziciju, kako bismo u plej-ofu izbegli Peruđu. U Ligi šampiona cilj nam je drugi krug, među osam najboljih. Mislim da ove sezone igramo i lepše, jer nemamo pritisak kao lane. Smatram da je Peruđa veliki favorit i u Italiji i u Ligi šampiona, ali ako izborimo finale sve je moguće.

Posle osam godina kormilo reprezentacije ponovo je preuzeo Igor Kolaković, kod kojeg je Marko debitovao u reprezentaciji.

NADIGRAVANjE SA SIMONOM

- KADA sam bio klinac gledao sam našeg Gerića i Brazilca Gustava, možda najboljeg blokera ikada. A danas mislim da je Kubanac Simon dominantan i u napadu i u bloku. Isto smo godište, dugo godina smo u svetskom vrhu i najviše volim da se nadmećem sa njim - kaže Podraščanin.

- Pretpostavljam da će sa Igorom da se vrati i dodatna energija, kao pre tri godine kada je Kovač zamenio Grbića i već na prvom turniru, EP, osvojili smo zlato. Sa Igorom se svi dugo poznajemo, vidim da je postao jedan od najboljih svetskih trenera, tako da će svakako da nam doprinese da igramo još bolje. Očekuje nas dugo leto, najvažnije je SP u Rusiji, ali ne bih zanemario ni Ligu nacija. Mislim da i dalje imamo dobru ekipu i da možemo da se borimo za medalju - naglašava Podraščanin.

Svestan je Marko da će Kolaković morati postepeno da podmlađuje reprezentaciju.

- Sećam se EP 2013, kada je Igor pet mlađih igrača ubacio u prvu postavu i osvojili smo bronzu u Kopenhagenu. I Kolaković zna da će polako morati da ubacuje mlađe, kako bi napredovali, jer jednog dana i nas neko mora da nasledi. Mislim da je Igor izuzetan trener što se toga tiče i da sa mlađima zna dobro da radi - smatra Podraščanin.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)