ODBOJKAŠI PROTIV BELGIJE NA 32. EP U KRAKOVU: Šampion sam kroji sudbinu

S. KRSTOVIĆ

02. 09. 2021. u 08:08

KAKO krenu, tako će i završiti Evropsko prvenstvo. Tako razmišljaju odbojkaši, koji ističu da je i te kako važno da dobro startuju u grupi A šampionata Starog kontinenta u Poljskoj, Češkoj, Finskoj i Estoniji.

ОДБОЈКАШИ ПРОТИВ БЕЛГИЈЕ НА 32. ЕП У КРАКОВУ: Шампион сам кроји судбину

FOTO: M. Vukadinović

Evropski prvaci večeras (20.30) u Krakovu protiv Belgije počinju odbranu krune, koju su osvojili pre dve godine u Parizu.

- To što branimo zlato nije otežavajuća okolnost, jer bismo se borili i da u Krakov nismo došli kao prvaci. Znam da ćemo dati sve od sebe da obradujemo naciju i sebe. Ali, jasno je da neće biti lako. U ovom trenutku ima šest, sedam reprezentacija koje su u našem rangu ili malo jače od nas. Ali, energijom, srcem i željom možemo da nadomestimo u ovom trenutku možda veći kvalitet pojedinih reprezentacija - ističe Aleksandar Atanasijević.

Trofejni korektor priznaje da je Srbija u veoma teškoj grupi, a i da im raspored nije išao naruku. Posle duela sa Belgijom, sutra (20.30) ih očekuje sve bolja Ukrajina, a u subotu (20.30) veliki derbi sa Poljskom. U grupi su još Portugalija i Grčka.

- Najbitnije je da te prve tri utakmice odigramo maksimalno dobro kako bismo sa prvim ili drugim mestom u grupi obezbedili za nijansu lakše rivale u nokaut-fazi. Belgija, kao i Ukrajina, po imenima nije u deset najboljih na svetu, ali i te kako može da iznenadi. Ipak, verujemo da ćemo sa Poljacima odlučivati o prvom mestu u grupi.

Popularni Bata podseća da je još daleko do četvrtfinalnog, najvažnijeg meča, jer je prvenstvo veoma dugo.

- Verovatno ćemo se za polufinale boriti sa Rusijom ili ponovo Poljskom. Ali, ako hoćeš među četiri najbolje selekcije, moraš da dobiješ neku ozbiljnu reprezentaciju. Zato je u ovom trenutku najvažnije da prođemo što bolje u grupi i da budemo najbolji kada je najvažnije - ističe Atanasijević, uz opasku da se oporavio od stomačnog virusa koji je zaradio na turniru u Zaporožju.

Srećko Lisinac smatra da je prva utakmica na svakom takmičenju najvažnija. Zato veruje da će maksimalno ozbiljno i spremni ući u duel sa opasnim Belgijancima.

- Kada se lepo otvori turnir, onda sve ide nekako lakše. Na prošlom EP pokazali smo snagu, kvalitet i sposobnost da se borimo sa najjačima. Imamo dobru ekipu i kadri smo da opravdamo očekivanja nacije, ali i naša. Istina, imali smo dosta problema, mučile su nas povrede, ali sada smo svi spremni. Najvažnije je da smo zdravi, jer tada možemo svaku ekipu da pobedimo - ističe bloker Srbije.

Jedan od najboljih srednjaka sveta primećuje da je Srbija u veoma teškoj grupi:

- Imamo teške rivale, a ni raspored nije povoljan. A od dobrog starta mnogo zavisi naša sudbina. Prve utakmice su najbitnije na šampionatu i od njih zavisi kakav će nam put biti na EP.

KOVAČEVIĆ: UVEK ŽELIMO NAJVIŠE

NAJBOLjI odbojkaš Evrope za 2019. Uroš Kovačević je umereni optimista pred start šampionata Starog kontinenta:

- Naša očekivanja su uvek velika. Kao branioci titule moramo da igramo na visokom nivou. Ali, očekuje nas veoma težak zadatak. Dosta reprezentacija ima iste ambicije kao mi. Nadam se da ćemo ostati zdravi i da će nas pratiti sreća kako bismo se domogli neke od medalja. Uostalom, na poslednja dva takmičenja u Poljskoj smo se radovali, osvojili smo Svetsku ligu 2016. i evropsku bronzu 2017. U teškoj smo grupi, ali smatram da na EP nema slabih protivnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024