VAŽNO JE SAČUVATI OBRAZ: Srbija nema pravo na kiks protiv Finske

G. KELIĆ

30. 11. 2020. u 07:30

SAČUVATI obraz, ako ga i dalje ima. Košarkaška reprezentacija Srbije danas od 18.00 igra četvrto kolo kvalifikacione grupe E za odlazak na EP 2022. protiv domaćina Finske.

ВАЖНО ЈЕ САЧУВАТИ ОБРАЗ: Србија нема право на кикс против Финске

FOTO: Arhiva novosti

Meč se nalazi u fioci sa nazivom "pod moranje" posle blamaže i neočekivanog poraza od Švajcarske pre dva dana (90:92).

Ono što su "orlovi" priredili srpskoj košarkaškoj javnosti u okršaju sa selekcijom koja od 1955. nije bila na EP i koja je morala da prođe dva kruga pretkvalifikacija ne bi li došla do ovde, prava je bruka. Alibiji ne postoje, jer iako su pojedini tek debitovali za nacionalni tim, ili su povratnici u njega, sa malo zajedničkih treninga, protivnik poput Švajcarske jednostavno je morao da se rutinski dobije.

Zbog neočekivanog sleda događaja, u meč sa domaćinom (koga smo pobedili u februaru na istom mestu 80:58) definitivno ne ulazimo sa prefiksom sigurnog favorita, jer Finska poseduje kvalitetniji sastav od Švajcaraca, u kojem se nalaze košarkaši sa respektabilnim karijerama, poput Sasua Salina i bivšeg košarkaša Partizana Džamara Vilsona.

- Igrali smo nekoliko puta sa njima tokom poslednjih godina, a igrali smo i tokom prethodnih "prozora", tako da su nam dobro poznati. Igraju kod kuće, bez publike, ali se u svojoj hali osećaju komotno i svakako imaju prednost domaćeg terena sa ili bez navijača - rekao je selektor Igor Kokoškov.

Situacija na tabeli je otvorenija nego ikada. Od četiri selekcije, čak tri će izboriti plasman na kontinentalni šampionat. Gruzija kao jedna od domaćina ima osiguran prolaz, ali i besprekoran učinak (3-0). Naša selekcija se nalazi na skoru od jednog trijumfa i dva neuspeha, kao i Finska i Švajcarska, dok je na rasporedu da se odigra još jedan kvalifikacioni "prozor", to jest još svako po dve utakmice sredinom februara.

Neodlazak na EP bio bi udarac nepojmljivih razmera za srpsku košarku i zato ne bi smelo da dođe do njega.

SRBI POBEDILI SRBE

IRONIČNO ili ne, ali poraz naše selekcije u duelu sa Švajcarskom potpisala su dvojica igrača srpskih korena. Dušan i Marko Mlađan, dva brata i sinovi bivšeg košarkaša OKK Beograda, IMT i Zadra, Milana Mlađana, predvodnici su ove "prozorske" reprezentacije. Marko je postigao 18 poena, a Dušan 16, koji je ujedno pet desetinki do kraja pogodio pobednički šut.

Milan je igračku karijeru završio u švajcarskom klubu Belinzona, nakon čega ostaje u klubu da radi kao trener, a kasnije i otvara porodičnu firmu. Zato Marko i Dušan s vremenom odlučuju da nose dresove švajcarskog nacionalnog tima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)