POZNATA SVA DEŠAVANJA U ZVEZDI: Kalinić, Filip Čović, Kuzmić, A licenca, nova pojačanja, sukob interesa sa FMP-om...

Novosti online

10. 08. 2020. u 20:54

POSLE razgovora o smrti Majkla Odža na red su došle i košarkaške teme.

ПОЗНАТА СВА ДЕШАВАЊА У ЗВЕЗДИ: Калинић, Филип Човић, Кузмић, А лиценца, нова појачања, сукоб интереса са ФМП-ом...

Foto: N. Paraušić

O svemu tome je Nebojša Čović pričao u razgovoru za “Sport klub”.

Ne krije da Crvena zvezda želi A licencu.

- Mi te razgovore sa Evroligom nismo nismo ni prekidali. Neprekidno radimo za to da dobijemo A licencu. To partnerstvo sa Evroligom raste iz godine u godinu i imate karakteristiku da morate da se dokazujete. Pokazali smo se, pa ćemo videti kada će to biti dovoljno. Ne mogu da isključim nijedan faktor. Imamo potpuno iskren odnos, nikad nismo bežali od priznavanja i naših grešaka. Radimo na tome, videćemo da li ćemo uspeti - kaže Čović.

FILIP ČOVIĆ

Posebno je pričao Nebojša o svom sinu Filipu.

- Filip se neće vraćati u Crvenu zvezdu. Filip ni porodica Čović nisu džak za udaranje raznih mediokriteta. Nikada on ništa nije dobio, a da nije zaslužio. Na kraju krajeva, on je jedan od zaslužnih što Zvezda igra Evroligu. Podsetite se polufinalne i finalne serije koje je odigrao. Pre svega polufinalnu u sezoni 18/19. Regland je bio povređen, Perperoglu takođe. Shvatio sam da je izgleda dva Čovića u košarci mnogo, posebno kada su uspešni. Svestan sam da Filip nezasluženo plaća cenu, možda za nešto što su moje zasluge. Voleće Zvezdu, igraće u FMP-u i nemamo nikakav problem. Voli Zvezdu, igrao je svim srcem i setite se šta se dogodilo. Filip je izašao iz Zvezde, kao što vidite, tata mu nije kupio klub.

Tvrdi da je to možda već moglo da se dogodil.

- Bilo je razgovora, propustili smo možda šansu da to učinimo kada je Beograd bio domaćin fajnal-fora. Možda bi bilo lakše kada bi naša domaća liga imala direktnu prohodnost prema Evroligi i Evrokupu. Naš rivalitet predstavlja kočnicu i za jedne i za druge. Ako bi se tako obezbeđivala A licenca onda bi to moglo da se obezbedi za prvaka Srbije. Nama ni u ABA ligi, odnosno prvaku, nije zagarantovano mesto. Evroliga je rekla da Evroliga ima garantovan vajld-kard. Evroliga i EKA postepeno podižu poslovanje.

Upitan da li su možda sva dešavanja iz ABA lige ranije i razni problemi uticali da Evroliga ima ovakav odnos prema regionalnom takmičenju.

- Rekao bih da su to zamene teza nekih koji vole da pominju kako su im neki iz Evrolige nešto rekli, pa dođe do provere i ustanovi se da to nije rečeno. ABA liga ima tu energiju, vatrenost, nije sterilna kao neke. Bilo je dešavanja u Podgorici, bilo je dešavanja i pre toga u Beogradu koje su možda bile i gore nego onoga u Crnoj Gori, naravno to ne znači da to podržavamo.

Jedna od poteškoća koja bi mogla da bude, pre svega na finansijskom planu, jeste to što neće biti para od karata.

- Mislim da neće biti navijača do sredine sledeće godine. Zavisiće od procena i preuzimanja rizika. Čim krenemo da se ponašamo oputšenije, ne mi u Srbiji samo, već i u drugim zemaljama. Da budemo optimistični, da dođe da vakcina u novembru, neće moći da se podeli celom svetu u narednih godinu-dve. Sve i da je verifikovana i da se prođe kroz anti-vakcinaški lobi i da bi mogla da bude spas. Spadam u grupu ljudi koji ne može da shvati kako je korona nastala. Aako je u domenu bioloških operacija, onda može tako i da nestane. Videćemo šta je pred nama. Moramo da budemo spremni na sve i da se čuvamo.

KALINIĆ

Na meti je bio i Nikola Kalinić.

- Razmišljalo se o Kaliniću, ali nismo doneli takvu odluku iz raznoraznih razloga. Otišao je za dobru finansijsku ponudu. Zvezda ne može da ponudi više od 400.000 dolara i to je tako duži niz godina. Imali smo neke egzibicije sa Šilbom, ali je to brzo završeno. Zvezda uvek ima dugovanja, prema igračima je to trenutno blizu nule i prema aktuelnim i bivšim, to je zanemarljivo malo i biće gotovo do 15. avgusta. Imaju neke sitne i krupne stvari koje se tolerišu poput putovanja, obezbeđenja i slično. Oni su naši vleiki navijači, razumeju nas i daju nam potreban vazduh.

Govorio je o tek završenoj sezoni.

- Uporedio bih sa sezonom kad je Radonjić otišao i došao Alimpijević.

Tada je na kratko prekinut sa pitanjem šta bi bilo sa mestom trenera da je Lesor pogodio onda u Podgorici.

- Nemam običaj da odgovaram pitanjem na pitanje, ali delim mišljenje da je vrlo moguće da bi Dušan Alimpijević i danas bio trener da je Lesor pogodio.

- Nismo tada imali smišljene bočne udare. Ne kažem da smo napravili sjajan skauting, ali skauting i tim pravi prvi trener. Uradio je to i Milan Tomić, rekao sam mu da vodi računa oko Evrolige i da da mu glavna osa budu igrači koji su vratili tim u elitu. Napravio se iskorak iz najbolje namere. Milan je “izgoreo” na početku. Došao je Šakota kome svaka čast. Voleo bih da nam se nikada ne ponovi ovakva sezona. Imamo ambiciju da osvojimo ABA lige i takav tim je napravljen. Kako je i Saša Obradović, koga smo dugo čekali, rekao, da želi da se napravi i dobar rezultat u Evroligi. Da probamo da uđemo među osam, pa da napravimo iskorak.

POJAČANjA

- Sve što je Saša Obradović tražio to je i dobio. Mislim da će biti još pojačanja. Saša će više moći o imenima da priča. Moje je da kada ga on definiše, prođe skauting, da mi napravimo analizu finansijskih mogućnosti i vidimo. Očekuje se od Kuzmića da bude u timu, o tome će se više znati posle priprema, on neće ići u zatvor, neće biti iza rešetaka, platio je novčanu kaznu i neće moći da vozi u određenom periodu. Pričao sam o tome “kupujmo domaće”, to mislim i na mlađe igrače. Doveli smo dosta igrača koji su 2004, 2005. i 2006. godište i cilj nam je da oni budu okosnica tima jednog dana. Trojicu smo “skinuli” Barseloni što nije lako. Uspeli smo i nastavićemo sa tom koncepcijom. Imamo jaku školu podmlatka, pionira, juniora i dobru saradnju sa FMP-om. Voleo bih da imamo svih 15-16 domaćih igrača, što nije realno kada se priča o očekivanjima koja su pred Zvezdom.

SUKOB INTERESA

Pričao je i o stvarima koje su se dešavale na Sednici ABA lige gde je Partizan pokrenuo temu sukoba interesa što u ABA ligi igraju i FMP i Crvena zvezda. Najviše zbog toga što je Nebojša Čović dugo bio glavni u timu iz Železnika.

- Dugo sam bio i glavni čovek u Beogradu, pa šta? I u Košarkaškom savezu Jugoslavije. O kakvom sukobu interesa se priča? Razumem frustraciju. Sve moguće raspoložive snage i zvanične i nezvanične su stavljene u funkciju da se Zvezda sruši u sezoni 19/20. Nama niko ništa nije poklonio. FMP koji je bio strateški partner Zvezde koja je stavljena u fazu mirovanja u vreme postupka UPPR je nestao. Ovaj FMP je sportskim rezultatima krenuo kao Radnički basket, išao iz lige u ligu. To što sarađuju dva kluba, ko to može da zabrani? koja to utakmica između Zvezde i FMP je nameštena? To što FMP nije pobedio Zvezdu. Nije ni Cibona dobila Partizan, pa jel pričam da je to zato što je Partizan osnovan u Zagrebu? Ni Mega nije dobila Partizan, pa ne pričamo o tome. Sve ovo je bezobrazluk. Pričati da je ružno što igraju Zvezda-FMP, da je to sramota. Sramota je da kad ne znate pričate i pravite se da sve znate. Sukob interesa ne postoji, da postoji, tu su nadležni organi u Srbiji koji treba da urade svoj posao. Ni ne slušamo više te priče. Postoji vansudsko poravnanje između ABA lige i Zvezde gde je ABA liga jednoglasno rekla da smo u pravu i da to mora da se sprovede najkasnije 30 dana do početka lige. Niko nije glasao za sukob interesa i kad je stavljeno na dnevni red. Nije tačno da ja donosim odluke o FMP-u. Imaju svoju upravu. Predsednik je preminuo, pa je tu došlo do promene. Bio je razvojni klub u vreme trajanja UPPR, taj klub više ne postoji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije