JOKIĆ SPEKTAKULARAN I SKROMAN: "Buker i Durent su najbolji u NBA ligi"

V. Preradović

06. 05. 2023. u 22:39

PONEKAD ni ispisivanje istorije nije dovoljno, jer ovo je vreme NBA plej-ofa, vreme za brisanje limita.

ЈОКИЋ СПЕКТАКУЛАРАН И СКРОМАН: Букер и Дурент су најбољи у НБА лиги

FOTO: Tanjug/AP

Nikola Jokić je u trećem meču Denvera i Finiksa opkoračio jednu granicu, ali je njegovoj spektakularnoj partiji parirao Devin Buker još spektakularnijom za trijumf kojim su Sansi smanjili na 1:2 u polufinalnoj seriji sa Nagetsima - 121:114.

Srpska superzvezda obasjala je Arizonu devetim tripl-dabl učinkom u plej-of utakmicama, čime je sustigao legendarnog Vilta Čemberlena. Ujedno je postao prvi u istoriji sa najmanje 25 poena, 15 skokova i 15 asistencija, a svakoj od tih kategorija dodao je još malo magičnog praha - 30 poena (šut 11/19) i po 17 uhvaćenih i podeljenih lopti, doduše i šest izgubljenih, polovinu od ukupnog timskog broja.

Na Jokićevom putu da snimi rimejk filma "Arizona drim" i donese Denveru istorijski nedostižnu prednost, isprečio se maestralni Buker. Statistika 26-godišnjeg beka, inače tek 13. pika na draftu 2015, kao da nije sa ovog sveta. U stanju košgeterskog transa ubacio je 47 poena, šutirajući sa nestvarnih 80 odsto preciznosti (20/25)! Blizu tog učinka bio je i Kevin Durent sa 39 poena, ali ni blizu te skoro perfektne realizacije (12/31).

- Znamo šta je problem i koga moramo da zaustavimo, ali oni su ekstremno talentovani igrači - konstatovao je Jokić. - Rekao bih da su Buker i Durent najbolji skoreri u ligi, mogu da kreiraju prostor za šut, čak i kada ih udvojite pronađu način da poentiraju. Pogađaju i teške šuteve, ali smo imali svoje šanse i verujemo u to što radimo.

EMBIDU POKVARILI MVP ŽURKU

SVEČANI trenutak u Filadelfiji, Džoelu Embidu je pre meča sa Bostonom uručen MVP trofej, ali su mu Seltiksi pokvarili žurku trijumfom za vođstvo 2:1 u polufinalu Istoka (114:102).

Džejson Tejtum je postigao 27 poena, Džejlen Braun 23, dok je kamerunski centar bio najefikasniji igrač meča sa 30, uz 13 skokova. Ponovo je podbacio Džejms Harden sa 16 (šut 3/14).

Tandem Sansa zbirno je postigao 86 od 121 timskog poena, prvi put su dva igrača Finiksa ubacila najmanje 70 još od Stiva Neša i Šona Meriona 2005. godine. Buker je tek deseti u istoriji sa 40 i više poena u tri plej-of meča, uz procenat šuta od najmanje 60 odsto. Dobra vest za Denver je to što su takve statistike veoma retke i nije realno očekivati da dva igrača dobiju još tri utakmice u seriji.

Nije realno ni da će Džamal Marej, koji je sa 32 poena bio najefikasniji u timu Denvera, promašivati kao ove večeri u Arizoni. Šutirao je 13/29, pogodio samo jednu trojku iz šest pokušaja.

- Promašivao sam otvorene šuteve, moram da ih pogađam da bismo pobeđivali, pogotovo u poslednjoj četvrtini. To ne sme da se dešava. Ja sam kriv za poraz, zato me i peče, ali oni su igrali dobro i pogodili neke teške šuteve - preuzeo je Marej na sebe teret poraza u prvom meču u Finiksu.

Drugi je na programu u noći između nedelje i ponedeljka (2.00, TV Arena sport).

BONUS VIDEO: „KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DONČIĆ, ŠEJ ILI JOKIĆ? Poznato kada NBA dodeljuje MVP nagradu