SRBIJA BLIZU FAMOZNOG 15. MESTA NA UEFA RANG-LISTI: Dva tima u LŠ od 2023. godine?

M. B.

16. 04. 2021. u 21:51

SLAVIJA iz Praga i Dinamo iz Zagreba nisu uspeli da naprave senzacije u četvrtfinalu LE i eliminišu Arsenal, odnosno Viljareal, a takav rasplet izuzetno pogoduje srpskim klubovima. O čemu se radi?

СРБИЈА БЛИЗУ ФАМОЗНОГ 15. МЕСТА НА УЕФА РАНГ-ЛИСТИ: Два тима у ЛШ од 2023. године?

FOTO: M. Vukadinović

Eliminacija češkog i hrvatskog kluba, uz činjenicu da nisu uspeli dodatno da poboljšaju koeficijente, dovela je do skoka Srbije sa 19. na 16. mesto UEFA rang-liste, što automatski znači da će šampion naše zemlje kvalifikacije ovog leta početi od drugog kola.

I ne samo to, ono što je mnogo važnije za klupski fudbal u ovoj zemlji, skok na UEFA rang-listi za tri mesta bi vrlo lako mogao Srbiji da donese pomeranje za još jedno, na famozno 15. mesto. U tom slučaju u sezoni 2023/2024. Srbija bi imala dva predstavnika u Ligi šampiona, jednog u Ligi Evrope i dva u Konferencijskoj ligi.

Da šansa nije bilo kakva i da je sasvim realna pokazuje podatak da se uoči starta nove evropske sezone brišu rezultati iz sezone 2016/2017, koja je najblaže rečeno bila loša za srpski klupski fudbal. Osvojeno je svega 2.875 bodova, što je gledano u odnosu na prethodnu kada je Crvena zvezda prezimila u Evropi izuzetno malo - 5.500.

Ukoliko bi Srbija uspela konačno da se dokopa 15. mesta koje je do sada bilo samo neostvareni san šampion bi kvalifikacije počinjao od drugog kola kvalifikacija Lige šampiona na "stazi prvaka" dok bi drugoplasirani klub iz Superlige počinjao kvalifikacije u istoj rundi takmičenja, ali iz "staze ligaša". Najveći rivali za to "zlatno mesto" na rang-listi evropske kuće fudbala i u novoj sezoni će biti Kiprani, Danci, Česi, Hrvati i Švajcarci.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju