NEKOM ZARADA, NEKOM ZATVOR: UEFA želi da istraži nameštanja u srpskom fudbalu

N. ILjUKIĆ

14. 04. 2021. u 10:00

U SRBIJI se lako nameštaju utakmice, ali se teško ide pred sudije i sudove! Nažalost, obrnuo se poslednjih godina i u srpskom fudbalu sistem vrednosti, u kojem najbolje plivaju likovi koji su u rđavom društvu čak i kada su sami u nekoj sobi.

НЕКОМ ЗАРАДА, НЕКОМ ЗАТВОР: УЕФА жели да истражи намештања у српском фудбалу

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

UEFA je pre nekoliko dana poslala na adresu FSS spisak sumnjivih mečeva u Superligi i Prvoj ligi, čeka se sad reakcija i - kazne.

RADNIČKI I BORAC POVODOM PRIČA O UMEŠANOSTI

ČAČANI HOĆE DA IDU NA POLIGRAF

I PRE okončanja zvanične istrage, po fudbalskim kuloarima je pomenuto da je UEFA navodno dojavila da su se u Srbiji u martu nameštali mečevi Rad - Radnik, Novi Pazar - Proleter, Železničar - Borac i Trajal - Jagodina. Juče su se saopštenjima za javnost oglasili u Čačku i Nišu (iako Radnički nije pomenut).
- Odgovorno tvrdim da niko iz rukovodstva Radničkog, stručnog štaba i drugih službi kluba nije učestvovao u nečasnim radnjama. Zašto bi bilo ko u Radničkom pucao sebi u zdravu nogu - kaže vršilac dužnosti predsednika Nišlija Dragan Marković.
U Borcu su u kratkom saopštenju između ostalog poručili:
- Predlažemo institucijama UEFA ili FSS da organizuju poligrafsko ispitivanje za našu trojicu igrača i za glavnog sudiju. Sve činjenice ukazuju na to da je sudija isključivo krivac za naš poraz, naravno pored naše igre.

A pre nekoliko sezona, Španci su to rešili tako što su organizatore nameštaljke između Betisa - Osasune (2014. godina) sankcionisali zatvorskim kaznama. Slično je bilo i posle meča Ueska - Himnastik 2019, kada se saznalo da je igračima i ostalim koji su bili umešani u aferu bilo plaćeno 200.000 evra da odigraju kako su se dogovorili. Međutim, poznato je da se širom planete dešavaju čudni rezultati na sumnjivim susretima, i da mnogi prođu nekažnjeno, jer se ovakva vrsta krivice teško dokazuje.

Globalna pojava svetskih kladionica kao mesta za brzu zaradu ili prevaru i stecište ljudi lakomih na novac zamutila je vodu u ionako mutnom srpskom fudbalu. Šema sitnih ili krupnih prevara, odnosno nameštanja uigrana je do savršenstva. Tek povremeno se pojavi neko u UEFA odeljenju za praćenje i sprečavanje malverzacija da uperi prstom u određeni par. I upozori na ishod meča na koji se određenog sata ili dana uplaćivao enormni iznos novca. Kao što je bio slučaj krajem marta, kada je iz Niona stigla informacija da se nešto mnogo sumnjivo dešava sa uplatama na po dva meča naše Superlige i Prve lige.

Kako nameštanje utakmice izgleda u praksi? Jedan od mnogih scenarija ide ovako: Jedan čovek ili grupa ljudi, na primer u Srbiji, sa predsednikom nekog kluba, trenerom, ili grupom fudbalera, pa čak i sudijom, koji su direktni akteri meča, dogovori se da domaćin u prvom poluvremenu vodi 1:0, a da gost na kraju pobedi 2:1. Takav ishod meča u kladionicama ima prosečnu kvotu 30, odnosno ulog se množi sa 30. Dakle, ako se neko dogovorio o takvom nelegalnom, prevarantskom scenariju meča, na uplatu od 1.000 evra, može da očekuje beščasni dobitak od 30.000 evra. Ili na 10.000, zarada je čak 300.000. Jasno je da ko se redovno bavi ovakvim, može da zgrne milione.

FOTO: EPA

Adresa na kojoj se uglavnom vrše ovakve uplate su onlajn kladionice u Aziji, gde je višemilionska armija kladilaca, pa kladionice mnogo više zarađuju od ovih naših domaćih, koje su poslednjih godina postale inače najprofitabilnija preduzeća u Srbiji. Jer, ljude starije od 18 godina često ćete danas u bilo kom gradu pre videti u kladionici, nego u pozorištu, koncertu ili na sajmu knjiga!

FSS je dobio gomilu užarenog kamenja u ruke. Džaba je sada da se u njega duva. Valja, po nalogu UEFA uraditi istragu do kraja i imenom i prezimenom navesti klubove ili pojedince koji su naručioci i izvršioci nečasnih radnji. Krivični zakon u Srbiji ovakva zlodela vodi uglavnom kao zloupotrebu službenog položaja.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!