I KARAKTER MORA DA JE SAVRŠEN: Zoran Mirković za "Novosti" govorio o prelasku Vlahovića u Juventus

N. ILjUKIĆ

27. 01. 2022. u 11:00

KADA je Zoran Mirković 1998. došao na stadion "Ispod Alpa" i obukao dres Juventusa, bila su druga vremena. Ali, Italijani nisu promenili strast za fudbalom ni kada su se ta vremena zbog raznih razloga promenila.

И КАРАКТЕР МОРА ДА ЈЕ САВРШЕН: Зоран Мирковић за Новости говорио о преласку Влаховића у Јувентус

FOTO: M. Vukadinović

Jedan od legendarnih igrača Partizana je u svoju fudbalsku "ličnu kartu" upisao dve sezone igranja za klub, za koji će petogodišnji ugovor da potpiše Dušan Vlahović.

Apenini, Alpi, cela Firenca, pola Torina i kompletna fudbalska javnost u Srbiji ovih dana bruje samo o Vlahoviću, koji sutra puni 22 godine i koji će na poklon da dobije drugi put u karijeri crno-beli dres.

Od 1998. do 2000. Mirković je igrao na stadionu koji je video bukvalno sve zvezde svetskog fudbala. Bio je u timu sa velikanima ove igre koji se i danas pitaju mnoge stvari, baš kao što i Mirkovića pitamo: u kakav klub dolazi Vlahović?

- Bez dileme, Vlahović dolazi u jedan od najvećih klubova na svetu. Ovo mu je veliki korak u karijeri i meni je posebno drago što je izabrao Juventus - kaže Mirković za "Novosti".

KVALITET Vlahović je koštao 75 miliona evra/FOTO: EPA

Vlahović će biti peti srpski fudbaler koji će da obuče dres "stare dame". Osim Mirkovića, igrali su još i Vladimir Jugović, Darko Kovačević i Miloš Krasić.

- Lep je to podatak, pratio sam ovih meseci sve oko mogućeg prelaska u Juventus i uveren sam da je klub izabrao vrhunskog centarfora. Visok je, brz, jak, na različite načine se pojavljuje pred protivničkim golom i trese mreže. Jedan od glavnih aduta mu je i mladost, ima tek 22 godine. Izuzetan je u duel igri. Voli da izvodi i prekide... mada, u Juventusu se, kao i u svakom velikom klubu i tu zna red - dodaje uz osmeh Mirković.

Vlahović ide samo gde se zna red, ali brojke koje stoje uz njegovo ime i prezime su neumoljive.

- Vlahovićeva statistika je rezultat izuzetnog talenta, ali i rada. A bitna je njegova mentalna snaga. On je posebno pokazuje u danima kada su navijači Fiorentine pokazali šta misle o njegovom odlasku. I da budemo tu precizni, nema Vlahović problem sa navijačima. Oni imaju s njim. Tu njegovu mentalnu snagu sam video i kada je po odlasku u Fiorentinu bio fanatično posvećen treninzima. Sve ovo je dokaz da je više nego zdrav i u glavi, a to znači da će umeti da se nosi sa pritiskom.

Ljudi iz sportskog sektora crno-belih, od sportskog direktora Nedveda, pa do trenera Alegrija posebnu su pažnju obratili poslednje dve godine, koliko detaljno prate Vlahovića, na jednu stvar.

- Osim fudbalskih kvaliteta, posebna pažnja se obraća na karakter, kod dovođenja igrača u Juve. To je vrlo značajan deo skautinga i kada potencijalno pojačanje prođe i taj "skener", u Juventusu znaju da tu nema greške i da dobijaju kompletnog profesionalca. Taj sistem je savršena mašinerija i samo je važno da se novajlija uklopi. Znam vrlo dobro koliko su Dušana u Torinu skenirali.

Mirković je na "Dele Alpima" uz sebe imao Zidana, Del Pjera, Van der Sara, Anrija, Inzagija, Dešana, kapiten mu je bio Konte, a treneri Lipi i Ančeloti. Vremena su se promenila. Sada peti Srbin u dresu Juventusa piše novu stranu u istoriji kluba.

FUDBAL NA "ČIZMI" SE OPORAVLjA

VELIKA kriza zadesila je fudbal u Italiji u poslednjih desetak godina.

- Na svu sreću, vide se znaci oporavka u zemlji koja obožava fudbal i mnogo mi je drago zbog toga. Jaku ligu prave velike utakmice, a velike utakmice moraju da igraju veliki igrači. Lepo je što je Vlahović deo ove priče, jer je dobar igrač koji dolazi u veliki klub - kaže Mirković.

BONUS VIDEO: TOP 10 NAJPLAĆENIJIH FUDBALERA: Koliko zarađuje Ronaldo a koliko Mesi...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!