OSTALA PRAZNA ČAŠA: Prestalo je da kuca srce velikog Tozovca (FOTO)

M. Ćunković

06. 04. 2021. u 22:22

LEGENDARNI srpski kompozitor, tekstopisac, harmonikaš i pevač narodne muzike Predrag Živković Tozovac preminuo je u utorak ujutru u 86. godini na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, usled zastoja rada srca.

ОСТАЛА ПРАЗНА ЧАША: Престало је да куца срце великог Тозовца  (ФОТО)

Foto M. Labudović

Tozovac je tačno mesec dana pre smrti hospitalizovan u KBC " Dr Dragiša Mišović", sa upalom pluća, i ustanovljenim kovidom 19. Pre nekoliko dana, pričajući za "Novosti", dok je još ležao u "Mišoviću", izjavio da se bolje oseća i da jedva čeka povratak svom domu. Živković je i pušten na kućno lečenje s obzirom na to da mu se stanje poboljšalo, međutim, njegov primarni, srčani problem je bio koban.

Popularnog Tozovca su publika, ali i stručna javnost, svrstavale među najbolje autore i interpretatore naše narodne muzike, a pojedinci su čak njegovo stvaralaštvo opisivali kao - srpski soul. Tozovčeve pesme predstavljaju izuzetno bitan deo riznice narodne muzike u Srbiji. Čak i oni koji nisu zaljubljenici u taj zvuk znaju njegovu "Vlajnu", "Jeremiju", pa takođe neprolazne "Tražiću ljubav novu", "Jesen u mom sokaku", "Ide Mile lajkovačkom prugom", "Mirjana", "Ti si me čekala", "Violino ne sviraj" "Ovamo Cigani", "Oči jedne žene", "Prazna čaša"...

Predrag Živković je rođen 22. januara 1936. godine u Kraljevu. Talenat za muziku otkrili su njegovi roditelji kada je imao četiri godine. Već sa 10 godina počeo je da nastupa na svadbama, svirajući harmoniku. U Beograd je došao na studije, ali je muzika bila jača od želje za sticanjem diplome ekonomiste, pa je počeo da nastupa sa raznim orkestrima. Prve pesme objavio je u novembru 1965, a od tada je snimio više od 20 albuma i 30 singlova.

Pažnju javnosti skrenuo je pesmom "Ispod lipe, kraj potoka" 1967. Iste godine snimio je četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić.

Veliku popularnost stekao je 1971. godine, kada je pobedio na "Pesmi leta" izvodeći kompoziciju "Mirjana". Sledeće godine opet je trijumfovao pevajući "Oči jedne žene", a 1972. objavio je i čuvenu "Ja sam ja, Jeremija". Ta pesma mu je donela velike neprilike. Tadašnjoj vrhušci se nije dopalo što jedan ponosni Srbin peva sa šajkačom na glavi.

POČIVAĆE U ALEJI ZASLUŽNIH GRAĐANA

DOAJEN jugoslovenske i srpske narodne muzike počivaće u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. To je odobrio gradonačelnik Zoran Radojičić i poručio:

- Napustio nas je velikan narodne muzike. Bio je jedinstven među izvođačima narodne muzike, koji je numere uvek izvodio s velikom lakoćom, pokazujući neprevaziđeni dar da osvoji publiku.

Pričalo se da ga je izlazak pred publiku u narodnoj nošnji mogao koštati čak i života, te da je zbog "njih", koji ne vole četnike, bio primoran da napusti svoj narod i skloni se kod prijatelja u Nemačku. Posle dve godine vratio se u Srbiju, a vlasti su mu oduzele pasoš.

Foto Instagram/astrolog_biljanaaa

Ostao je miljenik publike, i nastavio je da peva. Održao je brojne koncerte širom bivše Jugoslavije, ali i Evrope, SAD, Kanade i Australije. Nastupio je na mnogim festivalima poput "Beogradskog sabora", "Hit parade" i drugih, gde je osvajao prestižne nagrade. Tokom devedesetih i ranih dvehiljaditih nije mnogo snimao, ali je i u tom periodu bilo hitova - "Danče", "Ljubav je za sve godine"...

Povodom šest decenija Radio-televizije Srbije, na koncertu koji je održan 24. avgusta 2018. uručena mu je, na beogradskom Tašmajdanu, nagrada "Zlatni mikrofon" za doprinos muzici i uspešnu karijeru. Na Sretenje, 2019, odlikovan je ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena, a još 2012. dobio je Diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva.

SINOVI MLADEN I SVETOZAR

PRIČALO se da Tozovac ima brojnu vanbračnu decu, a on je govorio da to nikad nije krio:

- Imam odraslog sina Mladena koji živi u Los Anđelesu i mlađeg Svetozara u Beogradu. Kada se budem oženio, nameravam da usvojim petoro dece, tri devojčice i dva dečaka. Žao mi je što nije naišla na razumevanje moja ideja da izgradim jedan dom za nezbrinutu decu.

Tozovac je igrao sebe 1972. u filmu "I Bog stvori kafansku pevačicu", a pojavio se i u ostvarenju "Balkan ekspres 2". Bio je dosta  angažovan na polju ostvarivanja autorskih prava muzičara, kao i oko edukacije mladih umetnika. Veličina njegovih pesama je, između ostalog, i u tome što su ušle i među mlade generacije. To se još jednom potvrđuje sada.

POSMRTNI GOVOR

JEDNOM prilikom su Tozovca pitali ko će da održi govor nad njegovim grobom, a on je odgovorio:

- Imam dogovor sa Laletom sa broda "Laredo" na ušću Save u Dunav. On će držati govor meni, ili ja njemu. Nadam se da će u tom govoru biti i rečenica: "Dragi brate, zeznuo si nas, otišao si iznenada. Otišao si kad je bio najbolji štimung."

Odmah po objavljivanju tužne vesti, bilo je primetno, pogotovo na društvenim mrežama, da za Živkovićem žale svi - od njegovih ispisnika, do onih kojima je deda mogao da bude. Otišao je veliki Tozovac, ali njegove pesme ostaju za sva vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna